#RIP Windows Mobile

Da jeg var nyutdannet og fikk min første IT-jobb så var det som konsulent, support, alt-mulig-mann for ett firma som lagde software for Windows CE / Pocket PC, forgjengeren til Windows Mobile. Idag er det endelig kroken på døra for plattformen.

Tilbake i 2000 startet min kjærlighet for plattformen. I selskapet ePocket Solutions fikk jeg leke så mye jeg som ungdom bare kunne drømme om med mobile enheter. Jeg tuklet med HP Jornada, Compaq iPaq, Casio Cassiopeia, Dell Axim og andre fantastisk innovative lomme-datamaskiner, den gang kalt PDA.

Fellesnevneren var at de kjørte Windows CE i bunn.

Så kom smarttelefonene og i 2002 lanserte Microsoft Windows Mobile som sitt første operativsystem for mobiltelefoni i samarbeid med hovedsakelig Qtek (nå kalt HTC). Det var fortsatt Windows CE i bunn.

Microsoft ble fullstendig tatt på senga i 2007 da Apple lanserte iPhone og etter noen år i Limbo så lanserte de Windows Phone i 2010. Jeg satt på første rad under Mobile World og så Steve Balmer lansere operativsystemet. Det grensesprengende grensesnittet forundret en hel verden av tech-journalister. I bunn lå fortsatt gode gamle Windows CE.

Windows Phone gikk som kjent ikke så bra. I konkurransen mot iOS og Android var det i praksis bare det allerede synkende skipet Nokia av telefonprodusentene som Microsoft fikk med på laget. Selv om operativsystemet var veldig bra klarte de ikke å bygge noe moment rundt apps, devices og partnere.

Så i 2015 gjorde de nok en stor endring i plattformen. Med lanseringen av Windows 10 relanserte de også Windows Mobile begrepet. Endelig kvittet de seg med Windows CE kjernen og kjørte samme kjerne på PC som mobil. Grensesnittet forble stort sett det samme:

Nokia 1520 med Windows Mobile 10
Nokia 1520 med Windows 10 Mobile

Enkelte utvalgte Windows Phone modeller kunne oppgraderes til WIndows 10 Mobile. Min elskede Nokia 1520 var en av disse, og det må jeg si… Windows 10 Mobile er det lekreste operativsystemet jeg har brukt på noen mobil flate, punktum!

Windows 10 Mobile fikk desverre aldri noe momentum, Nokia var borte, HTC hadde sitt å streve med og selv om de hadde noen spede forsøk med Lenovo og HP, så fikk ikke Microsoft engang nye telefonmodeller ut på markedet.

Idag er det slutt. Idag, 10. desember 2019, har Microsoft annonsert EOL (End of Life) for support for plattformen. Det betyr ingen flere sikkerhetsoppdateringer, ingen flere patcher, ingen videreutvikling.

Microsoft vil fortsette å supportere Office 365 for plattformen ett par år til, men så er det helt slutt.

Det har vært en spennende reise å være med på, Microsoft gikk fra å være plattform-lederen for mobile flater tilbake på begynnelsen av 2000-tallet til å være utfordreren på starten av 2010-tallet, og nå den store taperen inn i 2020-tallet.

Tusen takk til Microsoft for en spennende reise, her er mine topp 3 Windows CE terminaler igjennom tidene:

  • HP Jornada 720
  • Samsung SGH-i780
  • Nokia Lumia 1520

2 kommentarer om “#RIP Windows Mobile”

Legg igjen en kommentar