Manjaro Linux – Cinnamon Edition

Det var på tide å reinstallere operativsystemet på min gamle Lenovo bærbare PC, så hvorfor ikke prøve en ny Linux-distro?

Jeg har alltid hatt litt lyst til å teste Arch Linux, men latt meg avskrekke av at distroen ikke har fokus på brukervennlighet. Manjaro er en distro som baserer seg på Arch Linux, men med ett brukervennlig grensesnitt. Manjaro er ett skikkelig europeisk prosjekt og feirer i år 10 år.

Når så den norske nettleseren Vivaldi annonserte at Vivaldi skulle bli standard nettleser for Cinnamon versjonen, så tenkte jeg at tiden var inne.

Manjaro kommer i fire offisieller versjoner (hvor vindusbehandleren er hovedforskjellen) og en rekke «Community Editions» som vedlikeholdes av frivillige. CInnamon Edition er en av disse Community Editions.

Hvorfor Cinnamon? Jeg liker grensesnittet utrolig godt. Det er for meg en perfekt blanding mellom det litt vel minimale XFCE og det noe voldsomme Gnome miljøet.

Cinnamon Edition kommer igjen i to varianter, en full distro og en «minimal» distro. Jeg valgte den minimale. Da får du i praksisk kun med operativsystemet og vindusbehandleren. Ikke noen kontorprogrammer, ikke noe bildebehandling, ingen spill, ikke engang Vivaldi nettleseren.

Installasjon og konfigurasjon

Installasjonen gikk like enkelt som Ubuntu og de fleste andre distroer for tiden. Man flasher ISO-fila til en USB-minnepinne og starter opp PC’en, velger om du kun vil bruke åpne drivere, eller inkludere proprietære drivere (NVIDIA for eksempel). Deretter starter en live versjon av operativsystemet opp. Dermed kan du se om det er noe av maskinvaren din som ikke støttes før du velger å installere.

Jeg valgte å ta med proprietære drivere, jeg vil heller ha best mulig brukeropplevelse enn å tviholde på prinsippet om åpen kildekode.

Fordelen med å velge den minimale versjonen er at du får et utrolig raskt, responsivt og stabilt operativsystem. Heldigvis er det grafiske grensesnittet til Pacman (Packet Manager) veldig enkelt og effektivt å bruke, så det var raskt å få installert de applikasjonene jeg bruker:

  • Vivaldi nettleser
  • GIMP bildebehandling
  • Filezilla
  • VS Code
  • Terminator
  • Remmina
Mitt Manjano skrivebord
Mitt skrivebord

Brukeropplevelse

Siden jeg installerte Manjaro Linux på min 10 år gamle Lenovo W520 laptop så fungerte alt av maskinvare uten kluss.

Jeg tenkte jeg måtte lære meg kommandoene til Pacman, men foreløpig har det ganske minimale, men veldig effektive og forståelige grafiske grensesnittet fungert helt utmerket. Jeg har faktisk for første gang noensinne satt helt opp operativsystemet og miljøet slik jeg ønsker uten å måtte ty til kommandolinjen en eneste gang.

Nå har jeg bare brukt distroen noen få dager, så det er for tidlig å konkludere med noenting annet enn at dette er den enkleste og raskeste distro installasjonen jeg noengang har brukt. Denne gamle PC’en er også raskere enn noen gang.

Hold systemet oppdatert

Det er en kort og enkel kommando som kan være kjekk å kunne. For å holde systemet oppdatert og sikkert så kan du bruke GUI og klikke lit rundt, men det aller raskeste er å lære seg en enkel terminal-kommando.

Først trykker du CTRL+ALT+T for å åpne ett terminalvindu. Deretter skriver du:

sudo pacman -Syu
Terminalvindu til Manjaro
Jeg bruker terminalprogrammet Terminator

Skriv inn passordet ditt og hele systemet oppdateres. Enkelt og greit. Når det er ferdig kan du bare lukke terminalvinduet igjen.

En kommentar om “Manjaro Linux – Cinnamon Edition”

Legg igjen en kommentar