#hjemmekontor etter pandemien

Er pandemien over? Kanskje ikke, men livet er tilbake i normalen, eller kanskje i en ny normal? Selv om hjemmekontor ikke var noe ukjent for meg før pandemien så har det formet seg en ny normal for oss.

Jeg har alltid siden jeg begynte i IT-bransjen i 2000 hatt muligheten til, og benyttet meg tidvis av hjemmekontor.

Undertegnede på hjemmekontor i 2001
Undertegnede på hjemmekontor i 2001

Fra høsten 2009 til 2011 jobbet jeg for eksempel nesten utelukkende på hjemmekontor, med en egen Tandberg videokonferanse-terminal hjemme.

Jeg har brukt hjemmekontor i perioder hvor jeg har trengt å konsentrere meg hele dagen, eller når jeg har hatt ærender som må gjøres på dagtid, håndverkere på besøk, syke barn som ikke trenger omsorg 24/7, etc. I praksis en stor fordel både for arbeidsgiver og meg.

Da jeg var på jobbintervju med SuperOffice tilbake i 2019 var derfor akkurat hjemmekontor noe jeg spurte spesifikt om. I SuperOffice hadde de ingen utpreget tradisjon for det, men det var mulig sa de. Etter at jeg begynte i SuperOffice sommeren 2019 skjønte jeg fort at det var kun noe man hadde etter spesiell avtale og langt fra så fritt som jeg var vant til.

Den nye hverdagen i SuperOffice

Pandemien har endret totalt på dette. Den offisielle policy’en i SuperOffice nå er i korte trekk at alle skal etterstrebe å være minst 2-3 dager på kontoret i uka med mindre man har egen avtale (vi har flere som jobber 100% på hjemmekontor), og alle utviklingsteamene har faste teamdager der de skal møtes fysisk (det må ikke være på kontoret).

Alle møter unntatt teamdagen er nå hos oss er i utgangspunktet digitale. Både fordi vi jobber mer på tvers av landegrensene enn før, men også fordi vi ser at korte møter er mer effektive når de er digitale og det legger mindre føringer på hvor folk må være fysisk til enhver tid.

Den nye hverdagen hjemme

Det er sjelden noe stress å rekke barnehagen lenger, for en av oss jobber stort sett hjemmefra uansett, og morgenene blir ofte litt roligere fordi det ikke haster veldig med å komme seg til barnehagen.

Haglöfs regnjakke i bruk
Meg på sykkeltur hjem fra sentrum i øsende regnvær

For meg personlig hjelper det også stort at jeg har sluttet helt å ta T-banen, men bruker elsykkelen året rundt. Det sparer jeg minst 20 minutter på – hver vei, og jeg er mindre sårbar for hendelser som måtte forsinke T-bane og vei.

Dedikert

Selv om vi ikke har store huset (ca 130kvm på fire mennesker), så har vi klart å gjøre om huset litt sånn at vi nå har et ganske praktisk hjemmekontor med to pulter, gode skjermer og gode lysforhold. Jeg har iløpet av pandemien sittet på soverom 1, soverom 2, stua, mellomgangen i underetasjen og nå i den tidligere hovedinngangen som er gjort om til kontor (vi har laget nytt ingangsparti på baksiden av huset med trapp rundt).

Hjemmekontoret med to pulter
Hjemmekontoret per mai 2022

Rent bortsett fra at dette også fungerer som «gaming-rom» for eldstedatter og meg, så tenker jeg at det er ganske verdifullt at hjemmekontoret er et rom man kan gå ut av, lukke døra og være «ferdig for dagen», selv om jeg synes det er deilig å kunne flekse mer på arbeidstiden hjemme. Det blir gjerne litt jobbing en time eller to på kvelden på dager hvor morgenen gikk litt ekstra tregt eller jeg gjorde noen private ærender på dagtid.

Samfunnsfordeler ved hjemmekontor

Nei, alle kan ikke ha hjemmekontor, men at de som kan bruker det oftere gir store samfunnsfordeler.

  • Det blir mindre press i rushtiden, både på kollektivt og veinett.
  • Det er lettere for håndverkere og lignende å organisere hverdagen sin når kundene er mer fleksible.
  • Det blir mindre press på barnehageansatte på starten og slutten av dagen.
  • Det er lettere for skoler og barnehager å sende syke barn hjem midt på dagen.
  • Det blir mindre ulykker fordi færre stressede mennesker forflytter seg samtidig.
  • Influensasesongen kan bli kortere fordi folk jobber hjemmefra når de føler seg «litt pjusk».
  • Mindre sykedager da mange heller vil jobbe hjemmefra enn å ta ut sykedager.

Så er det noen utfordringer ved hjemmekontor, de fleste er ikke praktiske utfordringer, men papirøvelser som burde kunne løses lett.

  • Hvis du skader deg på hjemmekontoret på vei mellom pulten og kjøkkenet, er det yrkesskade?
  • Hvem har ansvar for HMS på hjemmekontoret, og hva er kravene til HMS på hjemmekontoret?
  • Hvem betaler for det tekniske utstyret, pulten og stolen og hvordan løses det skattemessig?
En sen kveldstime på hjemmekontoret
En sen kveldstime på hjemmekontoret

Jeg ser enkelte fagforeninger nå prøver å lage regler for når og hvor folk kan ha hjemmekontor. Jeg er ikke fagorganisert selv og har en såkalt «særlig uavhengig stilling», så jeg burde kanskje ikke rope for høyt, men jeg mener at det er helt feil retning å gå av fagforeningene.

Javisst vi må sørge for at arbeidsgiver ikke utnytter hjemmekontor-muligheten til å drive råkjør av ansatte, men samtidig bør denne verdien av fleksibiliteten være i like mye arbeidstakers interesse som arbeidsgiver slik at den ikke misbrukes.

Legg igjen en kommentar