Microsoft og Xbox Family

OK, så barna dine har blitt store nok til å spille dataspill. Hva bør du tenke på når du gir dem tilgang? Microsoft har gjort det både vanskelig og lett på en gang.

Microsoft har to «familie» begreper, du har «Microsoft Family» og «Xbox Family». Disse er løselig knyttet sammen og du bør gå igjennom instillingene begge steder.

Selv om det heter «Xbox Family» så er dette også innstillinger som gjelder for spilling på Windows 10/11 maskiner også. Tenk alt som har med spilling på Microsoft-dingser å gjøre 😉

Microsoft Family

Det er her du kan lage en konto til barnet ditt, sette opp hvem som er foreldre og knytte familien sammen.

Her kan du også sette begrensninger på skjermtid, både i antall timer og i når på døgnet, justere hva barnet får surfe på og gi barnet penger til å bruke på spill og lignende.

Personlig er jeg ikke veldig fan av å sette ett tak på antall timer barnet får bruke datamaskinen, så jeg har kun satt opp tidsrom for når PC’en kan brukes.

Microsoft Family Settings
Microsoft Family innstillinger

Xbox Family

Når du har satt opp en Microsoft familie, så er den samme familien automatisk satt opp i Xbox Family også, og det er her du setter regler rundt personvern og nettsikkerhet for barnet.

Det er mange innstillinger og jeg vil anbefale deg å vurdere alle nøye. Ikke bare blokker alt for å blokkere, men tenk igjennom hva du tenker er greit og ikke.

Microsoft Xbox Settings
Xbox innstillinger for barna

App til mobilen

Med Xbox Family appen for iOS eller Android kan du gjøre noen enkle innstillinger. Personlig bruker jeg primært appen til å gi barna mer skjermtid eller å pause spillingen når de skal komme og spise middag og lignende.

Xbox Family Android app
Xbox Family Android app

Bruk tid med barna

Det er bra med mye innstillinger og automatisk kontroll, men jeg mener at du fortsatt må engasjere deg i hva barna driver med foran skjermen. Vi har satt spill-PC’en midt i stua. Det er på mange måter upraktisk og støyende, men frem til barna er store nok til å insistere på å ha en PC på eget rom gir det en veldig god transparens for hva som skjer.

Spill med barna! Ikke bare les om spillene de spiller og sett begrensninger, ta del i spillene og spill med barna mens de ennå synes det er gøy å dele med foreldrene… 🙂

Barnevakten er en organisasjon som jobber med temaet barn og medier. Jeg er ikke nødvendigvis enig i alt de mener om ting og tang, men er du ikke spesielt bevandret i spillenes verden, kan webinarene deres om konkrete spill være veldig bra. Her går de igjennom hvordan sette opp foreldrekontroll på Minecraft, Roblox, AmongUs, Fortnite og andre populære spill blandt barn og unge. Anbefales, jeg lærte også ett par ting på disse webinarene!

Telia lanserte også ifjor en veldig bra YouTube-serie kalt spillskolen for foreldre. Jeg vil avslutte med siste episode i denne serien der det oppfordres til å spille med barna:

En kommentar om “Microsoft og Xbox Family”

Legg igjen en kommentar