Bygg en #DIY SEGA Megadrive

Retrospill er i vinden for tiden og det ser ut til å vare en stund. Så hvorfor ikke gå «full nerd» og bygge en kul SEGA Megadrive replika selv!?

Kjøper du deg en NES/SNES Classic fra Nintendo eller SEGA Megadrive Mini så får du bare med ett lite utvalg av spillklassikere, og det er slettes ikke sikkert at akkurat det eller de spillene som du husker best fra din barndom er et av de inkluderte spillene..

Derfor kan det være enda mer gøy å bygge din helt egen SEGA Megadrive og legge til akkurat de spillene du vil ha.

Hva var SEGA Megadrive?

SEGA Megadrive kom i 1989. Spillkonsollet var SEGAs store gjennombrudd og en milepæl i videospillenes historie. 

SEGA hadde lært fra 8-bits æraen hvor de tapte markedet stort mot Nintendo. Med slagordet «SEGA does hva Nintendon’t» lanserte de rekke actionfylte titler ment for ungdom og voksne istedet for barn, til sterke reaksjoner fra media verden over, men som ikke akkurat skadet salgstallene. 

Spill som Ultimate Mortal Kombat, Contra: Hard Corps og Jurassic Park Rampage Edition er gode eksempler på titler hvor SEGA satset mer på det voksne publikumet enn Nintendo og profiterte på sjokk-faktoren. Faktisk var Mortal Kombat serien mye av grunnen til at det kom aldersgrenser på TV-spill.

Spillkarakterer fra SEGA universet.

Retrobølgen er her

Konsollene fra 80- og 90-tallet har spilt en enorm rolle i utviklingen av spill og gamer-kulturen. Derfor er det kjempeflott å se at de nå har fått en renesanse med alle retro-konsollene som har dukket opp de siste par årene.

Det eneste problemet med disse Mini/Classic konsollene er at TV-spill produsentene kun tilgjengeligjør ett bittelite utvalg av de spillene som faktisk fantes til disse klassiske plattformene fra 80- og 90-tallet. Som eksempel så har Nintendo lansert Super Nintendo Classic med kun 21 spill.

Totalt ble det lansert 1757 spilltitler for Super Nintendo iløpet av nittitallet. Det betyr at Nintendo bare har tilgjengeliggjort litt over stusselige en prosent av alle titlene som fantes til deres plattform.

SEGA er litt greiere. På MegaDrive Mini ble sluppet med 42 titler av totalt 857 titler, altså nesten seks prosent av titlene som fantes til SEGA MegaDrive/Genesis.

Så da sier det seg selv at her er det mye spillhistorie som er iferd med å seile ut i glemselens hav. Heldigvis går det med litt egeninnsats og noe nerdefaktor å gjøre noe med dette.

Raspberry Pi og Retroflag

For å si det med en gang. Ett skikkelig DIY-prosjekt vil her koste omtrent dobbelt så mye som å kjøpe en av disse SEGA Megadrive Mini konsollene i butikken.

I skrivende stund så må du ha en Raspberry Pi 3 Model B/B+, ikke Raspberry Pi 4. Det holder med ett 8GB Micro SD minnekort, men jeg liker å gå for 16GB eller 32GB.

Så da har du selve maskinen, skal du kjøre stil, så må du ha ett Retroflag kabinett til Raspberry’en. Retroflag har et kabinett kalt MegaPi som er perfekt. De har også USB Megadrive-kontrollere som matcher.

Retroflag Mega Pi og kontrollere.

Hvis du vil ha trådløse kontrollere, sjekk ut 8Bitdo M30 Bluetooth. Ulempen med Retroflag er at jeg ikke har funnet noen norske forhandlere som selger dem. 8Bitdo kontrollerene får du mange steder, som hos CDON og Teknik Magasinet.

Blast16 og ROM-filer

Blast16 fra Tripware er i bunn og grunn en Linux-distro basert på Raspbian og RetroArch. Denne distroen er veldig enkel å installere hvis du bruker balenaEtcher. Blast16 prosjektet har en veldig god beskrivelse av hvordan du installerer selve distroen og setter opp kontrollerne fra 8Bitdo og Retroflag.

Så må du ha ett sett med ROM-filer (digitale kopier av de originale spillkassettene), Blast16 godtar de fleste varianter og ikke bare Megadrive, men også MasterSystem og noen andre SEGA plattformer. ROM-filer må du lage eller finne selv (tips; gjør ett nettsøk etter coolrom og genesis).

Så vil du helst ha litt cover-bilder. Disse kan være i JPG eller PNG format, men må hete eksakt det samme som tilhørende ROM-fil. Disse filene kan du søke opp og fikle med selv, eller du kan laste ned pakker med bildefiler fra Blast16 sine nettsider (scroll ned ett stykke).

Du kan lese mer detaljer om hvordan sette dette opp og bruke på mitt søsternettsted:

https://retrospill.ninja/2019/12/blast16-sega-emulator/

Blast16 i praktisk bruk

Hvis du har lagt til cover-bilder på alle spillene så kan du bevege deg frem og tilbake i menyen og velge spill basert på bilde og tittel. Du kan favorittmerke spill og velge mellom å vise alle spillene eller bare favorittene dine.

Når du lagrer status i spillet (Hotkey+A) så kan du etterpå velge å gå tilbake til lagret status når du står på ett spill og trykker på «B». Hvert spill kan ha fire lagre-statuser:

Eksempel på "Save states".

Du kan også velge hvordan du vil at ett spill skal se ut når du spiller det. Disse gamle spillene er ikke laget for bredskjerm slik vi har idag, men for det gamle 4:3 formatet. Du kan velge om du skal dra ut skjermbildet eller vise det slik det var tiltenkt. Jeg foretrekker å vise det slik det var tiltenkt og velge en kul ramme rundt:

Spill i originalt format med ramme rundt.

Tilslutt kan du også velge å mykne opp bildet og eventuelt legge på såkalte «scanlines» for å simulere gamle rør-skjermer og får å slippe å se alle pikslene, men jeg synes ikke det blir spesielt pent, kall meg gjerne purist… 🙂

Så hva venter du på? Her er det bare å kjøpe inn deler og bla seg igjennom gamle favoritter. Trenger du tips til spill, sjekk ut http://spillkassetten.no/

Hotkey kombinasjoner

Tilslutt tenkte jeg å bare ta med en liste over de mest nyttige såkalte «hotkey» kommandoene.

Hotkey anbefaler jeg å la være Select-knappen da SEGA-spillene ikke hadde denne knappen originalt, så den har ingen annen funksjon.

  • Hotkey + Opp/Ned: Justere lydvolum
  • Hotkey + Venstre/Høyre. Justere lagrings-slot
  • Hotkey + A: Lagre spillstatus
  • Hotkey + B: Laste lagret spillstatus
  • Hotkey + C: Avslutt spillet og gå til startmenyen
  • Hotkey + X: Omstart av spillet

2 kommentarer om “Bygg en #DIY SEGA Megadrive”

Legg igjen en kommentar