Det er siste dag i advent, treet er kommet i hus, vi har satt frem julegrøt til nissen og er klare tre dager med julefeiring, men hvorfor feirer vi jul, sånn egentlig egentlig?
Selve navnet jul stammer fra norrønt jól eller jólablót , fra den opprinnelige norrøn offerfeiringen av midtvinterdagen i Norden (som igjen stammer fra Tyskland). Festen varte i tre dager.
Kong Håkon Den Gode flyttet på 900-tallet en gang jólablót fra midten av januar til slutten av desember for å prøve å tvinge igjennom en flytende overgang til kristen julefeiring.
Hvorfor feiret de kristne Jesu fødsel i desember? Ingen vet når Jesus ble født, men man er ganske enige om at det ikke var på vinteren. Sannsynligvis feires Jesu fødsel i desember fordi det passet med den romerske høytiden der de feiret solens fødsel.
Juleøl kommer fra at man skal blote for gudene ved å drikke øl og leve godt og det var faktisk påbudt å brygge øl i middelalderen, så viktig var ølet.
Når barna går julebukk er det flere ulike forklaringer til den tradisjonen. En av dem er at det er et tegn på en offergave til dyrkingen av guden Tor ved å først slakte en bukk også la den gjennoppstå i form av at noen kledde seg ut som en bukk og gikk fra gård til gård.
Maleriet over heter «Julereia» og er malt av Nils Bergslien i 1922. Det viser et kaotisk, feststemt følge av underjordiske, vetter, nisser, trollkjerringer, drukkenbolter, drapsmenn og annet pakk gjennom et norsk gårdstun julenatta. Opptoget er en variant av oskoreia, et nattlig følger av gjengangere, og henspiller på tradisjonen med å gå julebukk som en lystig feiring fra gård til gård.
Så gleðileg jól alle sammen, enten du feirer en kristen bursdagsfest, en prematur midtvinterfest eller bare synes jul er en koselig tradisjon og avbrekk fra hverdagen.