Redmi Note 9 Pro

Skjermen på min Oneplus 7 Pro knuste. Buede skjermer med fingeravtrykkleser er absurd dyre å bytte, så jeg kjøpte heller en ny og rimelig kinesisk telefon. Hvor mye telefon får du egentlig til tre og ett halvt tusen?

Disclaimer: Jeg har kjøpt dette produktet fra 2Tech.no med et lite avslag i pris mot å skrive denne omtalen, men de har ikke lagt noen føringer på hva jeg skal skrive og de har heller ikke fått lese artikelen før den ble publisert.

OK, jeg sier det bare med en gang; Du får jæskla mye telefon til rundt kroner 3.500 idag!

Det er sikkert mange som ikke kjenner til, eller en gang har hørt om Redmi. Redmi er ett av kinesiske Xiaomi sine merker. Xiaomi produserer mobiltelefoner under tre paraplyer; Xiaomi, Poco og Redmi. Redmi har hovedsakelig blitt solgt i India frem til nå.

Telefonene fra disse tre merkene er svært like og jeg skjønner ikke helt strategien utover at telefonene som selges under Xiaomi generelt sett har litt bedre spesifikasjoner enn deres søsken merket med Redmi.

NB: Dette ble en lang bloggpost, hvis du vil kan du heller hoppe rett til videoen min.

Operativsystemet MIUI

Det alle telefonene deler er operativsystemet MIUI. Dette er Xiaomi sin tilpasning til Android. Som de fleste andre kinesiske telefonprodusenter så driver også Xiaomi med voldsomme tilpasninger til Android.

Akkurat som med EMUI til Huawei så virker det som om Xiaomi prøver på to ting som ikke er helt kompatible med hverandre. På den ene siden prøver de å få grensesnittet til å ligne på Apple sitt iOS, da spesielt med den ganske dårlige «launcheren» (hjemskjermen). Samtidig har de klusset til innstillinger-dialogene ved å legge på haugevis med mer eller mindre unødvendige valgmuligeter.

Jeg er ingen fan av slike tilpasninger. Helst vil jeg ha en telefon med Android One, eller så nærme standard Android som mulig. Heldigvis er det ihvertfall lett å bytte launcher. Min favoritt er som alltid Action Launcher.

Redmi Note 9 Pro forfra

Det ser heldigvis også ut til at Xiaomi er flinke til å oppdatere MIUI, noe av det første som skjedde etter å ha satt opp telefonen min var at jeg fikk varsel om nedlasting av nyeste sikkerhetspatch til Android.

Design og knapper

Så kommer vi til det mest positive med denne telefonen. Xiaomi kan maskinvaredesign, det har jeg erfart med andre Xiaomi-produkter jeg har.

Telefonen min er i fargen «Stellar Grey». Jeg forventet en litt kjedelig grå telefon, men denne er alt annet enn kjedelig, det er ett fargespill i baksiden som minner mer om en slags blå-metall aktig farge. Jeg elsker den! Skjermen er heldigvis ikke buet, men kantene er perfekt avrundet.

Redmi Note 9 Pro bakfra

Jeg ser noen kritiserer at kameraene stikker ut, men jeg synes ikke det gjør noe særlig. Du kan eventuelt bruke det medfølgende silikon-etuiet, da blir kameraet nesten helt kant-i-kant.

Volum og av/på knappen sitter begge på høyre side av telefonen og av/på knappen fungerer også som fingeravtrykkleser. Dette er rett og slett genialt, det er her alle burde hatt fingeravtrykkleseren! Jeg har aldri låst opp en telefon så lett som denne.

Jeg liker også veldig godt at de har valgt å beholde 3,5mm lydutgangen. Jeg har for mange gode gamle hodetelefoner jeg har savnet å kunne bruke.

Frontkameraet er ett såkalt «punch-hole» kamera, altså at det er ett hull i skjermen. Jeg skulle ønsket meg at de heller gikk for ett «vanndråpe» design som de har gjort på Mi Lite modellene, jeg synes det er penere. Uansett, kamera er såpass lite at jeg glemmer at det er der i hverdagen.

Buede skjermer er veldig i vinden for tiden, alle toppmodeller skal liksom ha det nå, men praktisk er det jo ikke. Redmi har heldigvis ikke buet skjerm. Etter å ha brukt buet skjerm i ett år er det en deilig lettelse å slippe stadige feil trykk og å kunne se hele skjermbildet uten at noe av det blir truffet av sidelys fra lamper, sol og lignende.

Maskinvare og ytelse

Redmi Note 9 Pro kommer med en Snapdragon 720G CPU, en prosessor som er tunet for spill (derav «G» i navnet) og batteritid. Den har også en Adreno 618 GPU. Dette er altså ikke 8-serien, men den billigere 7-serien og heller ikke nyeste modell i 7-serien. Likevel må jeg si at jeg ikke savner noe ytelse. Den oppleves som rask og responsiv i alle operasjoner. Jeg har prøvd en rekke spill på den, som GTA SA, Horizon Chase, Space Marshals 2 og lignende sammen med min favoritt bluetooth-kontroller fra Zaitake, alt flyter som smør!

Zaitake 7007F

Jeg har dog oppdaget at ikke alle apper er veldig bra optimalisert. Mens HDR innhold går helt strøkent på Netflix, så hakker HBO Nordic noe voldsomt på denne telefonen, enda de har lavere kvalitet på strømmen.

Den offisielle Twitter-klienten hakker ganske mye når jeg scroller igjennom feed’en min, men bruker jeg en tredjepartsklient som for eksempel Flamingo eller Owly så går det veldig mye bedre.

Telefonen har også en egen «spill-modus» hvor spillet prioriteres, varslinger skjules og lignende. Eneste ulempen med Redmi sin spill-modus sammenlignet med for eksempel Oneplus sin, er at hos Redmi må du legge spillene til en liste selv, mens Oneplus stort sett gjør det automatisk.

Telefonen har 6GB med minne og 128GB med lagringsplass. I tillegg kan du bruke Micro-SD for å utvide minnet. Telefonen har også to SIM-plasser.

Skjermen er en LCD-skjerm og «kun» på 60Hz. Det gjør at rask scrolling oppleves bittelitt hakkete sammenlignet med telefoner med 90Hz skjerm.

Når du legger Redmi Note 9 Pro ved siden av en OLED skjerm ser du hvor lyssvak den er i forskjell, men i det daglige tenker jeg ikke over at det er en skjermteknologi som er i ferd med å fases ut. Den fungerer rett og slett helt fint, også i direkte sollys.

Kamera(er)

Redmi har en haug (4 stk) med kameraer på baksiden. Hovedkameraet er på svimlende 64 megapiksler, men nedskalerer som standard til 12 megapiksler. Jeg hadde ett håp om at endelig hadde jeg funnet den optimale telefonen for meg; en rimelig «midrange» telefon med ett solid kamera. Desverre så er jeg noe skuffet over kameraet.

Hovedkameraet er helt greit. Det tar gode bilder under gode forhold og nattmodus fungerer helt greit. Bildene blir veldig nøytrale i fargene så jeg ender som regel opp med å justere dem med Pixlr i etterkant før jeg er helt fornøyd. Jeg tenker at Redmi godt kunne prioritet kvalitet fremfor piksler, men jeg ser jo markedsførings-gimmik’en her.

Ultravidvinkel-objektivet er en skuffelse synes jeg, bildene blir blasse og litt uklare. Denne kommer jeg ikke til å bruke mye desverre.

Makro-objektivet er bra! Rett og slett veldig bra!

Selfiekameraet på forsiden er på 16 megapiksler og fungerer også svært bra synes jeg. Portrettmodus fungerer bra så lenge du ikke har på deg ørepropper med kabel, da blir telefonen veldig forvirret av kablene og det blir litt rart.

Alt i alt er dette ett bra kameraoppsett til å være en såpass rimelig telefon, men jeg skulle ønsket meg at Redmi droppet ultravidvinkel-objektivet og gikk litt ned på megapikslene mot å putte mer penger i ett solid hovedkamera. Da hadde dette vært en fantastisk telefon.

Video-gjennomgang

Konklusjon

Denne telefonen viser at du ikke trenger den feteste prosessoren, buede skjermer eller 12GB med minne. Dette er en fantastisk telefon som du mye av. Den føles minst like god som en telefon til det dobbelte av prisen.

Designmessig stå denne ikke noe tilbake til telefoner som koster tre ganger så mye. Materialer og designvalg oser av kvalitet.

Jeg simpelt hen elsker at skjermen IKKE er buet og at fingeravtrykksleseren er sykt rask og plassert i av/på knappen istedet for å være en treg og upresis leser under skjermen.

Jeg glemte å skrive noe om batteritiden. Den er helt fantastisk. Kombinasjonen den energieffektive prosessoren, lave skjermspesifikasjonene og det 5020 mAh store batteriet (som tar hurtiglading) gir veldig god batteritid. Med mye bruk holder det lett ut dagen, med moderat bruk holder det ett par dager for meg.

Desverre synes jeg kameraet skuffer litt, men jeg ser jo også hvorfor. Hadde produsentene begynt å putte topp kameraer på rimelige telefoner er det ikke lenger noe reelt argument for å kjøpe toppmodellene.

Alt i alt vil jeg lett anbefale Redmi Note 9 Pro med mindre du er opptatt av å ha noe av det aller beste kameraet du kan få på en mobil. Da bør du se til telefoner som koster minst dobbelt så mye.

Jeg kommer nok til å beholde Redmi Note 9 Pro som min hovedtelefon helt til Google Pixel 4a eventuelt kommer til Norge til en fornuftig pris. Alternativt ville jeg kanskje vurdert den litt dyrere Oneplus Nord.

2 kommentarer om “Redmi Note 9 Pro”

  1. En liten oppdatering på dette innlegget:

    Nå etter snart to år er denne telefonen fortsatt i daglig bruk, dog nå av min ni år gamle datter. Hun bruker den mye hver dag til spilling, se på filmer og serier og til å kommunisere med venner via telefon eller Teams.

    Batteritiden er fortsatt imponerende lang og telefonen klarer alt vi kaster på den av oppgaver. Jeg er veldig imponert rett og slett og angrer litt på at jeg gav den fra meg til datteren min til fordel for en Oneplus Nord 2…

    Svar

Legg igjen en kommentar