Hva er bra med Obos?

Siden det kommer opp så mye rart i media og kommentarfeltene for tiden, tenkte jeg å liste opp noen ting om hvorfor Obos er så bra.

Disclaimer: Jeg er valgt inn i Obos Representantskap som boende medlem, først da jeg bodde i Granstangen Borettlag (Furuset), deretter i Høgåsen Borettslag (Holmlia) og nå i Stenbråtlia Borettslag (Mortensrud). Jeg har også fungert som årets valgkomiteleder til generalforsamlingen.

Obos Forvaltning

Jeg har mange år bak meg som styremedlem, nestleder og styreleder i tre forskjellige Obos-tilknyttede borettslag. Forvaltningen til Obos er fantastisk. De støtter styrene i tykt og tynt og sørger for at vi i borettslagene har økonomien på stell og gjør alle plikter vi skal.

I årene etter at Daniel K. Siraj tok over sjefstolen har Obos investert kraftig i IT, noe som borettslagene nyter godt av. Det har de siste fem årene ført til en revolusjon i effektivisering, sikkert for forvaltningen i Obos, men spesielt for oss i styrene. Jeg sparer flere timer hver eneste måned på de nye løsningene.

…men det aller viktigste er «garantert betaling av fellesutgifter». Dette er helt unikt for Obos og grunnpilaren i hvorfor det er så utrolig trygt å bo i ett Obos-tilknyttet borettslag. Jeg tror ikke så mange medlemmer vet hva det innebærer, så la meg forklare:

Hver måned forskuddsbetaler Obos alle fellesutgiftene ut til borettslaget før de krever den inn fra beboerne. Skulle naboen din nekte å betale sin andel av fellesutgiftene så er det en sak mellom naboen og Obos, borettslaget får pengene sine uansett. Obos tar rett og slett på seg ALL risiko for borettslaget. Det er helt unikt og ville vært umulig uten ett økonomisk sterkt Obos.

Obos gir tilbake

Overalt i byen vår finner du kunstgress med Obos-logoer på, barn med Obos-logo på drakta, osv.

Uten Obos sin unike støtte til breddeidretten i Oslo hadde de fleste fotballklubber fortsatt spilt på gamle grusbaner, barna løpt rundt i slitte gamle drakter og foreldre måttet skrubbe grus ut av skrubbsår på små knær (jeg har den dag idag arr på mine knær fra grusbanen til Furuset IF).

Barneidretten og breddekulturen i Oslo hadde rett og slett vært veldig mye fattigere uten Obos.

Obos bygger for alle

Medlemmene i Obos kommer fra alle samfunnslag, og oppdraget til Obos er å bygge boliger for alle medlemmer. Det betyr at de skal bygge boliger for sykepleieren som vil ha en rabatert toroms på Ulven med Obos Bostart, de skal bygge boliger for småbarnsfamilien som vil ha rekkehus på Mortensrud og de skal bygge bolig for han styrtrike direktøren som vil ha toppleilighet på Marienlyst.

…og det gjør de!

Obos elsker borettslagsmodellen, men det er dessverre mange som av en eller annen uforståelig grunn ikke gjør det, derfor bygger de også sameier. Boliger for alle med andre ord.

Med etableringen av Obosbanken sørger også Obos for at enda flere medlemmer får boliglån. Mange medlemmer som ellers ikke ville fått lån, får nå lån i Obosbanken, og mange medlemmer får billigere lån i Obosbanken enn de ville fått andre steder, spesielt ved kjøp av helt ny bolig.

Når ting går galt

Ikke alltid er Obos heldige med valg av entrepenører og løsninger når de bygger. Jeg er styreleder i Stenbråtlia Borettslag. Dette borettslaget stod ferdig i 2014 og vi har vært plaget av utallige reklamasjoner siden. Entrepenøren som ble valgt til å bygge våre boliger opplevde vi som umulig å forholde seg til.

Ja, det tok noen år med krangling før Obos tok dette til seg, og jeg skal innrømme at jeg i en periode hadde ett tilnærmet hat-forhold til Obos Nye Hjem, men de skal ha for å ha ryddet opp i det aller meste etterhvert. Da en av underleverandørene gikk konkurs på grunn av den største reklamasjonen vår tok Obos ansvar og betalte tilslutt ut en sum i mange-millioners klasse til oss så vi nå kunne starte ett, for vårt lille borettslag, gigantisk rehabiliteringsprosjekt.

Hadde vi kjøpt boliger av en mindre utbygger, kunne disse reklamasjonene våre drevet utbyggeren til konkurs, men Obos har muskler til å rydde opp etter seg og entrepenøren sin.

Ikke enig i alt

Nei, jeg er selvfølgelig ikke enig i alt Obos gjør. Jeg var sterkt uenig i E18 utbyggingen, jeg synes utleieblokka på Ulven var en utrolig dårlig ide og jeg skulle ønsket at Obos bygde flere hus med kjellerstuer på Mortensrud istedet for høye boligblokker.

Jeg er medlem i MDG, ett parti Daniel K Siraj har ganske lite til felles med, men jeg klarer å heve meg over tabloidene og se at Oslo trenger ett sterkt Obos. Oslo trenger ett Obos som brenner for byen, og Daniel K. Siraj gjør det. Obos har blitt betydelig bedre siden han tok over sjefsstolen.

Daniel K. Siraj er aktiv i sosiale medier, noe ingen andre ledere i Obos har vært før. Han lytter til og diskuterer med «vanlige medlemmer» hver eneste dag. Jeg er også ganske overbevist om at han lytter betydelig mer på Representantskapet enn hans forgjenger gjorde.

Jeg mener at medlemsdemokratiet i Obos er mer levende idag enn på veldig, veldig mange år.

Legg igjen en kommentar