Spillemulering gjort enkelt – Recalbox

Recalbox er en av de mest populære distroene for emulering av spillkonsoller. Nylig slapp de versjon 7.1-Reloaded som gjør det enda mer brukervennlig å spille de gode gamle spill-klassikerne.

Med de «gamle spill-klassikerne» så tenker jeg Nintendo Enterainment Station (NES), Super Nintendo, SEGA Megadrive, Neo Geo og Atari, men Recalbox har også støtte for emulering av over 30 flere systemer fra åtti- og nittitallet.

Du kan emulere disse gamle plattformene på mange forskjellige måter, både på mobiltelefon, nettbrett og PC, men det er jo mest gøy å sette opp en enkorts-maskin som passer perfekt under TV’en med noen retrokontrollere.

Da trenger du en retrospill-distro. De fleste som har hørt om dette før tenker automatisk på RetroPie. Retropie er veldig bra og ekstremt fleksibelt, men for de aller fleste finnes det mye mer stabile og brukervennlige distroer som for eksempel de plattformspesifikke BLAST16 og SNESES.

Min absolutte favoritt har de siste par årene vært den franske distroen Recalbox. Etter at det var stille fra utviklerne i nesten ett år, slapp de nylig versjon 7.1-Reloaded. Aldri før har en retrospill-distro vært så polert og lekker!

Hvordan installere?

Nå kan du bruke Recalbox med flere ett-kort-systemer enn noen gang, men det mest relevante for de fleste vil nok være å bruke en Raspberry Pi og ett Micro SD kort. Du får kjøpt disse fra rundt 300 kroner og oppover hos for eksempel Kjell & Co.

Har du en eller annen Raspberry Pi så finnes det en versjon av Recalbox for deg. Bare bruk Raspberry Pi Imager på din PC eller Mac for å laste ned og installere riktig versjon:

Raspberry Pi Imager, velg distro.

Etter å ha lastet ned og flashet minnekortet må du putte det inn i din Raspberry Pi og starte opp en gang før du kan overføre noe som helst. Første oppstart vil ta en stund og det er bare svart skjerm, så ha tålmodighet. Nå endres nemlig partisjonsstørrelser i forhold til minnekort-størrelsen og partisjoner for SHARE og OVERLAY mappene etableres.

Spillkontroller

Du trenger en eller annen spillkontroller for å navigere i Recalbox og spille. Det finnes mange retro-kontrollere der ute fra for eksempel Retro-bit, Retroflag, 8Bitdo og Hori. Min favoritt er en kontroller som egentlig ikke er «retro», men som har helt korrekt knappeoppsett, nemlig Hori Pokken Tournament DX Pro Pad. Ett ganske voldsomt navn, men en veldig god kontroller. Den koster omtrent dobbelt så mye som for eksempel Retro-bit sine, men jeg mener det er verdt det.

Den er offisielt lisensiert av Nintendo og er egentlig laget for å brukes til Nintendo Switch, men fungerer helt utmerket til Recalbox. Første gang du plugger den til må du konfigurere den. Bare hopp over de knappene den ikke har i oppsettet.

Min Hori Pokken Tournament DX Pro Pad

Legge til spill

Når du har startet opp Recalbox første gang så ligger det endel spill allerede på maskinen. Dette er såkalte «homebrew» spill, altså gratis spill laget av entusisaster. Flere av disse er faktisk ganske morsomme å spille, men du ønsker jo selvfølgelig å spille de gamle klassikerne du husker fra barndommen.

Det vanskeligste er å få tak i spillene. Her tråkker du rett opp i en råtten salat av rettigheter og reguleringer. Mange spillprodusenter eksisterer ikke lenger og spillene er såkalt «abandonware» og i de fleste øyne, lovlige å kopiere. Andre produsenters rettigheter er kjøpt opp av noen som sitter på rettighetene, men har sluttet å distribuere spillene. Her er det veldig usikkert om kopiering er greit eller ikke, mens noen produsenter fortsetter å distribuere spillene via Nintendo Switch, mobile app stores og lignende. Disse er da som regel ulovlig å kopiere.

En digital kopi av de gamle spillkassettene kalles for en ROM fil. Det finnes flere lovlige og ulovlige ROM-arkiver på nettet som du lett finner hvis du søker litt.

Når du har fått lastet ned noen ROM-filer du ønsker å spille må du få dem over på Recalbox. Det er enkelt å få Recalbox på WiFi, nyeste versjon støtter til og med WPS.

Recalbox har to muligheter for å overføre spill, enten via ett webgrensesnitt, eller via Windows fildelingsprotokollen SMB/Samba. Jeg anbefaler å bruke webgrensesnittet.

Webgrensesnittet når du ved å skrive inn navnet på din Recalbox (prøv http://RECALBOX) eller IP-adressen, avhengig av hvordan ditt nettverk er satt opp. Så klikker du deg inn på «ROMs» og inn på den emulatoren du skal laste opp spill til. Derfra er det enkelt å dra filene dine over.

Webgrensesnitt for administrasjon av spill

Legg til bilder og tekst (scraping)

Når du har lastet opp spillene så dukker de opp i menyene på Recalbox, men uten bilder eller tekst som beskriver spillene. Du må nå gjøre en «scrape». Dette finner du i hovedmenyen (trykk Start på en spillkontroller).

Recalbox støtter de aller fleste spilldatabaser og du velger dem enkelt fra menyen. Jeg anbefaler den franske Screenscraper.fr. De har klart størst database og funksjonalitet. Ulempen med Screenscraper.fr er at uten å være logget inn med et abonnement, så får du bare scrape’et 50 spill per uke.

Du kan eventuelt også manuelt redigere spillene i webgrensesnittet:

Redigering av informasjon om ett spill.

Det ferdige resultatet blir ganske lekkert:

Liste over spill

Andre tilpasninger

Nå er du egentlig klar for å spille, men du kan også gjøre en rekke tilpasninger til Recalbox om du vil.

Personlig pleier jeg å slå av «game smoothening» og «pixel perfect», også pleier jeg å legge til noen rammer på de plattformene som er i 4:3 format så hele 16:9 TV’en mine fylles ut:

Winter Games fra Epyx

Ønsker du flere tips for tilpasninger av Recalbox, sjekk ut mitt andre nettsted, Retrospill.ninja 🙂

Hotkey kommandoer i spill

Recalbox gir deg muligheter du ikke hadde på spillkonsollene i gamle dager, som for eksempel å lagre spillstatusen din eller å spole bakover om du har gjort en feil.

Dette gjøres med en Hotkey-kombo. Hva din hotkey er, velger du når du setter opp kontrolleren din. Recalbox anbefaler at du bruker Select-knappen som hotkey, men har du en kontroller med overflødige knapper kan du bruke en annen knapp selvfølgelig (jeg bruker ZR-knappen som hotkey på Hori-kontrolleren min). Siden disse kommandoene er litt vanskelige å finne, gjengir jeg de mest nyttige kommandoene her:

Hotkey komboHandling
Select+StartAvslutt spillet
Select+Venstre skulderTa skjermbilde
Select+BakoverSpole bakover
Select+YLagre spillstatus
Select+XLaste inn lagret status
Select+ANullstill spillet
Select+BRetroarch menyen

Ta vare på spillhistorien!

TV- og dataspill er en viktig del av vår generasjons populærkulturelle historie. De klassiske spillene fra åtti- og nittitallet har formet filmlerrettet, TV-serier og vårt forhold til teknologi på en måte som intet annet media har gjort.

Retrospill er heldigvis blitt ganske populært de siste par årene, men kjøper du deg en Super Nintendo Classic fra Nintendo så får du bare med ett lite utvalg av spillklassikere, og det er slettes ikke sikkert at akkurat det eller de spillene som du husker best fra din barndom er et av de inkluderte 21 spillene.

Det er bokstavelig talt tusenvis av spill som idag er umulige å kjøpe og spille på lovlig vis, de er rett og slett i ferd med å forsvinne. Her kommer derfor som avslutning en liten oppfordring fra meg:

Er du glad i spill fra åtti-nittitallet, last ned digitale kopier av dine favoritter idag, imorgen kan de være borte 🙁

Hvis du trenger hjelp til å huske hvilke spill du spilte for 30 år siden, sjekk spillkassetten.no for gode tips.

En kommentar om “Spillemulering gjort enkelt – Recalbox”

Legg igjen en kommentar