Windows 11 er her!

Jeg har meldt meg inn i Windows Insider programmet, men feiget ut med å installere Windows 11 før lørdag kveld. Idag skal det visstnok lanseres det for alle. Her er hva jeg liker og ikke liker.

Dette er ikke noen dyptgående gjennomgang av operativsystemet, kun en gjennomgang av noen ting jeg likte umidelbart og et par ting jeg ikke likte noe særlig sånn etter noen et par dagers bruk.

Startmenyen

Vi starter med det mest iøyenfallende. Startmenyen har Microsoft strevd med helt siden de begynte å klusse med den på Windows 8.

Igjen har de valgt å redesigne den helt fra bunn. I samme slengen har de redesignet oppgavelinjen, men den skal jeg komme tilbake til mot slutten av bloggposten.

Startmenyen
Søk har fått fokus og bør være din primære inngangsport

Borte er flisene og borte er den klassiske menyen med ting stablet oppå hverandre. Det er ganske lett å se at Microsoft her har latt seg inspirere av Google sitt Chrome OS, og det er ikke nødvendigvis noen dårlig idé.

Du kan «feste» de programmene du bruker mest, som nå selvfølgelig er døpt om til «apper», også har du en «Anbefalt» liste som i praksis er de siste filene du har brukt. Merkelig navngivning av dette området forøvrig.

Egentlig føler jeg alt annet enn «Festet» er bortkastet, men du kan ikke fjerne «Anbefalt» området, bare justere bittelitt hva som skal vises i det.

Søk er det viktigste her, og heldigvis fungerer det som en kule!

Det som irriterte meg sykt da jeg oppgraderte fra Windows 10 til Windows 11, var at flisene som jeg på Windows 10 hadde nøye lagt opp slik jeg ville ha dem, på ingen måte er tatt vare på. De var ikke engang omgjort til «festede apper». Istedet fikk jeg opp en liste med linker til apper Microsoft «tror» jeg er interessert i. Det finnes ett ord for sånt; bloatware. Fy skam Microsoft, slutt med det!

Innstillinger

Neste ting som har fått en skikkelig redesign er innstillingene i Windows, og jeg elsker det!

Innstillinger
Søk er igjen veldig godt implementert

Det er egentlig ikke så mye mer å si om det, her har Microsoft virkelig lagt ned en innsats. Innstillinger er nå så lett, inuititvt og deilig å jobbe med. Ingen over, ingen ved siden!

Filutforskeren

Filutforskeren har fått en etterlengtet opprydding i toppen.

Filutforsker
Menyen i toppen endrer seg basert på kontekst

Heldigvis har ikke Microsoft falt for fristelsen til å tulle altfor mye med filutforskeren, den er tross alt fortsatt etter mange år nærmest uendret, best i klassen. Apple’s Finder når ikke filutforskeren til knærne!

Så det Microsoft egentlig har gjort her, er å rydde opp i menyen på toppen og gjort slik at den endrer seg basert på filtype du markerer. Veldig elegant og enkelt. Jeg vil tippe de fleste brukere ikke vil tenke så mye over denne endringen fordi det bare funker… 🙂

Microsoft Store

Jeg har ikke inntrykk av at Microsoft Store har vært noen sånn voldsom suksess, så da gjenstår det å se om det endrer seg nå som den har fått en ganske grei redesign.

Microsoft Store
Litt nytt design på butikken

Jeg har nok mine tvil. OK, den fungerer greit nok, men det ligger så mye søppel i den, det er hovedproblemet, ikke designet.

De gode appene laster du ned og kjøper direkte fra utvikleren. Spill kjøper du gjerne fra Steam, GOG, Epic eller lignende.

Spill

Siden vi kom inn på spill, her tar jeg en liten avstikker fra temaet Windows 11 for å rante litt…

Spillmarkedet er ekstremt fragmentert på Windows og det er egentlig ganske irriterende siden det også er den beste plattformen for spill. Microsoft satser veldig på Xbox Game Pass, men jeg håper de har fikset på spilltjenestene sine, for jeg måtte gi opp Xbox Game Pass etter at stadig flere av spillene jeg hadde lastet ned ble korrupte eller har fått problemer med stadige feilede oppgraderinger av «spilltjenester» tjenesten til Microsoft og jeg ikke klarte å rette det opp.

Noen spill har jeg faktisk kjøpt på nytt fra GOG eller Epic for å kunne spille videre. Forza Horizon for eksempel får jeg rett og slett ikke reinstallert, hverken jeg eller Microsoft finner ut av hvorfor det feiler, og selv som lokal admin er det enkelte filer og mapper fra Xbox installasjonene jeg ikke får lov til å fjerne. Fy Microsoft!

Konklusjon

Jeg måtte jo le når Microsoft annonserte Windows 11, det er ikke så lenge siden de proklamerte at Windows 10 ville bli den siste versjonen av Windows, men alt i alt synes jeg Windows endelig ser kult ut igjen. Dette var en solid og meget nødvendig oppdatering.

Jeg håper bare at de ganske raskt kommer med en oppdatering som gir mer muligheter til tilpasning av oppgavelinjen, for her har de strippet bort altfor mye tilpasningsmuligheter. Jeg digger at startmenyen nå popper opp på midten av skjermen. Når du har ultrawide skjerm sparer det deg for lange blikk bort til venstre side.

Jeg digger IKKE at de har fjernet muligheten til å flytte oppgavelinjen, eller til å gjøre den mindre, eller til å ha navnet på appene ved siden av ikonene. Oppgavelinjen er rett og slett blitt tilnærmet ubrukelig. Jeg har for første gang siden den tiden hvor skjermene hadde 1024×768 oppløsning valgt å automatisk skjule oppgavelinjen.

En kommentar om “Windows 11 er her!”

Legg igjen en kommentar