Spionerer mobilen din på deg?

Bilde av Anna Tarazevich fra Pexels

Telefonen din lytter og hjelper annonsører å målrette seg mot deg. Hva kan du gjøre med det?

Dette er en artikkel basert på en pressemelding fra NordVPN. Jeg pleier vanligvis ikke å bare publisere slike pressemeldinger, men denne syntes jeg var såpass bra at jeg gjør det likevel, med noen justeringer og et noen ekstra avsnitt. Jeg har ingen forhold til NordVPN, jeg er ikke kunde av dem og jeg får ingen goder for å publisere denne artikkelen.

I fjor var det en 5 % økning i installasjonen av overvåkingsapper, viser en studie fra NordVPN. Likevel mistenker noen brukere at smarttelefonene deres spionerer på dem selv om de ikke har noen overvåkingsapper installert.

Dette er faktisk sant. Virtuelle assistenter som Siri, Google Assistant eller Alexa lytter til brukerne sine hele tiden. De må hele tiden lytte slik at de kan høre talekommandoen og assistere. Noen av tingene folk sier blir imidlertid registrert for bedrifters egen fordel, som å forbedre tjenestekvaliteten eller for markedsføringsformål.

«Når du ber Google Assistant eller Siri om å finne noe, brukes denne informasjonen til annonsering på nettet. Det er ikke forskjellig fra å skrive noe i Google Søk. Hvis du leter etter bilforhandlere i byen din, vil relaterte annonser begynne å jage deg over internett. På en måte er en virtuell assistent bare en annen søkemotor», forteller Daniel Markuson, ekspert på digitalt personvern hos NordVPN.

Er det lovlig å lytte til en bruker?

Når brukere bruker en virtuell assistent, godtar de vilkårene og betingelsene til tjenesteleverandøren. Siden de har gitt sitt samtykke, er det lovlig å spore samtalene med Google Assistant, Siri, Alexa og andre for markedsføringsformål.

Det blir bare ulovlig hvis en app spionerer på deg uten ditt samtykke. Derfor er det viktig å gjennomgå tillatelsene du gir spesifikke tjenester og lære om måtene telefonen din sporer deg på.

Hvordan kan du beskytte personvernet ditt?

Først av alt bør du gå gjennom apptillatelsene dine.

«Når tilgang er gitt, kan appen gjøre hva den vil med disse dataene. Så bygg en rutine for å gjennomgå telefonens apptillatelser og tenk deg om to ganger før du godtar kravene til en app,» understreker Daniel Markuson, ekspert på digitalt personvern hos NordVPN.

Ikke del for mye informasjon med telefonen din. Jo mindre den vet, jo bedre.

Daniel Markuson

Noen apper vil kanskje ha tilgang til mikrofonen din uten grunn. Dette kan tillate aktører med onde hensikter å spionere på deg i bakgrunnen eller samle inn målrettingsdata for annonser når du ikke vil at de skal lytte. Gå gjennom smarttelefonens innstillinger og sørg for at apper bare har tilgang til ressursene som trengs for å gjøre jobben deres.

Fjern også aktivitetene dine en gang iblant og slå av lydopptaksfunksjonen. Apple, Google og andre tjenesteleverandører tillater sletting av dikteringshistorikk. Velg nøye informasjonen du forteller telefonen din generelt.

Spionerer talestyrte dingser på deg?

Ja, det kan de gjøre. Dette er en litt gammel artikkel og eksempel fra Security Research Lab som skal være fikset av leverandørene, men det viser hvor viktig det er å tenke sikkerhet når du putter smarte dingser fra Google, Amazon eller Apple i hjemmet ditt som skal reagere på stemmen din.

Hva gjør jeg?

Jeg bruker foreløpig ikke stemmestyrte søketjenester utover navigasjon med Android Auto (Google Maps) i bilen. På mobilen har jeg (og PC’en) byttet ut Google søk med DuckDuckGo for flere år siden.

Hvis vi en dag velger å installere en stemmestyrt tjeneste i huset, skal denne kjøre på dedikerte bokser (alla Google Home) og jeg kommer til å være svært selektiv på hva slags tjenester som kan kobles til disse tjenestene.

På mobil og PC er det relativt lett å avsløre om du har digitale spioner på besøk, og å luke dem ut igjen, på en stemmestyrt tjeneste er det tilnærmet umulig å finne ut for hvermansen.

DuckDuckGo App Tracking Protection

Nylig lanserte også DuckDuckGo ett beta-program som jeg har fått tilgang til (man søker om beta-tilgang).

Det DuckDuckGo i praksis gjør, er å sette opp en lokal VPN-forbindelse der alle apper på mobilen din går igjennom DuckDuckGo-appen og forskjellige trackere stoppes og lages statistikk av.

Du kan også white-list’e apper som du vil at skal få sende bruksdata. Det jeg savner, er å kunne white-list’e spesifikke trackere, istedet for apper, men foreløpig er jeg mest skremt over hvor mye bruksdata enkelte apper sender til flere steder samtidig.

Denne tjenesten fra DuckDuckGo er kun tilgjengelig for Android, er helt gratis og foreløpig kun tilgjengelig for registrerte beta-brukere.

Hva bør du gjøre?

Det viktigste er å få ett forhold til ditt eget personvern og din egen sikkerhet. Ikke la deg blende av at «det er så vanskelig». Bare å gjøre noe er bedre enn å ikke gjøre noenting.

Se litt på rettighetene du har gitt appene på mobilen din, tenk litt på hvor du har de smarte høytalerene i huset ditt og hva de kan lytte til og neste gang du installerer en eller annen gratis app, tenk en esktra gang på hvorfor du gjør det og om du virkelig trenger den appen.

Vurder å bruke en VPN-tjeneste, enten en lokal variant alla DuckDuckGo, eller en betalt fullblods VPN-tjeneste alla NordVPN som har mange flere sikkerhetsfunksjoner.

Legg igjen en kommentar