Er dataspill skadelig for barn?

Illustrasjon: Rockstar Games

Spørsmålet ble diskutert da jeg var en liten gutt på åttitallet og det blir fortsatt diskutert idag. Her er hva noe forskning sier og noen tips til foreldre som ikke er så kjent i gamingens verden.

Du kan se på dataspill som film, bare at de varer i flere ti-talls, kanskje hundretalls timer, og at de er interaktive, så barna kan ta del i filmen.

Noen filmer er laget for barn, noen er helt greie å se for barn selv om de er laget for voksne, og noen filmer bør ikke barn se. Noen filmer lærer man masse av, noen filmer er bare bortkastet tid, akkurat det samme gjelder for dataspill også.

Doom avisartikkel
Fædrelandsvennen

Doom var et av spillene jeg spilte mest på gutterommet tidlig på nitttallet. Spillet ansees som en av de største pionerene blant førsteperson-spillene og selv om grafikken og kontrollene fremstår utdatert idag, finner du igjen de samme elementene i mange av dagens spill, som for eksempel Fortnite, som spilles av mange barn idag.

Hva kan barn lære av dataspill?

Det var ett stolt øyeblikk her for et par måneder siden da Iris på åtte år endelig hadde betalt ned all gjelden hun hadde opparbeidet seg i SIMS og både strøm og vann ble slått på igjen i huset hennes.

Det var også ett stort øyeblikk da hun vant ett parkour spill i Roblox og blant annet slo en av sine store YouTube idoler som var med og spilte.

Spill har lært vår datter enormt mye iløpet av pandemien. Før pandemien var hun bare tidvis interessert i småspill på nettbrettet sitt. Iløpet av pandemien er hun blitt ganske hard core Minecraft/Roblox/AmongUs/SIMS spiller.

Med det har hun blitt en mester med mus og tastatur, nesten flytende i engelsk og har lært en masse om økonomi, strategi, analyse og planlegging. Hun er en MYE smartere åtteåring enn jeg noen gang var.

Iris som spiller Sims 4
Iris spiller SIMS

Stiftelsen Barnevakten

Barnevakten er en stiftelse som har jobbet i feltet barn og media i over 20 år. Ingen tvil om at de har mye kompetanse her, og selv om jeg er ikke nødvendigvis er enig i alt de sier og skriver, så har de noen svært gode ressurser jeg anbefaler alle å ta en titt på. Her er fem spesifikke ressurser:

Podcaster om dataspill og barn

Til slutt, hvis du nå tenker at, huff… sløse bort livet på dataspill. Det er gjort ganske mye forskning på dette området, så jeg tenkte å dele noen gode, passe lange, norske podcaster å høre på om temaet:

Legg igjen en kommentar