Spor katten med Tail it

Da jeg fikk teste MiniFinder Atto Pro hadde jeg allerede bestilt Tail It for å spore katten vår, så denne omtalen blir også en sammenligning med MiniFinder sin løsning.

I prinsippet gjør disse to enhetene akkurat det samme: De sporer kjæledyret ditt ved bruk av GPS og GSM posisjonering og en app på mobilen din, men her stopper også likhetene.

Tail It Pet, som modellen heter, koster kroner 799,- og du må ha ett abonnement til den som koster fra kroner 59,- og oppover. Det sitter ett nano-SIM-kort i enheten så du kan nok fint bruke en annen leverandør enn Talkmore (som følger med i esken) om du finner noe rimeligere.

Tail it reklamerer med at de har markedets minste GPS enhet og det kan se ut til å stemme. Den er ihvertfall betydelig mindre enn MiniFinder Atto Pro. Jeg kommer til å sammenligne litt med MiniFinder Atto Pro i denne posten fordi det ser ut til at de to er de eneste reelle alternativene her i Norge i skrivende stund.

GPS enheten til Tail it har ingen festemekanisme på enheten, så du putter den i ett silikon-etui som du fester på halsbåndet til kjæledyret. Det fungerer forsåvidt bra, men jeg er litt skeptisk til holdbarheten til denne løsningen. Ikke ser Tail it ut til å selge etuiene løst heller, så jeg håper det ikke ryker.

Batteritid og sporing av kjæledyret

Den store fordelen med Tail it fremfor MiniFinder Atto Pro er batteritiden. Tail it reklamerer med 14 dagers batteritid. Jeg tror ikke vi helt havner der (det tar som regel noen ladesykluser før du har ett optimalt batteri), men at det er godt over en uke er sikkert.

Tail it har selvfølgelig måttet gjøre noen grep for å få til dette, og de merker du når du går inn i appen for å se hvor kjæledyret ditt er. Med MiniFinder Atto Pro så kan du tilnærmet real-time se dyret ditt bevege på seg og du ser umiddelbart hvor det er når du åpner appen.

For Tail it, så oppdaterer GPS enheten bare hvert 5. minutt, samt når du åpner appen. Derfor kan det ta fra noen sekunder til mange sekunder før du ser hvor kjæledyret ditt er, og du vil ikke se katten bevege seg på kartet uten å manuelt trykke på «Oppdater lokasjon» knappen.

Skjermbilder fra Tail it appen

Tail it har mulighet til å aktivere «live sporing» dog som du kan bruke om du leter etter kjæledyret, men vær obs på at dette tapper batteriet fort, så husk å slå det av igjen.

WiFi-lokalisering

Tail it bruker også WiFi lokalisering når GPS er utilgjengelig fordi katten er under tak eller lignende. Det fører av og til til noen rare lokaliseringer. Ved en blokk bak oss så går tydeligvis katten vår inn under noe tak og der lokaliseres ofte katten med et WiFi aksesspunkt som er registert ett helt annet sted i byen (antagelig noen som har flyttet hit, også har ikke Google Maps oppdatert kordinatene til det WiFi-aksesspunktet ennå)

Geofence, eller «steder»

MiniFinder Atto Pro hadde en veldig fin funksjon hvor du kunne tegne opp et eller flere Geofence for kjæledyret. Tail it har ikke helt det samme, men de har noe de kaller «Steder». Du kan sette en sirkel eller flere steder og bestemme radius. Du vil så bli varslet når kjæledyret forlater eller ankommer dette stedet. Likt i teorien, men siden Tail it bare bruker en sirkel der du kan sette radius blir det mye mer unøyaktig enn MiniFinder sitt Geofence.

En artig effekt er at når katten vår er ved nevnte WiFi aksesspunkt som er feilregistrert får vi en alarm om at katten har forlatt stedet og plutselig dukker den opp i Oslo sentrum… 😛

En artig ting med MiniFinder (og som sikkert er nyttig hvis du driver med hundesport) er historikk. Dette har desverre ikke Tail it, så vi vet kun hvor kjæledyret er nå, ikke hvor det har vært.

Lys og lyd for å finne katta

Så kjæledyret er borte og du er ute og leter etter det. Tail it gir deg lokasjonen, men det er ikke alltid nok, kanksje dyret gjemmer seg under noen busker eller det er mørkt ute. Hva gjør du da?

Her har Tail it to kjekke funksjoner. Du kan aktivere lys og/eller lyd. På selve GPS enheten er det en liten LED-lampe som du vanligvis bruker til å se om den blinker grønt når den er på eller lader. Slår du på lys i appen vil denne LED-lampen lyse ett sterkt hvitt lys til du slår den av igjen. Du kan også aktivere lyd, da piper GPS enheten som en vekkeklokke. Vær oppmerksom på at denne kanskje kan skremme kjæledyret, så det kan være en ide å teste det ut under trygge forhold så du vet hvordan kjæledyret ditt reagerer.

Tail it eller MiniFinder Atto Pro?

MiniFinder Atto Pro har en mye mer presis GPS sporing og en mer avansert app, uten tvil. Skal du bruke enheten på en hund under jakt, sporsøk eller lignende hundesport er det MiniFinder Atto Pro du skal velge!

Har du derimot en katt som er en vandrer og utepus, så blir batteritiden til MiniFinder Atto Pro rett og slett en «dealbreaker». Tail it med sine 1-2 ukers batteritid blir det naturlige valget for katter til til tross for noe frustrasjon over trege oppdateringer, litt dårlig geofence, ingen historikk og mulige raritetet med WiFi-sporingen.

Tail it koster også omtrent halvparten av MiniFinder Atto Pro i innkjøp og i skrivende stund kan du få abonnement til 20,- kroner mindre i måneden om du er villig til å kjøpe to års abonnement med en gang (uten binding er månedskostnaden lik).

Legg igjen en kommentar