ASUS ruter og OpenVPN

Har du noen gang vært ett annet sted enn hjemme, men ønsket adgang til noe på nettverket ditt hjemme? Eller du er på ferie ett sted og bruker ett usikkert gjestenett og skulle hatt en sikker tunnel til internett? De fleste gode hjemmerutere idag har støtte for OpenVPN og det er veldig enkelt å sette opp.

Jeg tar her eksempel i min nå etterhvert tilårskomne ASUS ruter, men prinsippet er ganske likt uavhengig av hvordan ruter du har så lenge den har støtte for OpenVPN og helst en Dynamisk DNS tjeneste (DDNS).

Vi har for eksempel en ganske ny TP-Link ruter på hytta og den har tilsvarende tjenester og konfigurasjonsløsning.

Sette opp Dynamics DNS tjeneste

AUS har støtte for en rekke DNS-tjenester, jeg har valgt å bruke ASUS sin egen. Det er selvfølgelig fordeler og ulemper ved det. En klar fordel er at jeg ikke trengte å registrere meg noe sted, bare sjekke at versnavnet var ledig, også legge det inn:

Dynamisk DNS

Du må ikke bruke DDNS for å bruke VPN, men det letter oppsett og feilkilder ved bruk veldig hvis ISP’en din bruker dynamiske IP-adresser, noe alle gjør med mindre du betaler en liten formue for å ha en dedikert IP-adresse til huset ditt.

Sette opp OpenVPN

Som med DDNS, så har de fleste rutere støtte for flere VPN-løsninger. Jeg foretrekker OpenVPN til hjemmenettverk, rett og slett fordi det er basert på åpen kildekode og sånn sett leverandøruavhengig.

OpenVPN

Oppsett av OpenVPN på ruteren er ganske enkelt. Du kan som regel bare aktivere det, gå for standard-valgene og eksportere en konfigurasjonsfil du bruker på klientene (for å slippe å skrive inn lange nøkler, DDNS-adressen og sånt).

Jeg har valgt å bruke VPN tunnelen til både lokalt nettverk og internett-aksess. Dette er kjekt hvis jeg for eksempel er på ett usikkert gjestenettverk ett sted på ferie eller lignende og ønsker en trygg internett-aksess.

Så gjenstår det bare å lage noen brukere før du setter opp klientene.

Oppsett av VPN-klienter

Du kan bruke OpenVPN på stort sett alle plattformer, jeg tar her kun utgangspunkt i en mobil-klient, nemlig min Android-baserte mobiltelefon (grensesnittet er tilnærmet likt for iOS).

Først å du laste ned en VPN-klient, jeg bruker den offisielle OpenVPN klienten for Android. Her er også en link til iOS.

Så kopierte jeg konfigurasjonsfilen fra ruteren over til mobiltelefonen, her er det lurt å legge den ut på en skylagringstjeneste hele husstanden bruker, jeg bruker Jottacloud.

OpenVPN oppsett på Android

Etter å ha importert filen legger du inn brukernavn og passord og du er klar for å koble til. Enklere kan det vel nesten ikke gjøres.

Surfer du på ett åpent gjestenett eller i ett land med litt shady personvern i ferien? Bruk for all del en VPN-tjeneste!

En kommentar om “ASUS ruter og OpenVPN”

Legg igjen en kommentar