Oppgradert WiFi (mesh) hjemme

Mine AirTies 4920 begynte å bli fem år gamle så jeg tenkte det var på tide med en oppgradering. Siden jeg var så fornøyd så har jeg rett og slett oppgradert til neste generasjon, AirTies 4930.

Dette er ikke en veldig ny løsning, den oppgraderte modellen til AirTies kom høsten 2019, så det nærmer seg ett år på markedet. Nettopp det kan gjøre det til en svært god investering da løsningen har fått tid til å modnes og høyst sannsynlig få noen bugs rettet opp.

Hva er nytt?

AirTies 4930 har fått kraftigere maskinvare som støtter noe ny funksjonalitet sammenliknet med AirTies 4920. I praksis snakker vi om en kraftigere CPU, flere antenner (Wave 2), samt CPU-offloading på 5Ghz nettet.

For meg betyr dette først og fremst at det blir bedre rekkevidde og høyere hastighet for flere dingser som er tilkoblet det trådløse nettet, inkludert kommunikasjonen mellom mesh-nodene selvfølgelig.

For dere som bor ute ved kysten eller skal ha en hytte-WiFi der det er mye fartøyer som tusler forbi på utsiden så er det kjekt å vite at det også har kommet Zero-Wait DFS støtte. Det betyr at nettverket ikke skal krysse med frekvensene til radarene på de store skipene. For de fleste mer en fun-fact enn noe annet, men veldig viktig for de det gjelder.

AirTies 4930 er også bakoverkompatibel med 4920 slik at du kan bygge deg ett nett med begge versjoner. Jeg har ikke valgt å gjøre det, jeg har (foreløpig) valgt å bytte mine tre 4920 ut med tre nye 4930.

Installasjon av noder

AirTies app på Android

Siden jeg allerede hadde tre 4920 noder aktive, så var installasjonen av den første noden latterlig enkelt, jeg bare slo den på og tre minutter senere så hadde den koblet seg automatisk til nettverket mitt og speilet konfigurasjonene fra de eksisterende nodene.

De to neste var ikke like enkle av en eller annen grunn, jeg måtte trykke på WPS-knappen på en ny node, WPS-knappen på en eksisterende node, også følge guiden i AirTies-appen. Det hele var lekende lett likevel, etter ca. 5 minutter var alle tre nodene satt opp og jeg kunne slå av mine gamle 4920 noder.

Alle mine rundt 20 klienter hoppet automatisk over på de nye nodene.

Beholde eller kaste de gamle nodene?

Hvis ditt gamle nettverk ikke var basert på AirTies er det ikke noe poeng i å beholde det du har av trådløse noder, men hvis du, som meg, har et AirTies 4920 basert nettverk fra før av, kan du velge å beholde de gamle nodene og utvide nettverket ditt. AirTies 4930 er nemlig bakoverkompatibelt med 4920.

Det første som slo meg etter å ha satt opp de nye 4930 nodene var hvor mye raskere kommunikasjonen mellom nodene var, både de som er på kabel (opp fra ca 850 Mbps til 1462 Mbps) og den som kun er trådløs (opp fra 468 Mbps til 789 Mbps).

Jeg har en 300 Mbps fiberlinje fra Telenor og den ser ut til å levere svært bra. Denne målingen gjorde jeg mens datteren min streamet YouTube i stua og jeg kjørte videomøte på hjemmekontoret:

Hastighetsmåling fra Fast.com

Tips for enkel administrasjon

Med ett mesh-system er det ikke så enkelt å vite hvilken node som er hvilken alltid. Derfor er det lurt å gi dem fornuftige navn i AirTies-appen, men også i ruteren din. Om du kan gjøre det i ruteren din, gi dem en fast IP-adresse som er lett å huske.

Dette kan du enten gjøre ved å sette en statisk IP-adresse i webgrensesnittet til hver enkelt node, eller ved å tilordne en IP-adresse i ruteren din. Jeg vil anbefale sistnevnte for enklere administrasjon og kontroll.

I min ASUS ruter er det enkelt å i DHCP-serveren manuelt tilordne IP-adresser til MAC-adresser. MAC-adressene til AirTies nodene finner du på undersiden av nodene.

Skjermbilde fra ASUS ruter og tildeling av IP-adresser

Du vil trenge å restarte dem etter at du har gjort dette hvis du ikke konfigurerer dette før du slår på nodene. Det er ganske enkelt, MAC-adressen står på undersiden av hver enkelt node.

Fordelen med dette er at nå vet du alltid hvor du har nodene om DNS-oppslag skulle feile, og det er kjapt å for eksempel pinge dem for å se om de er på nett.

Utplassering av noder

Skjermbilde fra WiFi Heatmap

Ideelt sett bør flest mulig av nodene være kablet. Det sikrer god kommunikasjon mellom dem og minst mulig støy i den trådløse kommunikasjonen.

Jeg har nettverksuttak i to av mine tre etasjer i huset, derfor er to av tre noder kablet, mens den siste noden står strategisk plassert slik at det er best mulig kombinasjon av signalstyrke og dekningsgrad der den står.

For å tilpasse utplassering mest mulig bruker jeg en app som kartlegger WiFi i ett varmekart.

For tiden bruker jeg appen WiFi Heatmap som desverre kun finnes for Android, men det finnes sikkert lignende apper for iOS.

Denne appen er veldig fin, du kan legge til planskisse av huset ditt om du har det, eller du kan tegne i appen. Den kan også bruke GPS og kart til å måle dekningsgrad utendørs. Appen måler signalstyrke, hastighet, støy og ping.

WiFi er fint, kabel er best

Noen ting trives best på kabel, for eksempel spill-enheter som Xbox, Playstation, Nvidia Shield og lignende. Da er det kjekt at alle AirTies nodene har to stk 1GB nettverksporter. Under TV’en i stua har jeg satt opp en liten TP-link svitsj som er koblet til en AirTies node som igjen er koblet med kabel til ruteren. På denne svitsjen er for eksempel Nvidia Shield og kabel-TV boksen fra Telenor koblet til (den har ikke WiFi engang):

Nvidia Shield TV (2019)

Var oppgraderingen verdt det?

Hvis du ikke har ett mesh-nettverk fra før av, er AirTies 4930 ett veldig bra alternativ. Nodene er små, de fungerer stort sett ganske så automagisk. Firmware-oppdateringer rulles ut uten at du merker det og du kan beholde den ruteren du allerede har, så du trenger ikke kludre med alt mulig annet av nettverks-konfigurasjoner.

Du har kanskje en ISP som du kan få denne løsningen fra ganske rimelig (som for eksempel Get eller NextGenTel), så det kan være lurt å sjekke ut. Eventuelt kan du kjøpe dem fra snorlaus.no.

AirTies er konfigurert slik at de prioriterer trafikk til kjente TV-dekodere og er optimalisert for multicast TV og video. Dermed burde det aldri gå ut over bildekvaliteten på TV-filmen din når poden laster ned noen svære filer på rommet sitt.

Har du ett oppsett med AirTies 4920 fra før av, så er 4930 en minimal oppgradering. De tåler litt mer trøkk og har ifølge mine enkle målinger ca 20% mer hastighet internt i nettverket. De gir også litt bedre dekning, jeg ser at har litt bedre dekning på de enhetene som står dårligst plassert i forhold til varmekartet mitt.

Fordelen er selvfølgelig at 4930 er bakoverkompatibel med 4920, så du kan utvide nettverket ditt ganske kraftig og dekke de siste flekkene i varmekartet hvor det er litt dårlig dekning.

Personlig har jeg litt lyst til å bruke den ene av mine tre gamle 4920’er til å utvide nettverket i underetasjen vår der varmekartet er svakest, også ta med de to siste ut på hytta og sette opp ett mesh-nettverk der.

Skal du blande de gamle 4920 og 4930 nodene så går det helt fint, men du bør ha i tankene at 4920 har en spatial stream mindre enn 4930, så den har littt mindre kapasitet og kan bli en flaskehals om 4920 plasseres slik at det vil gå trafikk igjennom den fra en 4930, så typisk plasser 4920 i ytterkantene av nettet ditt for eksempel.

AirTies 4930 bakside

Vurderer du andre mesh-løsninger er det noen ting som kan være greit å tenke på:

  • Kan mesh-nettverket utvides med enkelt-noder?
  • Hvordan er det med firmware-oppdateringer?
  • Hvis du ikke kan bruke din eksisterende ruter, hvilke utfordringer kan det gi?
  • Trenger du å bruke kabel til enkelte enheter (mange mesh-noder kommer uten ekstra nettverksport)?

Mine AirTies 4920 har nå stått på 24/7 i fem år. Jeg har hatt fra 15 til 25 enheter tilkoblet til enhver tid og ofte 2-3 HD-streams gående samtidig, samt kjørt litt hjemmeservere og lignende. De har oppført seg fullstendig eksemplarisk med unntak av en liten periode for noen år siden da jeg bistod leverandøren med å teste ut noen beta-versjoner av firmware.

De siste 2-3 årene tror jeg faktisk at de har stått konstant på helt urørt og bare virket, så kvaliteten på disse små rakkerne fra AirTies er det ingenting å usette på, prismessig havner de vel sånn cirka i midt-sjiktet for Mesh-løsninger og burde sånn sett være ett veldig godt kjøp. Jeg er ihvertfall strålende fornøyd 🙂

2 kommentarer om “Oppgradert WiFi (mesh) hjemme”

  1. Takker Gaute. Jeg har hatt 4920 mesh men ble nødt til å skifte ut dette med 1 stk Ubiquiti UniFi AC Long range grunnet ustabilt Sonos-oppsett (7 rom) og IKEA Trådfri med Symfonisk for styring av musikk. Ser ut som IKEA kun snakket på 2,4 GHz, og det var ikke mulig å deaktivere 5 GHz på 4920-nodene. Så da ble det en enkel aksesspunkt inntil videre.

    Svar

Legg igjen en kommentar