Deltaco GAM-075 tastatur

Da jeg kjøpte meg nytt tastatur i starten av Korona-krisen så begynte jeg å lese meg opp på mekaniske tastaturer og når det dukket opp ett rimelig tenkeyless 60% tastatur i feed’en min, så måtte jeg bare kjøpe…

Det er nok en gang snakk om en rimelig svensk maskinvareprodusent. Deltaco selges i Norge såvidt jeg kan se kun på Clas Ohlson og hos MaxGaming, men i Sverige selges det hos flere andre kjeder.

Joda, det finnes billigere mekaniske tastaturer og det finnes betydelig dyrere, så til kroner 699,- legger dette tastaturet seg sånn nogenlunde midt på, eller kanskje litt mot nedre sjiktet i gaming-tastatur-verden.

At det er 60% betyr at her har man fjernet en hel haug med taster du nok er vant til å bruke om du skal bruke tastaturet til mer enn bare gaming. Her er ikke bare det numeriske tastaturet borte, men også de dedikerte piltastastene, page down/up, Del, Ins Home og End tastene er fjernet, samt hele funksjonstas-raden.

Det betyr ikke at du ikke har disse funksjonene på tastaturet, bare at de er godt skjult bak en haug med mer eller mindre logiske Fn-kombinasjoner.

Er ikke dette noe du kan leve med, er det ikke noe vits i å lese lenger enn hit egentlig.

Jeg starter med en liten video jeg har laget:

Hvordan er det å skrive på?

Jeg er som sagt ingen stor gamer lenger og skal ikke bruke tastaturet til gaming, men til å skrive og jobbe på hjemmekontoret.

Tastaturet er utstyr med såkalt røde RGB-taster som skal være ganske stillegående og ikke ha noe «klikk». En type taster som visstnok er mer beregnet på gaming enn skriving, men jeg må si at jeg liker disse tastene svært godt til å skrive på. Ikke la deg lure dog, også dette tastaturet lager godt med lyd og er sånn sett nok dårlig egent i ett åpent kontorlandskap.

Alle de rare Fn-kombinasjonene gir en viss læreterskel, men etter bare en dag begynner de vesentligste kombinasjonene å sitte i fingrene mine. Det er mulig at jeg vil finne det litt frustrerende å ikke ha dedikerte piltaster i lengden, men foreløpig synes jeg det fungerer bra. Jeg har en ganske liten arbeidspult, så størrelsen passer meg veldig bra.

Det finnes ingen høydejustering på tastaturet, men det er litt skråstilt i seg selv, så det fungerer bra nokfor meg. Det ligger også tungt og godt på bordet til tross for at det tilsynelatende kun er laget av plast. Noen vil sikkert synes at tastene er litt høyt oppe fra bordet, men jeg liker det sånn.

Tastaturet fungerer offisielt kun til Windows og Mac OS, men jeg har testet det med Linux (Raspian) og det fungerer selvfølgelig helt utmerket på Linux også:

Deltaco GAM-075 tastaturet brukt på en Raspberry Pi 4 med Raspian Linux.

LED-lys og konfigurasjon

Som alle gamingtastaturer med respekt for seg selv har også dette tastaturet LED-lys bak hver eneste tast i alle regnbuens farger og litt til…

Men til forskjell fra Mission SG GGK 2.5 tastaturet mitt så kan du her justere mer enn bare lyshowet. Du kan også velge hvilke farger som skal vises, og det er digg!

Jeg er ikke så glad i masse forskjellige farger og effekter så jeg har stilt inn tastaturet til å kun vise en lik farge på alle tastene, og med laveste lysstyrke.

Alle de 19(!) forskjellige forhåndsprogramerte modusene og lysstyrken stiller du inn med Fn-kombinasjoner. Du kan også laste ned en applikasjon for å lage dine egne moduser, men denne applikasjonen finnes kun for Windows. Det er usignert og krever admin-tilgang. Dermed får jeg ikke installert det på min min jobb-laptop og alt annet i huset vårt er Linux-basert, så jeg har ikke fått testet denne applikasjonen.

Det spiller liten rolle for meg, jeg har fått satt opp tastaturet akkurat slik jeg ville ha det ved bruk av Fn-kommandoene.

Konklusjon

Dette tastaturet digger jeg, ingen tvil om det. Helt perfekt er det dog ikke.

Tastaturet sett fra siden.

Jeg er litt usikker på om jeg liker det bedre enn Mission SG GGK 2.5 tastaturet (som er ett såkalt 80% tastatur) mitt. Deltaco GAM-075 tar mindre plass, kan justere LED-fargene og er mer stillegående. Mission SG GGK 2.5 tastaturet derimot er bittelitt bedre å skrive på og har dedikerte piltaster (og endel andre taster).

Så jeg må vel innrømme at jeg fortsatt har litt lyst på ett 75% tastatur…

Bonus: Fn-kommandoer

Siden Deltaco ikke har lagt ut manualen digitalt (ihvertfall ikke som jeg kan se), så lager jeg her en liste over de viktigsteFn-kommandoene med norsk layout:

 • Fn+SHIFT = Låse piltastene
 • Fn+CTRL = Slå på «direkte comboer» (denne er litt forvirrende, den har 3 moduser)
 • Fn+Y = Print Screen
 • Fn+H = Insert
 • Fn+J = Home
 • Fn+M = End
 • Fn+K = Page Up
 • Fn+, = Page Down
 • Fn+I = Pause/Break
 • Fn+Backspace = Delete
 • Fn+ESC = |
 • Fn+1-\ = Funksjonstastene
 • Fn+Space i tre sekunder = Nullstill alle valg

Endring av LED-konfigurasjon:

 • Fn+* = Endre modus
 • Fn+. = Endre farger
 • Fn+Å = Senke lysstyrken
 • Fn+¨= Øke lysstyrken
 • Fn+Ø = Senke lyshastighet (på animmasjoner)
 • Fn+Æ = Øke lyshastighet (på animasjoner)

2 kommentarer om “Deltaco GAM-075 tastatur”

 1. Hi,

  Could you post the relevant parts of dmesg output where the keyboard is initialized and the output of lsusb?

  Thanks.

  Svar

Legg igjen en kommentar