Mastodon – et snabelgodt sosialt medium!

Lei av å bruke Twitter, Facebook og andre svært så kapitalistiske amerikanske plattformer som i har som hovedmål å samle data om deg som de så kan selge tilgang til og tjene penger på? Sjekk ut Mastodon da vel.

Mastodon er et såkalt «desentralisert og fødererert sosialt medie». Jeg kommer sikkert til å forklare dette feil, men i min bok betyr det at det er en plattform basert på åpen kildekode som hvem som helst i praksis kan lage en instans av og drifte som sitt sosiale medie. Det er noe synkronisering mellom de forskjellige instansene.

Hvis du syntes dette hørtes gresk og vanskelig ut så skjønner jeg det veldig godt. Jeg har heller ikke helt skjønt hvordan og hva som går mellom disse instansene av Mastodon.

Det eneste du egentlig trenger å vite er at du bør velge deg en instans som er ditt primære hjem, så kan du bruke den som du idag bruker Twitter eller Facebook. Du kan følge venner og andre og få dem opp i Mastodon-feeden din helt uavhengig av hvilken instans de er på. Brukernavnet ditt blir da @brukernavn@instans. Så vil du følge meg for eksempel, så bør du følge meg som @gauteweb@snabelen.no da det er der jeg er mest aktiv.

Velkommen til Mastodon

Norske instanser av Mastodon

I skrivende stund er det to norske instanser som det er endel aktivitet på. Det er:

Personlig er jeg registrert på begge, men for tiden bare aktiv på snabelen.no.

Tenk på en instans omtrent som en epost-leverandør. Hva vil du ha etter alfakrøllen? Det finnes faktisk en offisiell liste over instanser du kan registrere deg på basert på interesse.

Truth Social

Jepp, Donald Trump sitt alternative sosiale medium for høyrekonservative, konspirasjonsteoretikere og andre gærninger i USA er basert på Mastodon. Riktignok har Truth Social ingen integrasjoner mot andre Mastodon instanser, de tillater ingen utenfra USA inn på nettverket og de har ligget en god stund i konflikt med Mastodon relatert til brudd på lisensreglene til Mastodon. Som et resultat av konflikten har Truth Social nærmest blitt tvunget til å legge ut sin egen kildekode på GitHub.

Likevel mener flere at det er positivt for alle Mastodon-brukere at Truth Social bruker Mastodon-plattformen da de sannsynligvis vil bli utsatt for mange hacker-angrep som vil avdekke sikkerhets-svakheter i Mastodon som man da vil kunne rette før noen går løs på andre Mastodon-instanser.

2 kommentarer om “Mastodon – et snabelgodt sosialt medium!”

Legg igjen en kommentar