Hvordan trives på #hjemmekontor

Hjemmekontor over lengre tid er ikke for alle. Her er ihvertfall noen tanker rundt hva jeg gjør som sørger for at jeg trives på hjemmekontoret nå som vi under COVID-19 pandemien nesten er tvunget til å være her.

Fra den 12. mars til slutten av mai var jeg 100% på hjemmekontor. Det var ingen permitteringer i SuperOffice så vi hadde produksjonsnivået oppe som vanlig.

Jeg startet på spisestuebordet, kun utstyrt med laptop’en, det fungerte ikke mange dagene. Hverken sosialt hjemme med tre andre i familien i tilnærmet karantene, eller produktivt i forhold til arbeidsoppgavene mine. Etter flere runder med utskifting av utstyr og rom så har jeg nå ett hjemmekontor jeg trives svært godt på.

Hvordan kontoret er satt opp med teknisk utstyr kan du lese om i en tidligere bloggpost.

Fra sommeren og frem til nå har jeg begynt å dra inn på kontoret igjen en til to dager i uka. Det som har slått meg er at det er noen effekter med å ha ett hjemmekontor jeg trives godt med.

Kos og hygge

Vi har det ganske hyggelig i lokalene til SuperOffice, men det er og blir ett kontorbygg, som det også skal være.

Å prøve å gjennskape ett «kontor» hjemme blir for meg helt feil. Hjemmekontoret mangler kollegaer, kaffemaskin og reisen til kontoret. Da blir det bare ett kjedelig sted.

Mitt hjemmekontor er koselig. Pulten ser ikke ut som en kontorpult, jeg har ikke en vanlig kontorstol (dog en svært god stol som gir god ryggstøtte) og utstyret jeg bruker er ikke veldig kontorpreget i form av at jeg har et fargerikt mekanisk tastatur og en spillmus som lyser i glorete farger…

På rommet der jeg har mitt hjemmekontor har jeg også en sofa, en TV med TV-spill og gjerne en pusekatt liggende og sove ved siden av meg. Hjemmekontoret må være ett sted i huset som jeg har lyst til å tilbringe mange timer ved. Ett sted der jeg like gjerne setter meg ned og spiller litt som å jobbe. Ellers blir det bare ett fremmedelement i huset og noe som forbindes med «plikt» og «arbeidstid».

Fokusoppgaver

En ting jeg tror de fleste har oppdaget som fungerer mye bedre hjemme enn på kontoret er typiske fokusoppgaver. Det være seg om du skal lese og sette deg inn i ny materie, utvikle noe du ikke har gjort før, eller skrive en rapport.

Etter COVID-19 har jeg merket at jeg nå har begynt å prioritere hvilke oppgaver jeg gjør når jeg er på kontoret og når jeg jobber hjemmefra. Jeg kan sitte på kontoret og tenke at «nei, dette gjør jeg når jeg er hjemme».

Xiaomi Fidget Cube

En utfordring når du sitter hjemme og jobber med fokusoppgaver, spesielt hvis du sitter og leser eller gjør QA på koden din eller lignende, kan være å holde fokus, ikke åpne den fanen med VG eller Facebook.

Da har jeg oppdaget at en antistress-leke kan hjelpe stort. Jeg bruker min Xiaomi Fidget Cube, andre bruker antistress-baller, en geleklump eller lignende. Da jeg fikk tilsendt denne Fidget Cube’en fra 2Tech.no så tenkte jeg at den var en tullete leke jeg kunne gi til datteren min, men den har vist seg å være noe jeg bruker hver dag og er blitt veldig glad i.

Video-møter vs små arbeidsmøter

Når jeg først drar inn til kontoret så er det stort sett for å ha arbeidsmøter med noen kollegaer. Videomøter fungerer stort sett veldig bra, jeg har brukt videomøter aktivt over 10 år, men når du skal sitte og bare drodle rundt problemstillinger og utvikling så er det noe med det å sitte ved siden av hverandre.

Videomøter er topp for møter hvor formålet er å informere eller vise frem ting. De fungerer også til diskusjon i større grupper om det er en god møteleder.

Videomøter fungerer ikke så godt om man er en liten gruppe uten en konkret agenda som skal drodle over en problemstilling. Derfor prøver jeg å spare slike møter til de dagene hvor jeg drar på kontoret.

Chat og ta små videosamtaler sammen!

Alle hater epost. Mange, meg inkludert, liker ikke å snakke i telefon der jeg ikke ser men hører den andre. Skal man ha en arbeidsplass der mange jobber hjemmefra eller spredt mener jeg det er ett absolutt krav å ha en chatte-tjeneste alle oppfordres til å bruke. Her er mine favoritter i prioritert rekkefølge:

  • Slack
  • Webex Teams
  • MatterMost
Webex Teams på mobil

I SuperOffice bruker vi Webex Teams. Den mangler litt i forhold til Slack, men har til gjengjeld bransjens beste videomøte-integrasjon. Vi har også en virtuell kaffebar der vi diskuterer alt mellom himmel og jord urelatert til jobb. Dette skaper sosiale bånd selv om vi ikke møtes så ofte lenger.

Vi bruker også mye mer video nå til små samtaler. En chat som drar ut hopper vi nå raskt over til video på istedet. Faktisk er det enkelte kollegaer jeg snakker mer med på video nå enn jeg snakket ansikt-til-ansikt med før pandemien.

Mer fleksibel arbeidstid

Før COVID-19 stresset jeg om morgenen for å få eldstedatteren vår på AKS (SFO) før 08:00 så jeg rakk T-banen senest 08:04 slik at jeg var på kontoret før 09:00.

De dagene jeg har hjemmekontor nå for tiden tusler vi opp sammen 10 minutter før første time, så tusler jeg hjem igjen og er på plass foran skjermen ca halv ni. Hun går hjem fra AKS etter skolen selv og kommer inn døra sånn halv fire. Ofte slutter jeg da å jobbe for å være sosial med familien (fruen er i foreldrepermisjon med yngste datter), også tar jeg det heller igjen ved å jobbe en time etter leggetid, eller litt ekstra de dagene eldste datter heller blir med noen venner hjem.

Jeg hadde fleksibel arbeidstid før COVID-19 også, men med hjemmekontor er det mye lettere å ta ting på sparket og med mindre planlegging. Noe som skaper mindre stressede barn, og voksne.

Jeg må innrømme at det er litt vanskelig å se for seg at vi etter denne pandemien skal gå tilbake til å dra på kontoret hver eneste dag.

Hjemmekontor halve dagen

Jeg har også funnet at det å tilbringe første eller andre halvdel av dagen på kontoret kan være en god løsning. Det betyr i praksis at lunsjtiden blir reisetid. Det er flere fordeler med det:

  • Du kan få pose og sekk, fokusarbeide hjemme og møtevirksomhet på kontoret
  • Unngå rushtid en vei (enten til eller fra)
  • Ett skikkelig avbrekk midt på dagen, spesielt om du sykler til jobb.

Ulempen er selvfølgelig at du mister det sosiale med lunsjen, eventuelt at du må jobbe litt lenger eller starte litt tidligere på dagen for å få tid til både en god lunsj og å jobbe 7,5 timer.

Jeg tror dette med å ha halve dagen på hjemmekontor generelt sett ikke er spesielt utbredt eller annerkjent, men jeg mener at det er noe flere absolutt burde teste ut og gi aksept for.

Ferdig med hjemmekontor i 15 uker

For min del er perioden med hjemmekontor straks over for en stund. På mandag starter jeg mine 15 uker med pappapermisjon med vår yngste datter, så nå er det min kone som overtar hjemmekontoret.

Jeg har kjøpt barnesete til sykkelvogna og en Minimeis for turer i skog og mark sammen med min far og hans hund. Kanskje jeg klarer å bli kvitt noe av «korona-kroppen» jeg har «bygget» opp det siste halvåret på hjemmekontoret… 😉

Jeg er spent på hvordan situasjonen er i midten av februar når min permisjon er over. Jeg mistenker at selv om forhåpentligvis det er kommet ut vaksiner og denne pandemien nærmer seg slutten, så blir det mer normalt med hjemmekontor. Jeg håper det ihvertfall, for jeg har trivdes veldig godt med det og kan tenke meg å jobbe ihvertffall et par dager i uken på hjemmekontor også etter pandemien.

3 kommentarer om “Hvordan trives på #hjemmekontor”

  1. Fine betraktninger her og veldig enig i det du skriver. Men skal vi være attraktive for fremtidens medarbeidere må vi gå litt ut av boksen. Fremtidens kontor blir kanskje mer som en «klubb» der du treffer kollegaer, sosiale soner for diskusjoner, møterom, områder for fysisk aktivitet. Se for deg at et kontorbygg har squash baner 😀 Jeg tror Spaces ligger godt an i utforming av fremtidens arbeidsplass. Hjemmekontor har fungert overraskende godt for fokusoppgaver som du sier 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar