Din egen nettbutikk på Spreadshirt

Jeg sitter i styret til Mortensrud Manifest, en ideel organisasjon som jobber for ved og vel på Mortensrud. Vi har nå vår egen nettbutikk.

For å si det med en gang: Du kommer ikke til å tjene veldig mye penger på å ha din «egen butikk» på Spreadshirt. Fordelen med Spreadshirt er at du kan selge produkter med motivet ditt på til null selvkost, på gode produkter og med ett godt utvalg av produkter.

I forbindelse med Mortensrud Festival har vi de siste to årene solgt T-skjorter med ett Mortensrud-motiv på. Dette har vært en ganske god suksess og god inntektskilde til organisasjonen. Fortjenesten kan være ganske god når du trykker opp noen hundre skjorter og selger dem. Ulempen er også at du kan sitte igjen med ett restlager du har betalt for og må lagre ett sted.

Fordelen med en nettbutikk som Spreadshirt er at du får tilgang til ett stort spekter av kvalitetsprodukter, alt fra T-skjorter til kaffekopper. Det er lett å sette opp butikken og det er ingen kostnader involvert. Produktene blir produsert når folk bestiller og Spreadshirt tar seg av alle produksjons og fraktkostnader. En gang i måneden får du utbetalt din del av fortjenesten.

Sette opp butikken

For å åpne din egen butikk trenger du bare tre ting:

  • Ett eller flere motiver, helst i vektorbasert format.
  • Organisasjonsnummeret ditt eller organisasjonen du skal selge for
  • IBAN-nummer (for innbetalinger fra utlandet)

Så er det bare å følge guiden til Spreadshirt.

Min strategi er å tilby ett lite utvalg av produkter til å begynne med, for så å øke utvalget etterhvert, slik at vi har noe å reklamere med over tid.

Du kan også velge prisen på produktene. Spreadshirt setter opp en anbefalt pris som utgangspunkt, så kan du skru den opp eller ned som du ønsker i forhold til din fortjeneste. Jeg har valgt å kjøre prisene litt ned og dermed få lavere fortjeneste i en periode for å få opp salget, for så å etterhvert lansere litt dyrere produkter med høyere fortjeneste.

Salg av produkter

Salget på Spreadshirt går absolutt ikke av seg selv. Det kan gå mange dager mellom hvert salg. Vi ser at vi stort sett får salg når vi pusher en melding ut i sosiale medier. Derfor er det en god ide å starte med en liten produktportefølje og gradvis øke den, for da kan du reklamere med jevne mellomrom om nye produkter og motiver.

Spreadshirt er gode dashboards for å følge med på salget, de har også en egen app for partnere der du ser hvor mye du selger, hva er bestselgere og hvilken fortjeneste du sitter igjen med.

Bygge inn butikken i nettsidene dine

Du får en butikk hos Spreadshirt som du kan endre endel elementer av uteseende og innhold på for å gjøre den til «din» og en URL alla https://shop.spreadshirt.no/mortensrud.

Du kan også bygge nettbutikken inn i dine egne websider. Spread shirt har for eksempel en egen offisiell plugin for WordPress som i praksis er en iframe. Jeg har satt det opp på nettsiden Mortensrud.info, men siden jeg ikke har fått tid til å gjøre nettsiden om til HTTPS ennå har jeg ikke reklamert noe for det ennå (nettbutikken er selvfølgelig HTTPS, men det blir kamuflert av iFrame’en og kan skape usikkerhet for kundene).

Erfaringer med Spreadshirt

Jeg har ikke testet andre nettbaserte løsninger så jeg kan ikke sammenligne med noe, men prosessen med å sette opp nettbutikken var veldig enkel og grei.

Spreadshirt holder til i Tyskland, det er derfor du trenger IBAN-nummeret fra banken din. Vi la inn feil nummer til å begynne med og det ble bare avvist uten noen god forklaring, men support hos Spreadshirt hjalp meg raskt med å feilsøke.

Det tar en stund å få varene levert. Dette er fordi hvert produkt først produseres når noen bestiller og det sendes da altså fra Tyskland. MVA og lignende er ikke noe problem, Spreadshirt order alt det så det oppleves for kundene som å kjøpe fra en ren norsk butikk, bare at det tar litt over en uke å få produktene.

Bestiller du produkter til deg selv (noe du burde gjøre for å sjekke hvordan motivene fungerer IRL), så betaler du automatisk kun produksjonskost. Derfor får du også salg med null i fortjeneste i statistikken din.

Det er rett og slett ikke noe å tape på å bruke Spreadshirt. Ikke grusomt mye å vinne i kroner og øre heller, men det er en veldig enkel og lett måte å få ut motivene dine på.

Legg igjen en kommentar