Fedora Workstation

Jeg har kjørt Manjaro Linux i ett på min gamle Lenovo Thinkpad W520. Jeg ble aldri helt fornøyd så nå tenkte jeg å prøve Fedora igjen for første gang på mange år.

…og det ble ett gledelig gjensyn!

Fedora var en av de første distroene jeg prøvde da jeg begynte å fikle med Linux for sånn ca 15 år siden. Den aller første distroen min var Mandrake, men da den ble Mandriva mistet den litt av sjarmen og jeg hoppet over til Fedora.

Siden jeg brukte endel Red Hat på jobb på den tiden så var det lurt med tanke på bygge kompetanse på Red Hat også.

Så nå tenkte jeg at det var på tide å prøve igjen. Ikke minst fordi jeg syntes Gnome så ut til å ha blitt skikkelig griselekkert.

Installere Fedora

Å installere distroen er lekende lett. Du trenger bare en minnepinne på minst 2GB. Hvis du har en maskin med Windows eller Mac OS laster du ned Fedora Media Writer og lager et installasjonsmedium av minnepinnen. Har du hva som helst av Linux-distroer så kan du stort sett laste ned ISO-filen og flashe til minnepinnen med et eller annen flash-applikasjon. De fleste distroer har idag en slik ut av esken, ellers kan du for eksempel bruke balenaEtcher.

Så putter du inn minnepinnen, restarter PC’en og følger instruksjonene. Easy-peasy 🙂

sudo yum install dnf

Jeg ble litt skremt etter installasjonen da jeg innså at YellowDog Updater Modified var blitt erstattet med DaNdiFied, men såvidt jeg skjønner er dnf en oppdatert versjon av yum, så det ser ut til at det meste fungerer tilnærmet likt som i gamle dager.

Ikke at man trenger å kunne så mye kommandoer lenger, trykk Windows-tast og skriv inn hva du søker etter og Fedora søker både blant installerte applikasjoner og i pakkebrønnene, så det er jo superpraktisk og lett å installere applikasjoner nå.

Søk i Fedora

Ytelse på gammel laptop

For de som har lest om denne laptopen min før, så er det altså en Lenovo Thinkpas W520 fra 2012. Det er en 10 år gammel maskin, riktig nok et beist i sin tid, men likevel, mye gammel teknologi.

Fedora er uten tvil den distroen jeg har kjørt på denne maskinen med best ytelse. Joda, jeg vet du kan tune en distro ved å bruke en enklere vindusbehandler og lignende, men av de mest vanlige, brukervennlige distroene (Ubuntu, Mint, Manjaro, etc), så er dette uten tvil den som har gitt meg minst ventetid. Den booter raskt, stort sett alt av applikasjoner starter opp med minimal lastetid, etc.

Vivaldi nettleser brukte en evighet på å starte opp på Manjaro. En distro Vivaldi har offisielt samarbeid med. På Fedora er Vivaldi kjapt som bare rakkern.

Fedora er det nye Ubuntu

Flere bloggere, journalister og synsere har gått ut det siste året og sagt dette; Fedora er det nye Ubuntu, og jeg må si meg helt enig. Ubuntu har blitt et stort beist med mye fancy nye greier, som ihvertfall på min 10 år gamle laptop har ført til kræsj og tregheter.

Fedora ut av esken, fantastisk. Stabilt, raskt og har stort sett alt en vanlig bruker trenger. Fedora har også et aktivt community og tonnevis med hjelpeartikler bare et google-søk unna.

Fedora blir nok værende på min gamle laptop i overskuelig fremtid 😎

2 kommentarer om “Fedora Workstation”

 1. Interressant! Hvordan vil Fedoro fungere for oss som er vant med Windows og Office/365-produkter? Og som bruker Edge/Chrome på ulike nettsider? F.eks Sketchup?

  Svar
  • Hei Einar.

   Takk for gode spørsmål.

   For å ta Office først; Det følger med LibreOffice ferdig installert. Det ser og føles litt som en eldre versjon av Office, men fungerer noe helt greit for de aller aller fleste. Personlig har jeg et Microsoft 365 abonnement og bruker primært nettversjonene av Word, Excel og lignende i nettleseren.

   Nettleser: Det er Firefox som er standard nettleser, men du kan også installere Chromium (åpen kildekode-versjonen av Chrome) Vivaldi eller stort sett hvilken som helst nettleser. Personlig foretrekker jeg Vivaldi.

   Du installerer Chromium ved å trykke på Windows-tasten, skrive Chromium og velge søketreffet fra «Programvare». Trykk «Installer».

   Svar

Legg igjen en kommentar