Er dataspill skadelig for barn?

Illustrasjon: Fortnite / Epic Games

Spørsmålet ble diskutert da jeg var en liten gutt på åttitallet og det blir fortsatt diskutert idag. Her er hva noe forskning sier og noen tips til foreldre som ikke er så kjent i gamingens verden.

Hvis du ikke er så interessert i å lese mine tanker, men ønsker å gå rett til nett-ressursene som kan lære deg hvordan bli tryggere på ditt barns spillverden, så kan du klikke på ønsket medie i denne listen:

Du kan se på dataspill som film, bare at de varer i flere ti-talls, kanskje hundretalls timer, og at de er interaktive, så barna kan ta del i filmen.

Noen filmer er laget for barn, noen er helt greie å se for barn selv om de er laget for voksne, og noen filmer bør ikke barn se. Noen filmer lærer man masse av, noen filmer er bare bortkastet tid, akkurat det samme gjelder for dataspill også.

Doom avisartikkel
Fædrelandsvennen

Doom var et av spillene jeg spilte mest på gutterommet tidlig på nitttallet. Spillet ansees som en av de største pionerene blant førsteperson-spillene og selv om grafikken og kontrollene fremstår utdatert idag, finner du igjen de samme elementene i mange av dagens spill, som for eksempel Fortnite, som spilles av mange barn idag.

Vår åtteåring fårl ikke lov til å spille Fortnite ennå, selv om flere av vennene hennes gjør det. Selv passer jeg på å ikke spille de mest voldelige spillene mine, som GTA 5 eller Days Gone for eksempel, før etter barnas leggetid.

Hva kan barn lære av dataspill?

Det var ett stolt øyeblikk her for et par måneder siden da Iris på åtte år endelig hadde betalt ned all gjelden hun hadde opparbeidet seg i SIMS og både strøm og vann ble slått på igjen i huset hennes.

Det var også ett stort øyeblikk da hun vant ett parkour spill i Roblox og blant annet slo en av sine store YouTube idoler som var med og spilte.

Spill har lært vår datter enormt mye iløpet av pandemien. Før pandemien var hun bare tidvis interessert i småspill på nettbrettet sitt. Iløpet av pandemien er hun blitt ganske hard core Minecraft/Roblox/AmongUs/SIMS spiller.

Med det har hun blitt en mester med mus og tastatur, nesten flytende i engelsk og har lært en masse om økonomi, strategi, analyse og planlegging. Hun er en MYE smartere åtteåring enn jeg noen gang var.

Iris som spiller Sims 4
Iris spiller SIMS

Det meste av forskning på barn og dataspill har gått på potensielle skader og vold (hvilket man har funnet fint lite på, hør podcasten lenger ned i artikkelen), men for eksempel undersøkelsen publisert av American Psychological Association i 2014 belyste en rekke positive effekter:

  • Forbedret kreativitet
  • Bygge sosiale relasjoner
  • Lærer å samarbeide med andre
  • Utvikler tro på egen intelligens
  • Lærer å takle frustrasjon og det å feile

Hør også hva lege Laila Five har å si om fordeler med gaming:

@doktorfive Gaming kan ha både positive og negative effekter. Kommer an på hvordan man bruker det og hvor mye man bruker det. Men det kan være godt å tenke på at det ikke bare er negativt når ungdommen sitter bak lukket dør og gamer#gaming #dataspill #helse #helsetok #kroppen ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Ung Forskning har også skrevet en artikkel om forskning som viser at dataspill faktisk kan gjøre barna smartere.

Spillskolen fra Level Up Norge / Telia

Level Up Norge er noen spilljournalister som publiserer innhold på YouTube og Twitch. Tidligere i år lagde de i samarbeid med Telia seks YouTube-episoder kalt «spillskolen». Her går de igjennom alt fra hvordan lage brukerkontoer for barna til hvordan oppdage nettmobbing.

Alle episodene er å anbefale om du ikke er veldig bevandret i spillenes verden, men spesielt den siste episoden synes jeg alle foreldre burde ta en titt på:

Stiftelsen Barnevakten

Barnevakten er en stiftelse som har jobbet i feltet barn og media i over 20 år. Ingen tvil om at de har mye kompetanse her, og selv om jeg er ikke nødvendigvis er enig i alt de sier og skriver, så har de noen svært gode ressurser jeg anbefaler alle å ta en titt på. Her er fem spesifikke ressurser:

Podcaster om dataspill og barn

Til slutt, hvis du nå tenker at, huff… sløse bort livet på dataspill. Det er gjort ganske mye forskning på dette området, så jeg tenkte å dele noen gode, passe lange, norske podcaster å høre på om temaet. Først en podcast fra NRK:

Gjør gaming oss mer aggresive? Smartere på 10 minutter med Selda Ekiz.

Her er en fin podcast fra Aftenposten Forklart Junior som forklarer hvordan gaming kan gjøre barnet ditt lykkeligere:

Her er oppfølgeren til den forrige podcasten fra Aftenposten Forklart Junior hvor går de videre inn på hvordan gaming ikke bare kan gjøre barna lykkeligere, men også hvordan gaming kan gjøre dem smartere:

Her er også en kort men fin podcast fra Hans-Petter og Co som også tar opp viktigheten med å sikre barnas kontoer:

Med dette i bagasjen håper jeg du nå lar barna dine sette seg foran datamaskinen eller TV’en og bruke et par timer på gaming med den beste samvittighet!

Styr barnas skjermtid

Tilslutt så tenkte jeg bare å si at selv om jeg kanskje er over snittet positiv til at barn skal spille dataspill så er det ikke helt fritt frem her hjemme. Vi styrer hvor mye og hva barna skal ha tilgang til med to forskjellige tjenester. Siden vi holder oss til Windows på PC’en og Android på mobil og nettbrett, så bruker vi Microsoft/Xbox Family og Google Family Link. Disse to er enkle å bruke og har fine apper til både Android og iOS.

Vi har ikke satt begresning på antall timer de kan bruke apper og dingser (du kan styre per tjeneste), men hvilke applikasjoner de har tilgang til og når på døgnet de kan spille (tidsplan), samt hvem de kan chatte med, og hva slags innhold de kan se.

Xbox Family og Family Link på Android
Xbox Family og Google Family Link på Android

Merk at for Windows må du justere mye innstillinger via Microsoft Familiy i nettleseren, mens Xbox Family er enklest å bruke på mobilen for å gi eller stenge tilgang ad-hoc.

NB: Har du iOS dingser eller Mac til dine barn så har de også en løsning for styring av barnas skjermtid og innhold, men jeg kan ikke noe om det, så jeg bare legger ved en link til Apple.

Game on 😉

En kommentar om “Er dataspill skadelig for barn?”

  1. Takk Gaute. Det var informativt og mange linker. Jeg bør definitivt bli flinkere på dette og da er bloggen din til stor hjelp ser jeg!

    Svar

Legg igjen en kommentar