Xiaomi Mi Air Purifier Pro

Hvorfor bør du ha en luftrenser i huset ditt, og kanskje spesielt på hjemmekontoret? Jeg har testet Xiaomi sin beste luftrenser.

Disclaimer: Jeg har fått låne dette produktet fra 2Tech.no kostnadsfritt for å skrive denne omtalen, men de har ikke lagt noen føringer på hva jeg skal skrive og har ikke fått lese artikelen før den ble publisert.

Jeg må bare avklare en ting jeg lurte på med en gang: En luftrenser og en luftfukter er to helt forskjellige ting. En klassisk luftfukter gjør vann om til damp som den sprer i rommet. En luftrenser sprer ikke damp, men suger i praksis inn luft som den renser og blåser ut igjen.

Selve maskinen er en halvmeter høy hvit kvadratisk dings. Den har en vifte i toppen og gitter i bunn der filteret sitter. Det er en rund LCD-skjerm på den som viser temperaturen i rommet, luftfuktigheten og PM2.5 verdien.

Hva er PM2.5?

Svevestøv er en form av støv og består av partikler som svever i luften en viss tid. PM2.5 er en betegnelse på de minste støvpartiklene i lufta. Jo høyere PM2.5 verdi, jo mer helseskadelig er lufta å puste inn for oss mennesker. Det finnes grenser for hvor mye svevestøv du bør kunne tåle før det er helseskadelig.

I grove trekk kan man si at fra 0 til 12 så er det liten fare for helseskade. Fra 12 til 35 er det moderat fare og over 35 begynner det å bli stor fare for helseskade ved å puste inn luften.

Hvis du vil sette deg mer inn i dette med svevestøv så har Wikipedia en god artikkel om svevestøv og er du enda mer interessert har Folkehelseinstituttet en omfattende artikkel om det.

Xiaomi Mi Air Purifier Pro i praktisk bruk

Vi satt denne først i stua. Den stod stort sett der og gjorte lite av seg med «001» i PM2.5 verdi hele tiden. Helt til den kvelden vi fyrte opp en fire-fem stearinlys, da begynte den å suse noe voldsomt og vi så verdien rase oppover mot 30-tallet.

Etter å ha brukt den i stua noen dager så hadde vi en teori om at lufta var litt lettere å puste i, men var usikre på om det var plasebo eller ikke. Så vi flyttet den ned til hjemmekontoret der vi vet at det blir ganske tung luft mot slutten av dagen om vi ikke lufter mye.

På hjemmekontoret merket vi raskt en endring i luftkvalitet. For det første så var PM2.5 verdien på «006» allerede på morgenen da vi satt den opp. For det andre så merket vi at lufta var betydelig lettere å puste i hele dagen selv om vi ikke luftet.

Det som også var interessant var da vi startet opp en liten maskin vi har som lager parfymert luftdamp for å gi en frisk lukt i rommet. Da reagerte luftrenseren fra Xiaomi ganske raskt. Iløpet av få minutter steg PM2.5 verdien helt til «038» (altså opp på farlig høyt forurensingsnivå) og luftrenseren jobbet på full guffe for å få renset lufta.

Xiaomi Home appen

Som omtrent alle andre Xiaomi sine «smart» produkter så har også denne WiFi innebygget og kan kommunisere med Xiaomi Home. Fra før av har jeg en smartvifte som jeg bruker appen til å styre, så appen kjenner jeg litt fra før.

Det var veldig enkelt å sette opp enheten mot det trådløse nettet vårt og få den opp i appen. Når det var gjort, var det dog litt skuffende lite vi kunne gjøre med den.

Xiaomi Home med Mi Air Purifier Pro

I appen kan du slå av og på luftrenseren og du kan lage ett tidsskjema for når den skal slå seg automatisk av og på og du kan velge hvilket rom i huset den står i.

Personlig skulle jeg gjerne sett at det fantes historikk over luftkvaliteten, temperaturen og luftfuktigheten i appen så vi kunne fulgt med litt på hvordan disse verdiene eventuelt endrer seg iløpet av uka, månedene og året.

Bytte filter

Dette har jeg ikke gjort selv ennå, så her lener jeg meg på hva jeg har fått av informasjon fra leverandøren. Hvert filter har en RFID-sensor som gjør at du i appen kan se hvor lenge det er til du bør bytte filter. Det finnes flere typer filtere du kan velge imellom og de har forskjellig egenskaper så her bør du tenke på hvor du har luftrenseren og hva du ønsker å prioritere.

Med luftrenseren følger det ett blått filter. Dette har jeg funnet ut er av typen «Economic» og jeg har ikke funnet noen norske leverandører som selger dette filteret. Så når du skal bytte filter må du i praksis velge mellom ett grått, grønt eller lilla. Alle sammen koster det samme men har forskjellig funksjonalitet.

For bruk hjemme er det i hovedsak to typer filtere som ser ut til å være mest relevant:

  • HEPA filter (grått) – Fjerner opp til 99,7% av alt svevestøv på 0,3m størrelse. Bra for folk med astma og lungesykdommer.
  • Antibakterielt filter (lilla) – Bra hvis du har husdyr og små barn som kan ta med bakterier inn i huset.

Tilslutt finnes det ett anti-formaldehyd filter (grønt). Dette filteret er spesielt bra på å fjerne dårlig lukt. Kanskje noe å ha på toalettene på kontoret?

Konklusjon

Luftrenseren er ganske dyr i utgangspunktet, også må du regne med å bruke 1000-1500 kroner i året på filtere, så dette er ingen billig sak du har stående i stua fordi det er interessant å måle luftkvaliteten. Luftrenser i stua vil du typisk ha om noen i familien har astma eller andre lungesykdommer. Du bør også vurdere en luftrenser om du har husdyr som hund og katt.

Bor du i by-sentrum eller nærme en motorvei bør du nok også vurdere en luftrenser.

På ett hjemmekontor er jeg ganske sikker på at det vil være helsebringende uansett og i mitt tilfelle som lett får hodepine og migrene, en veldig god investering som forbyggende mot plager!

Det kan hende at du bør vurdere å bytte filter med en gang, spesielt om du har astma eller husdyr, for å få mest mulig verdi av luftrenseren fra første dag.

Som den overvåknings/dataanalyse-nerden jeg er, så hadde jeg ønsket meg litt mer historikk og analyse i Xiaomi Home appen, men til en aktiv hjemmekontorist har jeg ingen problemer med å anbefale Xiaomi Mi Air Purifier Pro (link til 2Tech.no).

NB: Jeg ser Xiaomi har andre modeller av luftrensere, jeg har kun testet denne Pro-modellen. Forskjellene går hovedsakelig på fysisk område de dekker og antall innebygde sensorer. Skal du kun ha en ville jeg nok gått for Pro-modellen med en gang. Skal du ha flere i forskjellige rom ville jeg kanskje vurdert pris opp mot hvor mye de enkelte rommene brukes.

Legg igjen en kommentar