Hvis Mastodon var et skoleball

Twitter er i fritt fall og rekordmange stormer til Mastodon, men endel har problemer med å skjønne hvordan Mastodon er bygget opp, hva en instans er og hvem som bestemmer hva som er greit å skrive. Jeg ser på Mastodon som et skoleball.

De fleste har vært på et skoleball, eller ihvertfall sett noen filmer og serier som tar for seg skoleball. Se for deg at Mastodon er ballsalen til ballet og at det er mange runde bord i rommet som folk sitter på.

Mastodon er et såkalt desentralisert sosialt nettverk (litt som epost eller gode gamle Internet Relay Chat). Det betyr at Mastodon ikke er «ett nettsted», men mange. Disse kalles «instanser» og alle kan i praksis starte opp en instans som kobles til nettverket av instanser.

Tilbake til skoleballet så er hvert bord en «mastodon-instans». Se på salkartet her. Se for deg at bord 14 er mastodon.social, bord 1 er snabelen.no, bord 2 er oslo.town, bord 3 er fribygda.no, bord 4 er vivaldi.net, bord 5 er tutoteket.no, bord 6 er Mikrobloggen og så videre:

Eksempel på et bordkart.

Noen bord tar imot alle som ønsker å sitte der, mens andre bord er forbeholdt for eksempel de som spiller i korpset.

Se for deg at vi to sitter ved bord 1. Administratoren til snabelen.no har bestemt reglene for hva vi på bord 1 kan snakke om, men det hindrer oss ikke fra å lage et dansekort, gå opp på dansegulvet og få nye venner fra andre bordene.

Liker du ikke reglene på bord 1, eller føler deg mer hjemme på et annet bord, kan du ta med deg drinken og maten din og flytte deg til et annet bord. Du mister ikke venner eller dansekortet ditt av den grunn, men du legger igjen samtale-historikken din og starter sånn sett med blanke ark.

  • Samtaler mellom bordene: Mellom bordene i salen til Mastodon kan du snakke med og følge med på dine venner, uavhengig av hvilke bord vennene dine sitter på.
  • Samtaler på bordet ditt: Du kan også velge å se på en «lokal feed». Den viser kun hva de på ditt bord snakker om.
  • Samtaler på dansegulvet: Ser du på «felles feed’en» ser du derimot også hva dine venner og dine venners venner snakker om, uavhengig av hvilke bord de sitter på.

Oppfører du deg skikkelig dårlig kan du bli kastet vekk fra bordet, men da kan du i praksis bare gå og sette deg på et annet bord.

Donald Trump sitt bord og drittsekkbordet

Visste du at Donald Trump sitt sosiale nettverk Truth Social også er en Mastodon instans? Jo, det er det faktisk, men han har valgt å holde hjemme-alene fest istedet.

Dermed er det slik at de som sitter hjemme hos Donald Trump, de får ikke lov til å snakke med noen på skoleballet og vi på skoleballet får ikke lov til å høre hva som skjer på festen hjemme hos han.

The Prom Movie, actors looking at a mobile phone
Hvem sitter på bord 13?

Det finnes også et bord på skoleballet der det stort sett bare sitter drittsekker (bord 13). De som administrerer de andre bordene kan da blokkere drittsekk-bordet, slik at vi som sitter på bord 1 slipper å plages med drittsekk-bordet. Både når vi sitter på vårt eget bord og når vi går ut på dansegulvet.

Konklusjon og fødiverset

Har du hørt ordet «fødiverset» eller kanskje «allheimen» som noen prøver å fornorske det til? Det er bare i praksis teknologien som gjør at selv om du sitter på bord 1, så kan du snakke med vennene dine på bord 5. Ikke bry deg så mye om det, bare aksepter at det fungerer. Se på det som gulvet i ballsalen.

Fire dansende skuespillere.
Bare kast deg ut i dansen

Mastodon er teknisk sett komplekst, men i mine øyne veldig brukervennlig. Slapp av, gå rundt i ballsalen og bli kjent med folk på alle bordene (unntatt drittsekkbordet). Jeg håper vi sees, jeg henger mest rundt bordene en til seks.

Jeg har nylig etablert meg med mitt eget bord; Mikrobloggen. Kom gjerne over dit for en prat, det koster noen kroner å sette seg ned hos meg, med det er verdt det om du vil sitte her også 🙂

Bilder: The Prom Movie på Netflix

3 kommentarer om “Hvis Mastodon var et skoleball”

  1. @gaute Veldig god analogi. Eg har sjølv tenkt i liknande baner, men då som ei lita bygd med mange festar. Nokon har ein fest i kjellerstova kun med nære vener, andre har ein heime aleine-fest med alt for mange deltakarar, mens andre igjen har ein stor fest på kulturhuset. Noken festar er du velkomen til, medan andre kun er for inviterte. Nokon har òg fest utan at vi veit om det. Eg syns likevel din analogi var noko betre.

  2. Til de som vil si at jeg her ikke bare beskriver Mastodon, men Fediverset og Activitypub… så ja, det stemmer, men for å forenkle det så har jeg holdt meg til den mest populære plattformen i Fediverset 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar