Prinsessen og biblioteket

FOTO: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff / Wikipedia

Feiringen av Prinsesse Ingrid Alexandra sin 18 års dag på biblioteket i Bjørvika har skapt endel harme og diskusjon. Jeg synes det er flott at hun feiret dagen der!

Eliten stenger biblioteket for folket for å feste hører vi folk si. Umusikalsk sier andre, mens noen poengterer at pengene brukt på festen kunne heller vært brukt på å etablere flere høyst ønskede skolebiblioteker.

Samme dag som prinsessen og den norske «fiffen» drakk dyre bobler og spiste fancy vegetarmat på biblioteket i Bjørvika, så var jeg med eldste datter (9 år) på Bjørnholt Bibliotek for å levere inn en bok og låne nye bøker til å ha med på ferietur. Det fikk meg til å tenke litt over bibliotekenes stilling i dagens samfunn.

Alt kan «googles»

All informasjon i verden ligger idag bare noen få tastetrykk unna, elevene på skolene får ikke lenger lærebøker, men en iPad og en app. Så hva skal vi egentlig med biblioteket?

Jeg hadde helt glemt hvordan det er å gå på et bibliotek frem til igår. Jeg tror ikke jeg har vært på et bibliotek siden jeg studerte tilbake på slutten av nittitallet. Roen og stillheten du finner der. Lukten av bøker, stemningen du får når du ser hylle på hylle med spennende og morsomme historier, fakta, eventyr og kunnskap så gammel som sivilisasjonen selv.

Biblioteket er en virkelighetsflukt samtidig som det er et sted for å dra å finne kunnskap om virkeligheten.

Bjørnholt bibliotek
Bjørnholt Bibliotek

Fest på biblioteket

Så hvorfor mener jeg det var riktig og viktig av prinsessen å ha sin 18-års fest nettopp på biblioteket?

Jo, fordi hun med det bidro til å sette fokus på bibliotekene. På grunn av noen få timer med bobler i glassene og en festtale fra statsministeren så ble plutselig viktigheten av biblioteker et samtaleemne overalt fra frokostbordene i de ganske hjem til samfunnsdebatanter og kronikker i avisene. Bibliotekene som mange av oss nesten hadde glemt at og hvorfor eksisterte, kom på agendaen igjen.

På samme måte som kronprinsens omdiskuterte kite-tur over Grønlandsisen satt fokus på misforståelsen om at polarforskere er barske menn med is i skjegget, så er dette måten det moderne monarkiet kan bidra til å sette viktige ting på dagsorden uten å nødvendigvis mene noe selv.

Så gratulerer til Ingrid Alexandra som istedet for å ha pampemiddag på slottet, tok med seg pampene ned til biblioteket og serverte dem vegetarmat. HURRA, HURRA, HURRA!

En kommentar om “Prinsessen og biblioteket”

Legg igjen en kommentar