Modifisering av tastaturet

Jeg liker virkelig godt å skrive på det mekaniske tastaturet jeg kjøpte fra NetOnNet sitt eget merke, men jeg syntes tastatene så grusomme ut. Så nå har jeg byttet den ut.

Jeg kjøpte rett og slett ett helt sett med såkalte «keycaps», altså løse taster fra Max Gaming. Tastene jeg gikk for heter KDBfans KBT Keycaps Nordic Layout [DSA].

Her var det en bratt læringskurve for en novise i en verden av mekaniske tastaturer. Først er det selve festemåten tastene festes på. Siden tastaturet mitt bruker en en kloning av Cherry MX bryterne, måtte jeg ha taster med riktig festemekanisme til bryterne.

Så var det selve utformingen av tastene, her finnes det også en rekke standarder. Jeg valgte DSA som betyr at hver tast har samme høyde. Fra før av hadde Mission SG GGK 2.5 tastaturet mitt DCS eller Cherry-profil som betyr at tastene har varierende høyde så du får en kurve på tastene. Hva du liker er en smakssak antar jeg, jeg har ikke helt landet på hva jeg liker best å bruke ennå, men heller mot DSA. Det ser ihvertfall penest ut spør du meg.

Jeg kjøpte også ett sett med dempere for å se om jeg kunne få det ganske høylytte tastaturet til å bli mer stillegående. Dempere er i praksis bittesmå gummiringer som man trer rundt festet under tasten.

Montering av keycaps

Tastene på ett mekanisk tastatur er ganske lette å ta av, men det anbefales likevel å bruke et spesialverktøy for det. Jeg hadde ikke kjøpt noe sånt, så jeg måtte i praksis ta alle tastene av først før jeg kunne legge på nye. Her gjaldt det å holde tunga i rett munn så jeg ikke fikk feil layout.

KBDfans PBT Keycaps under arbeid

De litt større tastene hadde en egen festebraketter som jeg var litt redd for at ikke ville funke med de nye tastene, men det viste seg bare å være fester som var festet i Cherry MX-sporene så de kunne flyttes over til de nye tastene:

Keycaps Space-tasten

Slike festebraketter hadde Mission SG GGK 2.5 tastaturet på space-, enter- og høyre-skift tastene. De var ganske enkle å bare dra av de orinale tastene og feste på de nye tastene.

Sluttresultat

Siden de nye tastene ikke slipper LED-lyset igjennom så blir de glorete fargene på tastaturet mye mindre fremtredende og tastaturet føles mindre som ett «gaming» tastatur. Akkurat hva jeg var ute etter å oppnå.

Borte er nå alle hotkey-symbolene, så jeg må gjette meg litt frem hvis jeg ønsker å bruke for eksempel multimedia-komboene til tastaturet, men det bryr meg ikke noe særlig for jeg har aldri brukt de noe uansett. Komboene for å justere LED-lysene husker jeg uansett og nå som lyset ikke går igjennom tastene så er det bare lysstyrken jeg er interessert i å justere (Fn+pil opp/ned).

Den eneste tasten som ikke passet var den store enter-tasten. Cherry MX festene var litt feil plassert så den kræsjet med stjerne-tasten. Jeg endte derfor opp med å bruke den lange tynne enter-tasten fra talltasturet istedet (dette er jo et tenkeyless tastatur, så de tastene blir ikke brukt uansett). Det ser kanskje litt rart ut, men i praksis merker jeg ikke noe særlig til at det er mindre.

Demperne jeg kjøpte alene var verdt det. De fikset to ting som har irritert meg ved Mission SG GGK 2.5 tastaturet. For det første er tastaturet nå blitt mye mer stillegående, men vandringen på tastene er også nå litt mindre. Den syntes jeg nemlig var litt i lengste laget, samt at det blir litt myere når man bunner bryteren nå.

Ferdig satt opp med nye taster.

Alt i alt, superfornøyd. Litt irriterende med enter-tasten som ikke passet, men uansett veldig fornøyd.

NB: Vurderer du å gjøre det samme med ditt tastatur? Kjøp keycap-verktøy. Jeg er nå veldig sår på tomlene etter å ha pelt av alle tastene…

Legg igjen en kommentar