Hva betyr navnet mitt?

Har du tenkt over hva navnet ditt betyr? Jeg har lest endel om mitt navn og det er ganske spennende. Kanskje fordi det ikke er så vanlig.

Da en barndomskamerat postet et innlegg om betydningen av navn på LinkedIn her om dagen så begynte jeg å tenke på alt det jeg har lest om navnet mitt, men aldri skrevet ned. Så her er noen ord om betydyningen av navnet «Gaute».

Man skal være stolt av navnet sitt uansett hvor det kommer fra. Det er navnet de som elsker deg mest i hele verden har gitt deg.

Selv syntes jeg navnet mitt var litt teit da jeg var liten. Jeg visste ikke om noen andre som het Gaute (faktisk traff jeg ingen andre Gaute før jeg var 20 år gammel og ikledd grønn uniform) og «Gaute er en gaupe» vitsene ble fort gamle.

Hvor kommer navnet Gaute fra?

Idag er jeg stolt over navnet. Det er norrønt og kan ha flere betydninger, men stammer i praksis fra et av kallenavnene til guden over alle guder; Odin.

Sitat fra Havamål
Sitat fra Håvamål om Odin

Gaut, Gauti eller Gautr var et av Odins mange kallenavn og Gautar var en gjeng med fryktede vikinger som slo seg ned i Gautland.

Ifølge sagn skal det blant annet være her den berømte viking-dronningen Åslaug Sigurdsdottir skal ha kommet fra. Mange kjenner sikkert igjen det navnet fra TV-serien Vikings.

Gautland er idag kjent som Götaland i Sverige. Derfor vil du som regel i navnebøker finne den veldig forenklede og kjedelige forklaringen at Gaute betyr «mann fra Götaland», men det er altså mye mer spennende historie og teorier om opprinnelsen til navnet enn det.

Hva med barna våre?

Barna våre har potensielt litt uvanlige navn, som også kan ha ganske kul betydning.

Datter 1.0: Iris Alice

Iris er en blomst, men det er også navnet på den greske gudinnen som reiste på regnbuen som en budbringer mellom gudene og menneskene. Alice kommer av det tyske navnet Adelheid som betyr en som kommer fra edel slekt.

Datter 2.0: Lily Othea

Lily kommer da også fra en blomst, nemlig lilje. Othea er en feminin avart av navnet Ottar som i praksis betyr en fryktet kriger.

Konklusjon

Vær stolt over navnet ditt! Finn ut hvor det kommer fra og hva det betyr for deg.

Har du lest helt hit? Da synes jeg du også skal ta en titt på posten til min barndomskamerat Omar Bashir på LinkedIn, den er mye viktigere enn hva mitt navn betyr.

Legg igjen en kommentar