Ny gaming-PC på budsjett

Kombinasjonen av at eldstedatter har begynt å fatte interessen for dataspill, mye innetid pga rødt nivå i pandemien og en lyst til å bygge PC igjen for første gang på 18 år førte til at jeg kjøpte en ny maskin i deler.

Da jeg var tenåring og i tidlig 20-årene var jeg også en ganske aktiv gamer (vi snakker nitti-tallet og litt ut på 2000-tallet) og for å få råd til en skikkelig gamer-PC så pleide jeg alltid å bygge maskinene mine selv. Siste maskinen jeg bygde var en liten Shuttle XPC, i ca. 2002 tror jeg.

Siden det er så lenge siden jeg hadde bygget PC sist, var jeg usikker på hvordan maskinvare-verden så ut idag, hva som passer sammen og hva man bør ha. Derfor kontaktet jeg min datters tremenning, en tenåring med eksepsjonell kompetanse på maskinvare. Han har satt sammen en liste over deler som vil gi oss en optimal budsjett-gamer-PC. Tusen takk Vegard!

Selve PC-en

Selve PC-en er basert på ett hvitt NZXT mini-ITX kabinett. Fargen ble valgt primært pga grunn av WAF og at den skal stå i stua. Kabinettet er ganske lekkert i hvitmalt aluminium på tre sider og glass på den siste langsiden. Det følger med to vifter, men ingen strømforsyning så jeg trengte også en PSU.

Siden dette skulle være en kraftig gamer-PC, men på budsjett ble hovedkort og grafikkort valgt fra den, ihvertfall for meg, relativt nye produsenten Gigabyte. Desverre viser det seg at på grunn av pandemien er enorm mangel på grafikkort rundt omkring, så grafikkortet vi valgte er utsolgt på ubestemt tid. Dette kortet har jeg derfor fortsatt på en restordre, mer om det senere.

Jeg ville ha minst 16GB RAM siden jeg også skal bruke denne PC-en som jobb-PC av og til. Jeg ville også ha en rask harddisk, så vi valgte en 512GB Solid-State Drive fra Intel.

 • NZXT H series H210 mini-ITX kabinett
 • SilentiumPC Vero L3 Bronze 600W PSU
 • Gigabyte B550I AORUS PRO AX
 • AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz-4.2GHz
 • Corsair Vengeance LPX 16GB 2666MHz
 • Intel Solid-State Drive 660p Series 512GB
 • Gigabyte AMD RX 580 Gaming (ikke levert ennå)
NZXT kabinettet

Etter å ha ventet en hel måned på grafikkortet fant jeg ut at vi måtte løse det midlertidig. Heldigvis viste det seg at tremenningen til Iris hadde ett eldre Nvidia Quadro K2200 liggende som jeg kjøpte billig av ham. Dette kortet har ganske god ytelse til tross for at det er over fem år gammelt. Vifta lager endel støy, men det skal jeg se om jeg får gjort noe med.

Det var relativt greit å sette sammen PC-en. Største utfordringen jeg møtte på var å finne ut hvor den lille Solid-State disken skulle være. Tips: På undersiden av hovedkortet.

Annet utstyr

Jeg hadde noe utstyr liggende fra før som jeg tenkte å bruke, men jeg måtte også kjøpe noe utstyr, her er en sånn nogenlunde komplett liste av utstyr som er koblet til:

 • Gigabyte G27F IPS gamingskjerm 144Hz
 • AOC 24″ LED skjerm
 • Iiglo MM200 skjermfeste for 2×13-27″
 • HyperX Cloud II gaming hodetelefoner
 • Arrogant Bastard Frostbite gamepad
 • Deltaco 1080p Webkamera
 • Deltaco GAM-075 tastatur
 • Razer Mamba Wireless mus

Jeg skal ikke gå igjennom alle tingene på lista her, men jeg er spesielt fornøyd med den nye 27-tommers skjermen jeg kjøpte fra Gigabyte sammen med monitorarmen fra Iiglo. Jeg har festet en gammel 24 tommers skjerm vertikalt ved siden av som støtteskjerm og det fungerer helt utmerket!

Ferdig resultat
Ferdig resultat

På bildet over ser du også den bærbare PC’en min fra min arbeidsgiver til venstre. Jeg har valgt å sette den på en monitor-arm for å få den opp fra pulten. Den står på en laptop-holder med VESA støtte montert på en arm fra Essentials som jeg hadde fra før.

Operativsystem og sånt

Jeg kjøpte med en Windows 10 Pro OEM lisens. Grunnen til at jeg valgte Pro er at jeg også skal bruke denne PC-en til å jobbe med, og jeg ønsker full mulighet til å styre brukere og lignende.

Dette er en versjon av Windows som kun er ment for systembyggere som selger en PC ferdig satt opp med Windows til sluttbrukere og dermed kommer med en heftig rabatt i forhold til om jeg skulle kjøpt en lisens direkte fra Microsoft.

Kan jeg da egentlig bruke den til en PC jeg bygger selv? Tidligere har Microsoft uttalt på sine nettsider at brukere som bygger sin PC fra bunn og opp regnes som en «systembygger» og dermed kan bruke denne lisensen. Dette er en uttalelse Microsoft senere har fjernet fra nettsidene sine og de lærde er usikre. Uansett, jeg har kjøpt lisensen i god tro og regner det dermed som helt OK.

DVD-platen jeg fikk kan forøvrig ikke brukes til oppgraderinger, kun nyinstallasjon av Windows. Ellers fungerer OEM versjonen av Windows som en helt vanlig Windows versjon etter at den er installert.

Etter å ha installert Windows måtte jeg laste ned en hel haug med forskjellige oppdateringer, spesielt rundt drivere. Det er jo forsåvidt ulempen ved å bygge maskin selv, det er ikke en produsent som samler driveroppdateringer i en tjeneste, så nå har jeg installert programvare for oppdatering av drivere fra Intel, Gigabyte, Razer og Nvidia.

Sluttresultat

Jeg er veldig fornøyd med resultatet, PC-en er imponerende rask og fin, dog håper jeg selvfølgelig at Gigabyte AMD RX 580 kortet som jeg har bestilt kommer snart, siste datoen de opererte med var rett over påske. Dette kortet er det som vil endre dette fra en kraftig PC til en «gamer PC» 😎

Totalt sett brukte jeg litt over 16.000 kroner på dette prosjektet. Da regner jeg ikke med det utstyret jeg hadde fra før, med det havner vel totaltprisen på rundt 18.000 tenker jeg.

Jeg innser at jeg undervurderte behovet for lagringsplass. Dagens spill tar ekstremt mye mer plass enn jeg så for meg. Dermed blir neste oppgradering; en 2TB SSD SATA disk.

Fordelen med å bygge PC selv, bortsett fra at det er ganske tilfredstillende å få til, er jo at om ett år eller to så kan jeg lett oppgradre en og en komponent og dermed gi PC’en ett mye lengre livsløp enn om jeg hadde kjøpt en bærbar PC eller en kompakt PC som iMac eller lignende.

En kommentar om “Ny gaming-PC på budsjett”

Legg igjen en kommentar