Ta backup av ditt nettsted

For ett par år siden skrev jeg at jeg brukte Vaultpress til å sikkerhetskopiere nettstedene mine. Det har jeg sluttet med, her er hvorfor og hvordan.

For kroner 29,- i måneden kan du få Vaultpress som en del av Jetpack til å ta kontinuerlig backup av nettstedet ditt og lagre det trygt i skyen. Det er i utgangspunktet en genial løsning, men jeg hadde etterhvert noen utfordringer med den.

Jetpack er en ganske omdiskutert utvidelse til WordPress.org. Mitt største problem med Jetpack er at oppgraderingene av den det siste året nesten hver gang har feilet og har fått nettstedene mine til å kræsje. Kuren er å slette Jetpack og .maintenance filen og sette opp Jetpack på nytt fra scratch. Veldig irriterende så jeg vurderer å droppe hele Jetpack egentlig.

Men det største problemet var at Vaultpress sluttet å virke for meg etter ett års tid. Vaultpress klarte plutselig ikke å koble seg til nettstedene mine og gav opp å ta backup. Jeg prøvde forskjellige tilkoblingsmetoder, men uansett hva jeg gjorte så feilet backupen nesten hver gang. Det ble rett og slett ikke til å stole på.

Så jeg begynte i stedet å bruke den backup-utvidelsen webhotellet mitt anbefalte. Den var veldig elementær. Man trykket på en knapp og lastet ned en zip-fil av backupen til egen PC. Etterhvert sluttet også utvikleren av denne utvidelsen å supportere den, så jeg måtte finne meg en ny backup-løsning.

UpdraftPlus WordPress backup plugin

Etter lit research endte jeg opp med å prøve UpdraftPlus sin backup utvidelse. Denne anbefales av mange nettsteder. Jeg bruker foreløpig bare gratisversjonen.

Med gratisversjonen kan du ta backup av hele nettstedet ditt eller bare databasen, og du kan skedulere det til å skje fra en gang i timen til en gang i året.

Innstillinger for automatisk backup

Første backup tas fem minutter etter at du justerer innstillingene, så hvis du ønsker å kjøre backupen på en bestemt dag eller tidspunkt, må du lagre innstillingene på det tidspunktet. Eventuelt kan du kjøpe premium-versjonen, der får du flere tidsinnstillingsalternativer som at backup bare skal tas på ett gitt tidspunkt eller ukedag.

Hver backup er dessuten en full backup. Ønsker du inkrementelle sikkerhetskopier må du også kjøpe premium-versjonen.

Legg sikkerhetskopien ett annet sted

En god regel er at sikkerhetskopier bør oppbevares ett annet sted en på samme server som nettstedet ditt er på. Derfor bør backup-løsningen du velger kunne legge en kopi ett annet sted. UpdraftPlus har en hel haug med alternativer for dette. Endel av dem er gratis, andre krever at du kjøper premium-versjonen. Jeg bruker min egen FTP-server som jeg har stående i skapet hjemme, det fungerer helt fint med gratisversjonen av UpdraftPlus.

Backupen ligger i fem komprimerte filer på min FTP server.

Dette betyr at hver backup både lagres på webhotellet og på min private FTP-server hjemme. Updraft skiller ut sikkerhetskopien i fem komprimerte filer:

  • Databasen i .gz format
  • Alle plugins i en .zip fil
  • Alle temaer i en .zip fil
  • Alle opplastinger (bilder f.eks.) i en .zip fil
  • Alle andre tilpassede mapper (om du ønsker det) i en .zip fil

Konklusjon

UpdraftPlus var veldig lett å sett opp for automatisk sikkerhetskopiering. Sikkerhetskopiene lagres i delte komprimerte filer slik at det er lett å legge tilbake hele eller deler av nettstedet, selv uten å måtte bruke UpdraftPlus til gjenoppretting.

Jeg har satt det opp på alle nettstedene jeg er webmaster for og det fungerer helt strålende. Foreløpig holder gratis-versjonen til mitt behov.

Jeg ser for meg at hvis jeg driftet ett nettsted som hadde daglige publiseringer og høy trafikk, så ville jeg nok oppgradert til premium for å kunne kjøre inkrementelle sikkerhetskopier, samt for å sette backup til å kjøre på den tiden av døgnet hvor jeg så at det er minst besøkene på nettstedet.

Legg igjen en kommentar