Data Analysis Expressions (DAX)

DAX er ett spørrespråk for en rekke Microsoft-produkter som for eksempel PowerPivot, SQL Server Analysis Services og Power BI, så ganske nyttig å kunne.

Jeg har jobbet med Microsoft Power BI i snart ett år nå og har tidligere ikke jobbet så mye i «Microsoft-verden», så jeg har egentlig bare såvidt begynt å pirke i overflaten på dette søkespråket. Derfor tenkte jeg å liste opp litt gode ressurser og sånt som jeg har funnet så langt.

Gratis kurs i DAX modelering i Power BI

Sjekk ut dette intro-kurset fra Enterprise DNA (består av flere små videoer, bare la dem rulle):

Her er en times lang video fra Microsoft med masse tips og triks rundt DAX modellering:

…og ikke minst vil jeg anbefale å abonnere på kanalen til Guy in a Cube. Her er en link til alle videoene deres med tips og trik for DAX.

En god kilde med endel gode eksempler på gjenbrukbar kode er nettsiden DAX Patterns.

Tilslutt finner jeg mye hjelp i Microsoft sitt Power BI community. For nesten alle utfordringer jeg har hatt hittil, så har jeg funnet tidligere tråder som har hjulpet meg på veien.

DAX i Visual Studio Code

Å jobbe med DAX spørringer i Power BI kan være litt frustrerende. Editoren er litt kronglete og lite brukervennlig for å si det sånn. Det finnes flere DAX-utvidelser til Visual Studio Code hvis du vil skrive der istedet.

Den som jeg har funnet og liker best så langt er en laget av brukeren kalt jianfajun som enkelt og greit heter DAX for Power BI.

DAX Studio

Ett åpen kildekode prosjekt som bygger et verktøy for å enklere utvikle i DAX mot alle mulige kilder. Jeg har installert det, men foreløpig ikke fått store nytten av det. DAX Studio påstår blant annet at fler av mine spørringer har feil og ikke kan kjøres, men de gjør vitterlig det helt fint i Power BI (kanskje det finnes dialekter av DAX!?). Uansett, her er linken: https://daxstudio.org/

Toppbilde: Mohamed Hassan

Legg igjen en kommentar