Chromecast med Google TV

For to år siden kjøpte jeg en Nvidia Shield TV til TV’en i stua som vi har vært kjempefornøyd med. Nå har vi byttet den ut med denne lille dingsen. Var det en god ide?

Nvidia sine Shield TV og Shield Pro regnes som det beste du kan kjøpe av Android TV bokser. Jeg vet de er bra for vi har begge:

…men selv om Shield uten tvil er gode dingser med god ytelse og bra bildekvalitet, så er de også litt buggy fra tid til annen.

Etter at jeg bygde meg ny gaming-PC ifjor sluttet jeg å bruke Shield’ene til spill, noe som var hovedgrunnen til at jeg hadde kjøpt dem. Fristelsen ble derfor for stor da «Chromecast med Google TV» endelig ble lansert i Norge.

Google TV eller Android TV?

Hva driver Google med når det kommer til navngivningen av TV-løsningene sine? Jeg må være helt ærlig å si at jeg ikke helt skjønner greia. Nå snakker ikke Google lenger om Android TV, men om Google TV. Det er brandingen på nettsidene og på produktene. Samtidig skriver de selv i spesifikasjonene til denne dingsen at den kjører operativsystemet Android TV.

Jeg kjenner at jeg egentlig ikke bryr meg så veldig om hva de kaller det så lenge det funker, og det gjør det heldigvis!

Selve maskinvaren

Dingsen du plugger inn i TV’en ser ut som en hvit og litt forvokst variant av den vanlige Chromecast’en vi er vant til. Plugg den i en HDMI port og i strøm. Du kan bruke strøm fra en USB-port på TV’en, men jeg vil ikke anbefale det for da mister du muligheten til å starte TV’en automatisk med HDMI-CEC protokollen fra fjernkontrollen til Chomecast’en, mobiltelefon og lignende.

Jeg har også opplevd at noen TV’er har litt ustabil strømførsel til USB-portene slik at Chromecast’en oppfører seg litt ustabilt og restarter støtt og stadig.

Chromecast med Google TV sett fra baksiden av en TV
Selve dongelen på baksiden av en TV

Fjernkontrollen er en liten hvis plastikk-dings. Den føles litt billig, men ligger godt i hånden og er i praksis veldig god å bruke. Du har et navigasjonshjul øverst og åtte knapper i hard gummi under hjulet. Det er knapper for å gå «hjem», starte Google Assistenten, slå av lyden, dedikert Netflix og YouTube knapp og et par knapper som er dedikert til HDMI-CEC protokollen for å slå av og på TV’en og endre HDMI-input tilbake til Chromecast om TV’en står på en annen input (som for eksempel en spillkonsoll eller lignende).

Fjernkontrollen bruker IR-porten til å styre lydvolum på lydplanken vår siden vi kjører optisk kabel til lydplanken, ikke HDMI.

Førstegangsoppsett

Det var utrolig lett å sette opp «Chromecast med Google TV» (grusomt produktnavn, kommer ikke helt over det). Du må ha Google Home appen installert på en mobiltelefon først dog, men etter det er det bare å følge instruksjonene på skjermen.

Jeg valgte hva slags type TV og lydplanke jeg hadde, slik at TV av/på, input og volumjustering nå styres fra Chromecast fjernkontrollen. Med andre ord har jeg nå lagt alle andre fjernkontroller i en lettglemt skuff.

Grensesnittet og forskjell fra Android TV

Grensesnittet er veldig likt det jeg er vant til fra Android TV, men med noen forenklinger og forbedringer.

Det første jeg merker er mangelen på Google Play. Dingsen kom med ganske mye apper installert fra før; som NRK TV, TV2 Play, HBO Max, Disney+, Netflix og Apple TV(!). Du finner altså ikke Google Play på Chromecast, men du kan søke opp apper og installere dem under «Apper». Ganske logisk og vesentlig mer brukervennlig enn å måtte lete etter Google Play appen.

Den andre store forskjellen er at endelig kan du ha flere brukerprofiler slik at hver person i husstanden kan sitt oppsett med sine innlogginger. Barn som er satt opp med en Google konto for barn får dessuten et tilpasset grensesnitt som kan styres av de voksne, akkurat som på Android mobiltelefoner og nettbrett. Dette har vi savnet stort!

Tredjeparts apper jeg har installert så langt er:

  • SVT Play
  • Discovery+
  • CBS News
  • Aljazeera
  • Spotify
  • Twitch
  • Plex
  • TED

Jeg har ikke funnet noen apper som jeg savner ennå, med unntak av spill. Spill finner du ikke her, da må du ha en «ordentlig» Android TV dings ser det ut til, eller et Stadia abonnement da selvfølgelig.

Eksempel på liste over "toppvalg" for min bruker.
Mine «toppvalg» ifølge Google

Konseptet til Google TV er at du skal slippe å forholde deg til apper, men få innholdsforslag direkte på skjermen og velge innhold. Dette fungerer bare sånn passe. Primært fordi svært få apper støtter dette ennå. Netflix er notoriske på å ikke ville være med på det for eksempel, så for min del vises «Toppvalg for deg» primært med innhold fra Disney+.

Dessuten vises det forslag til serier og filmer når du scroller ned under lista med installerte apper. Her dukker det opp forslag fra tjenester jeg hverken abonnerer på, eller har installert. Det vises for eksempel enkelte serieforslag fra Apple TV enda jeg har avinstallert Apple TV appen. Jeg har ikke funnet noen måte å justere dette på. Jeg trodde det ville forsvinne når jeg avinstallerte Apple TV, men neida… mistenker at dette egentlig er «skjult» reklame som jeg ikke får velge bort.

Konklusjon

Vi merker at ytelsen her er vesentlig bedre enn på noen andre Android TV bokser vi har i huset, og vi har noen forskjellige fra Nvidia og Xiaomi. Selv Disney+ som er notorisk grisetreg på alle andre bokser er kjapp og responsiv her.

Jeg merker at det tar et sekund eller to lenger tid å starte en strøm enn det gjør på min Nvidia Shield TV. Jeg er litt usikker på om det er fordi at min Shield er på kablet nettverk mens Chromecast’en er på trådløst, eller om det er at Chromecast’en bufrer mer opp og sjekker kvalitet, for det er aldri nedskalering av bildekvaliteten på Chromecast’en, slik vi av og til opplever de første sekundene av en strømming på Shield’en. Eller om det er kombinasjon, uansett er bildekvaliteten fantastisk! Ja, det er 4K og HDR støtte.

Til kroner 799,- er dette kjøpet en «no-brainer» med mindre du føler du MÅ ha Apple TV (altså ikke tjenesten, for den får du her også, men den overprisede strømmedingsen) eller du bruker Nvidia sin spill-strømmetjeneste, så ser jeg egentlig ingen grunn til å kjøpe noe annet enn Chromecast for Google TV 😉

Nå skal jeg ut og kjøpe en til for å ha på hytta!

Legg igjen en kommentar