Hva er Cyberpunk?

FOTO: Naomi Wu (CC BY-SA 2.0) / Skjermbilde fra The Ascent

De fleste av oss har et forhold til cyberpunk, men mange kanskje uten å ha hørt om selve uttrykket. Hva er egentlig cyberpunk?

Fra Wikipedia: Cyberpunk er en genre innenfor science fiction, som kom i 1980-årene. Handlingen finner oftest sted i nær fremtid på jorden, gjerne i et dystopisk, urbant samfunn. Cyberpunken er i hovedsak rettet mot datamaskiner og hacking, men også ekstraordinær energi og mangfold. Dette er et resultat av selvkorrigering i science fiction-genren, som tradisjonelt hadde ignorert betydningen av informasjonsteknologi.

«High tech, low life» er ofte en beskrivelse av Cyberpunk-verdener.

Dette blir en lang bloggpost, så hvis du vil hoppe rett til temaet du interesserer deg for, kan du gjøre det her:

Cyberpunk-historiene er gjerne satt i en verden der industrialiseringen og digitaliseringen har tatt fullstendig overhånd. Verden er ofte bare en eneste stor og møkkete by og offentlige myndigheter, politi, fengselsvesen og lignende er privatisert av enorme, og gjerne gjennomsyret korrupte virksomheter. Skillet mellom det gode og onde er mer eller mindre borte, det handler som regel om å overleve og frigjøre seg fra «big corp» sitt altomspennende nettverk.

Cyberpunk i filmenes verden

Det finnes mange kjente filmer og serier satt i en cyberpunk-verden. Skal vi starte med filmer så er Total Recall med Arnold Schwarzenegger, Blade Runner med Harrison Ford, Tron-fimene, Æon Flux med Charlize Theron, for ikke å snakke om Matrix filmene kanskje de mest klassiske som «alle» har sett.

Plakat fra den første Matrix filmen
The Matrix (1999)

Den populære Netflix-serien Altered Carbon er et eksempel på en suksessfull TV-serie satt i en ganske ekstrem cyberpunk verden, HBO sin Westworld er en annen. To cyberpunk serier som man kanskje ikke tenker på som cyberpunk sånn umiddelbart, men som jeg elsket er Doll House og den fantastiske svenske serien Äkta Människor.

Cyberpunk i spillenes verden

I dataspillenes verden spiller cyberpunk’en en viktig rolle. Jeg husker selv at min fascinasjon for cyberpunk kom da jeg oppdaget spillet The Syndicate på begynnelsen av nittitallet.

De kanskje største spilltitlene innen cyberpunk er dog kanskje Metal Gear, Final Fantasy 7 og Deus Ex.

The Syndicate (1993)
The Syndicate (1993)

Av mer moderne spilltitler så er vel det første man tenker på Cyberpunk 2077, men også mer indie-titler som The Ascent og Xenowerk. På Good Old Games finner du også en liste over 50 Cyberpunk-innspirerte spill.

Skjermbilde fra spillet The Ascent
Min spiller i The Ascent

Cyberpunk musikk

Synth-musikk fra åtti og nittitallet er tungt inspirert av cyberpunk og vise versa, med Daft Punk som den mest ikoniske referansen. David Bowie var også sterkt inspirert av cyberpunk. Har du lyst til å høre på cyberpunk-inspirert musikk kan jeg anbefale Retrowave Radio eller en av de mange cyberpunk-spillelistene på Spotify.

Dette er en av mine favoritt-spillelister:

Cyberpunk dokumentar

YouTuberen Indigo Gaming har laget en imponerende over 4 timer lang dokumentar om Cyberpunk, delt opp i tre deler:

Oppsummering

Bildet i toppen av denne artikkelen er av kinesiske Naomi «SexyCyborg» Wu, en verdenskjent «maker» og YouTuber. Hun er en del av «The maker movement», det er folk som opererer i grensesnittet mellom kunst, teknologi og vitenskap. Jeg oppfatter det på en måte som en virkeliggjøring av deler av cyberpunk.

Lucy fra Cyberpunk 2077
Lucy fra Cyberpunk 2077

Jeg har alltid vært fascinert av cyberpunk, lenge før jeg hadde hørt begrepet cyberpunk. Nå for tiden er jeg helt oppslukt i The Ascent og har spilt litt Cyberpunk 2077 hvor jeg ble forelsket i miljøet og atmosfæren, men ikke veldig engasjert i historien, og ikke minst; jeg gleder meg som en unge til å se den nye Matrix-filmen 😎

En kommentar om “Hva er Cyberpunk?”

Legg igjen en kommentar