En hyllest til kjellerstua

Kjellerstua er for meg en stue uten vinduer, eller med noen små glugger, slitne møbler, en litt eldre TV, en spillkonsoll og gode venner. Ett fristed fra alt av stress og press som alle fortjener å tilgang til.

Ett av mine beste barndomsminner er at vi satt og spilte C64 spill i kjellerstua til Espen. For ikke å snakke om da vi så på en piratkopi av Rambo II på VHS i kjellerstua til Børge.

Hos Nina spilte vi Nintendo i kjellerstua, hos Rune vorset vi med øl og Tekken på Playstation før vi tok elleve-banen til byen og i kjelleren hos Ane var det alltid en søtlig eim av hasj.

En stor fordel med kjellerstua, utover at den ofte er grell med slitne møbler og litt rot slik at foreldrene ikke har noe stort ønske om å tilbringe tid der, er at den ofte er ganske lydtett. Du kan spille musikk litt høyere og skråle litt mer enn du kan gjøre på barnerommet uten at de voksne i stua hører alt.

Nesten alle de gamle husene i nabolaget der jeg vokste opp hadde en kjellerstue og der samla vi oss både som barn og ungdommer. Selv flyttet jeg permanent fra barnerommet og ned i kjellerstua da jeg var en ni-ti år gammel.

Kjellerstua har også blitt senter for flere ikoniske TV-serier. Alle kan vel se for seg kjellerstua til Forman familien i That 70s Show og litt nyere, kjellerstua til Wheeler familien i Stranger Things.

Kjelleren til Wheeler famlilien
Stranger Things

Behovet for ett fristed under pandemien

Mens jeg skriver dette herjer C19 pandemien i den kjære byen min. Myndighetene har stengt ned fritidsklubber, idrettslag, treningsstudioer, kafeer, kino, ja praktisk talt alle steder der ungdommene kan samle seg.

For mange ungdommer er ikke det å bunkre seg opp hjemme ett realistisk alternativ. Det kan for eksempel være på grunn av trangbodhet, familievold eller rusproblemer i hjemmet.

En del ungdom har ikke mulighet til å gå ned i en kjellerstue, og kan bli hengende ute, i portrom og andre steder. Da kan det fort bli fristende å gjøre skadeverk.

Gry Lene Sem
Politiinspektør
(til NRK)

Dessverre er det stadig flere boligområder der ingen har tilgang til en kjellerstue. Alternativet til ett 10 kvm barnerom du deler med lillebror eller stua med resten av familien er rett og slett å henge rundt stengte nærsentere og skoler.

Vi bygger nesten ikke kjellerstuer lenger

Neida, alle trenger ikke en kjellerstue, men alle vennegjenger fortjener at minst en i gjengen har tilgang på en kjellerstue der de kan samles under trygge forhold i private hjem, men uten foreldre skuende over skulderen deres.

I Oslo bygges det for tiden primært leiligheter, rekkehus og småhus. I Groruddalen hvor jeg vokste opp var det mange rekkehus og småhus fra sytti og åttitallet som hadde kjellerstuer, men av det jeg har sett av nye byggeprosjekter de siste 10-15 årene har jeg ikke sett en eneste kjellerstue.

Jeg har ikke funnet mye informasjon om hvorfor man har sluttet med å lage kjellere, annet enn en artikkel fra Hedalm Anebyhus. De peker på at:

  • Kjellere ble primært laget for å oppbevare mat kjølig, det trenger man ikke lenger.
  • Kjøperne vil heller bruke penger på huset over bakken enn rom under bakken.
  • Hus uten kjeller har mindre risiko for oversvømmelser og lignende.
  • Det er billigere å bygge hus uten kjeller.

Alt sammen er gode argumenter, ingen tvil om det, kjellerstua hører nok desverre fortiden til.

Utfordring til boligutviklerne

Jeg har derfor ett ønske til boligutviklerne; når dere tegner og utvikler småhus, tenk på hvordan dere kan erstatte kjellerstua. Hvor barn og unge kan samle noen venner og bare være seg selv uten innblanding fra resten av husholdningen, men samtidig være i eller nære hjemmet.

Bilder: skjermklipp fra Netflix

2 kommentarer om “En hyllest til kjellerstua”

Legg igjen en kommentar