Vær smart, bruk hjelm!

Det hersker liten tvil om at du er mer utsatt for fall og ulykker på en elektrisk sparkesykkel enn på vanlig sykkel, så hjelm burde være en selvsagt forsikring.

Oslo Skadelegevakt og akuttmottaket på Ullevål Universitetssykehus har fra 1. april til og med 31. juli registrert 337 skader i forbindelse med elektrisk sparkesykkel. Dette gjelder alle elsparkesykler, også de i privat eie, kunne NRK rapportere i slutten av august.

Kun ett fåtall av disse skadene var alvorlige, men etter hva jeg kan skjønner er de fleste skadene som defineres som alvorlige relatert til hodeskader.

Personlig har jeg kjørt min elektriske sparkesykkel til og fra jobb nesten hver eneste dag det siste halvåret og på den korte tiden har jeg vært i to nesten-ulykker. Begge var bilister som skar over rett foran meg ut i sykkelfeltet så jeg måtte bråstoppe. Den ene gangen måtte jeg hoppe av sykkelen. Jeg var med andre ord bare noen få hundredeler unna å være panserpryd. Sannsynligheten for hodeskader ved slike tilfeller er svært høy hvis man ikke har hjelm.

SuperOffice Norge har kjøpt matchende hjelmer til elsparkesyklene.
SuperOffice Norge sine sykler og hjelmer

Stadig flere bedrifter innser hvor mye mer effektivt elektriske sparkesykler er fremfor taxi eller kollektivtrafikk og kjøper inn sykler til felles bruk. Dessverre ser det ut som om de færreste også kjøper inn hjelmer.

Hos oss i SuperOffice har konsulent og salgsselskapet vårt kjøpt inn noen lekre hvite Xiaomi M365 sykler med matchende hjelmer fra Thousand.

Dessverre har jeg lagt merke til at hjelmen ofte blir liggende igjen når kollegaer er ute og farter, men da har ihvertfall arbeidsgiver gitt de ansatte muligheten til å sikre seg.

Hjelm kan være kult

Jeg skjønner at det kan føles litt teit å ta på seg en sykkelhjelm for å kjøre elektrisk sparkesykkel, men et finnes masse kule alternativer, ofte da i sjangeren «skateboard-hjelm». Personlig har jeg både kjøpt meg en Thousand-hjelm og en Triple Eight-hjelm. Jeg veksler litt mellom hvem jeg bruker og kan varmt anbefale begge merker.

Hjelm og utleiesykler

Jeg skjønner jo selvfølgelig at det ikke er så lett å få brukt hjelm når du bruker utleiesyklene. De få gangene jeg har brukt dem har jeg heller ikke brukt hjelm. Derfor vil jeg heller oppfordre til å bruke egen sykkel (da kan du også kjøpe sykkel med bedre fjæring enn utleiesyklene, og dermed sikrere å kjøre), og at bedrifter der de ansatte beveger seg i bybildet vurderer å kjøpe inn sykler til utlån, slik vi i SuperOffice har gjort.

Å bruke hjelm på elektrisk sparkesykkel, eller på vanlig sykkel om du sykler fort, burde være like naturlig som det har blitt å bruke hjelm i alpinbakken.

3 kommentarer om “Vær smart, bruk hjelm!”

Legg igjen en kommentar