Linux Mint på gammel PC

Min trofaste gamle Lenovo W520 har kjørt Ubuntu i noen år nå, men så skulle jeg gjøre en dist-upgrade og det gikk skikkelig dårlig… så hvorfor ikke teste distroen alle snakker om?

Linux Mint er en distro som baserer seg på Ubuntu (de har også en versjon som kun baserer seg på Debian som backup om Ubuntu en gang i fremtiden ikke skulle oppdateres) og kan fåes i tre varianter med forskjellige skrivebordsmiljøer; Cinnamon, MATE og Xfce.

Jeg valgte den som er basert på Cinnamon som i praksis er en fork av GNOME 3 og dermed veldig brukervennlig, og ikke minst har ett tonn med tilpasningsmuligheter og forskjellige typer utvidelser så du kan sette opp skrivebordet ditt akkurat som du vil og i din stil.

Her er mitt skrivebord etter det første døgnet med bruk:

Linux Mint skrivebord

Hvordan installere Linux Mint?

Du laster ned Linux Mint i den varianten du vil ha som en ISO-fil. Jeg anbefaler Cinnamon og 64bit med mindre du har en veldig gammel og svak PC, isåfall ville jeg vurdert Xfce.

Så må du få dette ISO-imaget over på en USB minnepinne. Ikke bare kopier over, men bruk ett verktøy som for eksempel balenaEtcher (alle OS) eller Rufus (kun Windows).

Så starter du opp PC’en med USB-pinnen og velger å starte Linux Mint. Etter en liten stund kjøres det ett såkalt «live» skrivebordmiljø hvor du kan prøve ut Linux Mint og se at det oppdager maskinvaren din riktig. Når du er klar velger du å installere fra snarveien på skrivebordet. Selve installasjonen er enkel med noen få godt forklarte valg du må ta.

På min gamle Lenovo oppdaget Linux Mint all maskinvare helt korrekt, koblet seg til min trådløse printer og fant alle nettverks-stasjoner. Linux Mint gav meg også valget om å bruke proprietære drivere fra Nvidia eller åpen kildekode-alternativer.

Linux Mint eller Ubuntu Desktop?

Nå har jeg bare brukt Linux Mint i ett par dager, så jeg er vel ikke helt kvalifisert til å konkludere på det spørsmålet ennå, men førsteinntrykket av Linux Mint er veldig bra.

Jeg synes skrivebordsmiljøet er mer gjennomført og på min aldrende Lenovo W520 går det merkbart raskere enn Ubuntu gjorde. Jeg har en snikende følelse av at Linux Mint også er mindre strømkrevende for jeg tror at batteriet varer lenger uten at jeg kan få målt det på noen måte.

En kommentar om “Linux Mint på gammel PC”

Legg igjen en kommentar