Ny kjøkken-PC med Raspberry Pi

De siste fem årene har vi hatt en aldrende iMac 21,5 stående på kjøkkenbenken som en kjøkken-PC. Nå var tiden kommet for å pensjonere iMac’en.

iMac’ens bruksområde har i hovedsak vært bildebehandling, noe hjemmekontor for Veronica med Citrix og generell nettsurfing.

Siden Apple sluttet med fotobøker og fullstendig ødela iPhoto/Aperture så har vi sluttet å bruke den til bildebehandling. Den har også sluttet å kommunisere med vår gamle HP-printer pga manglende oppdateringer av driverne fra HP på de nyeste Mac OS-versjonene.

Erstatning, men hva da?

Jeg liker godt Mac OS, ingen tvil om det, men jeg synes det har tapt seg litt de siste versjonene og å bruke 15.000,- kroner en gang til på en iMac var helt uaktuelt!

OK, så hva tenker vi at denne kjøkken-PC’en skal kunne gjøre? Først og fremst nettsurfing. Deretter litt enkelt dokumenthåndtering, snakke med skriveren vår, samt Citrix Workspace.

Jeg hadde fra før en helt grei 24 tommers LED-skjerm stående uvirksom i boden så det var veldig fristende å gå for en Chromebox… men så var det dette med Citrix Workspace da, vi hadde ikke helt fått det til å virke med Chromebook’en vi har liggende fra før av.

Raspberry Pi 4 handleliste

Så har jo Raspberry Pi Foundation kommer med en ny kraftig modell med 4GB RAM, kraftigere CPU og GPU, og så videre. Dermed ble fristelsen for stor, jeg ville bygge en arbeidsstasjon basert på Raspberry Pi 4. Kostnaden sammenlignet med en ny iMac blir jo latterlig.

Jeg endte opp med å kjøpe en Raspberry Pi 4 fra Net on Net, rett og slett fordi de hadde ett tastatur med kombinert touch-pad som så ganske greit ut, Logitech K830. Jeg kjøpte det minste originale kabinettet og 64GB minnekort, samt en Micro-HDMI til HDMI adapter for å koble til skjermen jeg har fra før.

Totalt kom da en ny maskin på kroner 1999,- inkludert prioritert levering rett på døra.

Det var lekende lett å sette maskinen sammen med original kabinettet til Raspberry Pi, ingen skruer.

Raspbian Buster

Det finnes etterhvert flere interessante linux-distroer for Raspberry Pi, ja til og med Windows 10 kan nå kjøres på Raspberry Pi 4. Jeg valgte dog den robuste, trygge og offisielle distroen, Raspian. Installasjon er lekende enkelt, bare å laste ned image-filen fra Raspberry Pi sine websiden og flash’e ut på minnekortet med balena Etcher eller lignende.

Etter å ha fått maskinen på det trådløse nettet vårt installerte jeg CUPS for å kunne bruke skriveren vår, etter at CUPS var installert oppdaget maskinen skriveren på det trådløse nettverket helt automatisk.

CUPS var forøvrig det eneste jeg trengte å installere via kommandolinjen:

sudo apt install cups
sudo usermod -a -G lpadmin pi

Citrix Workspace App var også lekende lett å installere, bare å laste ned .deb fila fra Citrix (passe på å velge ARM varianten) og dobbeltklikke på den.

Vi kunne satt opp flere brukere på maskinen, men siden vi kommer til å bruke denne 99% av tiden til nettsurfing valgte vi bare å legge til flere brukere i Chromium (open source varianten av Chrome nettleser) og theme dem slik at vi tydelig ser forskjell:

Chromium på Raspbian.

Jeg installerte også Vivaldi, det var bare snakk om å laste ned ARM-versjonen og dobbeltklikke på DEB-filen, men Vivaldi startet en haug med prosesser og jeg begynte å få varme-advarsler fra Raspberry Pi’en, så jeg legger Vivaldi på is foreløpig.

Tilslutt stripset og teipet jeg opp alle ledninger og selve Raspberry Pi’en med «duct tape» på baksiden av skjermen. Ikke den mest elegante løsningen, men siden alt er skjult bak skjermen som står i ett hjørne på kjøkkenet så spiller det egentlig liten rolle.

Jeg har litt lyst til å bytte ut den billige 24 tommer Philips-skjermen vi har med en litt kul buet skjerm etterhvert. Da får vi eventuelt finne på en bedre løsning for å skjule ledninger og maskin bak skjermen.

Konklusjon

Alt i alt er både jeg og de andre i husstanden strålende fornøyd med løsningen. For rett under to tusen kroner og gjenbruk av en gammel skjerm har vi erstattet den rådyre iMac’en vår fra 2012 med en løsning som er merkbart raskere enda maskinvaren på papiret er vesentlig dårligere.

En kommentar om “Ny kjøkken-PC med Raspberry Pi”

Legg igjen en kommentar