Fremtiden trenger en garasje

Byrådet ønsker ifølge Aftenposten at det skal bygges boliger, inkludert småhus helt uten parkeringsplasser. Det er ingen god ide, selv i en potensiell fremtid uten bil.

Både de elektriske bilene myndighetene legger opp til at vi skal kjøpe og de elektriske syklene som kommunen ønsker at vi skal kjøpe krever mer infrastruktur enn tidligere. Elbilene skal helst stå tørt under tak og lade trygt om natten.

Elsyklene skal også helst stå sikkert og trygt og lade over natten, men ingen vil vel drasse en 25-50 kilo tung sykkel inn i boligen for å lade den. Joda, du kan ta av batteriet relativt greit på de fleste sykler, men brannvesenet ønsker uansett helst at du ikke lader så store batterier innendørs.

Fellesgarasjen som trygg elsykkel-oppbevaring

Jeg ser for meg en fremtid der min familie ikke eier egen bil og at vi dedikerer en del av de utvendige parkeringsplassene i borettslaget til delingbil-tjenester. I den fremtiden vil vår familie på fire medlemmer ha minst fire elsykler, en av dem antagelig en stor lastesykkel og/eller en sykkelhenger. Vi snakker da antagelig sykler til samlet nesten samme verdi som en bil.

Det finnes ikke noe sted idag hvor vi vi kan trygt oppbevare og lade disse syklene. Jeg er så heldig å ha en utebod med strøm der jeg får plass til én sykkel. Mange har ikke det.

Elsykler er svært populære tyveriobjekter og vi har tidligere i vårt borettslag sett tyver komme med varebil om natten og bare lempet syklene inn. Syklene må stå trygt låst innendørs.

Her kommer fellesgarasjen inn. Vi kunne potensielt sett satt opp ett bur der vi har garasjeplass idag der vi trygt kunne låst inn våre sykler og ladet dem (vi har to stikkontakter per garasjeplass i fellesgarasjen vår).

Bildelingstjenester i borettslaget

Flere av mine beboere etterspør allerede idag muligheter for å plassere delingbiler på våre utendørs parkeringsplasser. Jeg liker veldig godt den ideen, men det er ett fremtidig problem med dette utover at det blir dårlig med plass til gjester.

Nemlig at fremtiden er elektrisk. Hvordan skal disse delingbilene få ladet om de står på utendørs parkeringsplasser? Hvem skal betale for å bygge infrastruktur og hvem skal betale strømmen?

Det er en rekke uløste problemstillinger med en fremtid der biler er noe vi deler og elsykler er noe vi alle har. Den gode gamle fellesgarasjen kan være svaret på de fleste av disse problemene, men da må vi for all del ikke slutte å bygge den!

FOTO: Skitterphoto

Legg igjen en kommentar