Bygg en #DIY Super Nintendo

Retrospill er i vinden for tiden og det ser ut til å vare en stund. Så hvorfor ikke gå «full nerd» og bygge en kul Super Nintendo replika selv!?

Kjøper du deg en Super Nintendo Classic fra Nintendo så får du bare med ett lite utvalg av spillklassikere, og det er slettes ikke sikkert at akkurat det eller de spillene som du husker best fra din barndom er et av de inkluderte 21 spillene.

Derfor kan det være enda mer gøy å bygge din helt egen Super Nintendo og legge til akkurat de spillene du vil ha.

Hva var Super Nintendo?

Super Nintendo Entertainment System var en spillkonsoll utformet og bygget av Nintendo på 1990-tallet. Den var etterfølgeren til Nintendo Entertainment System og den største konkurrenten til Sega Megadrive i 16-bitersperioden.

Selv om mange nok mener at SEGA Megadrive på flere måter var den viktigste spillkonsollen på nittitallet og for TV-spillenes utvikling, så er det liten tvil om at Super Nintendo var den største kommersielle suksessen.

Nintendo lever fortsatt godt på spillene som ble utviklet for nesten tredve år siden ved å stadig selge dem på nytt på Classic-modeller, Gameboy og Switch. Samtidig er Super Nintendo den mest populære modellen for spillentusiaster som liker å emulere gamle spillplattformer. Noe som har ført til trusler om søksmål mot en rekke nettsteder dedikert til emulering.

Super Nintendo spillkarakterer.

Retrobølgen er her

Konsollene fra 80- og 90-tallet har spilt en enorm rolle i utviklingen av spill og gamer-kulturen. Derfor er det kjempeflott å se at de nå har fått en renesanse med alle retro-konsollene som har dukket opp de siste par årene.

Det eneste problemet med disse Classic konsollene er at TV-spill produsentene kun tilgjengeligjør ett bittelite utvalg av de spillene som faktisk fantes til disse klassiske plattformene fra 80- og 90-tallet. Nintendo selger som sagt Super Nintendo Classic med kun 21 spill uten noen (offisiell) mulighet til å legge til flere spill.

Totalt ble det lansert 1757 spilltitler for Super Nintendo iløpet av nittitallet. Det betyr at Nintendo bare har tilgjengeliggjort litt over stusselige en prosent av alle titlene som fantes til deres plattform.

Så da sier det seg selv at her er det mye spillhistorie som er iferd med å seile ut i glemselens hav. Heldigvis går det med litt egeninnsats og noe nerdefaktor å gjøre noe med dette.

Raspberry Pi og ett retro-kabinett

For å si det med en gang. Ett skikkelig DIY-prosjekt vil her koste omtrent dobbelt så mye som å kjøpe en av disse Super Nintendo Classic konsollene i butikken.

I skrivende stund så må du ha en Raspberry Pi 3 Model B/B+, ikke Raspberry Pi 4. Det holder med ett 8GB Micro SD minnekort, men jeg liker å gå for 16GB eller 32GB.

Så da har du selve maskinen, skal du kjøre stil, så må du ha ett Retroflag kabinett til Raspberry’en. Jeg har desverre ikke funnet noen norske nettbutikker som selger Retroflag sine produkter, men Kjell & Company har ett litt enklere DIY-byggesett du kan kjøpe til en veldig god pris.

Personlig har jeg ett SNES-replika sett fra Kintaro som desverre ikke produseres lenger og trådløs kontroller fra 8Bitdo kalt SFC30 (disse får du på Elkjøp, CDON og flere norske nettbutikker).

Kintaro Super Ursus og 8Bitdo SF30.

Når du har kjøpt inn det du trenger av maskinvare så kan du begynne å installere. Du laster ned en image fil fra SNESES Project sine nettsider som du pakker ut og flasher til minnekortet med for eksempel balenaEtcher.

Så må du ha ett sett med ROM-filer (digitale kopier av de originale spillkassettene), SNESES godtar de fleste varianter inkludert zip-filer. ROM-filer må du lage eller ha selv (les siste avsnitt). Disse legger du på en USB-minnepinne i en mappe du kalle games.

Så vil du helst ha litt cover-bilder. Utvikleren har laget en pakke med bildefiler fra SNESES på sine nettsider (scroll ned ett stykke) for alle SNES-spill laget. Disse legger du i en mappe du kaller games/boxarts, men pass på at bildene må hete eksakt det samme som tilhørende ROM-fil.

Så putter du i minnekortet i Raspberry Pi’en og USB-minnepinnen i en ledig USB-port og starter opp. SNESES vil da automatisk finne alle spill og cover-bilder og kopiere over til minnekortet.

Utviklerne anbefaler ikke at du legger mer enn 100-200 spill for da blir SNESES ganske tregt, men dette er jo uansett veldig mange flere spill enn de puslete 21 spillene som følger med den originale Super Nintendo Classic du får kjøpt i butikken.

Grensesnitt

Selve grensesnittet er utrolig lekkert! Dette er så Nintendo inspirert at det føles veldig riktig:

Hvis du har lagt til cover-bilder på alle spillene så kan du bevege deg frem og tilbake i menyen og velge spill basert på bilde og tittel. Du kan favorittmerke spill og velge mellom å vise alle spillene eller bare favorittene dine.

Når du lagrer status i spillet (Hotkey+A) så kan du etterpå velge å gå tilbake til lagret status når du står på ett spill og trykker på «B». Hvert spill kan ha fire lagre-statuser.

Du kan også velge hvordan du vil at ett spill skal se ut når du spiller det. Disse gamle spillene er ikke laget for bredskjerm slik vi har idag, men for det gamle 4:3 formatet. Du kan velge om du skal dra ut skjermbildet eller vise det slik det var tiltenkt. Standardvalget er såkalt Pixel Perfect, jeg foretrekker å stille denne til 4:3 istedet.

Tilslutt kan du også velge å mykne opp bildet og eventuelt legge på såkalte «scanlines» for å simulere gamle rør-skjermer og får å slippe å se alle pikslene, men jeg synes ikke det blir spesielt pent, kall meg gjerne purist… 

Kontroller-oppsett og Hurtigtaster

De fleste kontrollere fungerer ut av esken, men det er alltid lurt å sette dem opp for sikkerhets skyld, samt for å få riktig Player 1 og Player 2 kontrollere. Du trykker startsettings og input og mapper opp alle knappene så de blir riktig satt opp før du begynner å spille.

Hotkey anbefales å være Select-knappen, med mindre du har noen kontrollere med knapper til overs, som for eksempel de fantastisk gode Hori Pokken Tournament DX Pro Pad (jeg kan ikke få anbefalt disse nok til SNES-emulering).

 • Hotkey + Venstre/Høyre. Justere lagrings-slot (det er fire stykker)
 • Hotkey + Opp/Ned: Justere lydvolum
 • Hotkey + A: Lagre spillstatus
 • Hotkey + B: Laste lagret spillstatus
 • Hotkey + X: Avslutt spillet og gå til startmenyen
 • Hotkey + Y: Omstart av spillet
 • Hotkey + R: Spole fremover i spillet

Finne spill (ROM-filer)

Som sagt så har Nintendo sendt ut cease and desist brev til de fleste nettstedene som tilbyr ROM-arkiv. Konsekvensen av dette er at de fleste nettstedene har fjernet ROM-filer til Nintendo sine gamle systemer. Noen har valgt å kun fjerne Nintendo sine egenutviklede spill, mens mange har fjernet alt til Nintendo sine plattformer. Det meste av spill for Super Nintendo er dermed i ferd med å gå tapt og blitt mye vanskeligere å få tak i enn for eksempel til SEGA Megadrive.

Men er du litt bevandret i torrents og fildeling så er det likevel ikke så vanskelig å få tak i komplette samlinger med Super Nintendo spill, mer enn det tør jeg ikke beskrive her.. 😉

2 kommentarer om “Bygg en #DIY Super Nintendo”

 1. Nintendo selger jo tjenester på Wii U, 3DS og Switch hvor du får disse spillene (dog ikke absolutt alt som én burde få gjort), så er ikke direkte sure på dem for å være litt strenge på ROM-nettsider. Bare museum og lignende tiltak får lov å ta vare på disse tingene så er det iallefall greit i boken min. Litt verre når man fjerner ROM ingen selger lenger. Derfor jeg er veldig i mot spill-strømming. Der kan utgiverne fjerne og endre spill uten at noen har noen form for bevaringmuligheter. Også ser man jo i disse tider at om alle spilte igjennom strømming så ville det nok ikke gått så bra.

  Ble jo kult det du hadde der. Ser jo flere sier de bare «hacker» sin NES/SNES Mini og legger til alle spill der, men det er «litt» kulere å lage noe fra bunn av selv som du gjør her 🙂

  Svar

Legg igjen en kommentar