Mastodon + WordPress = <3

Den desentraliserte sosiale plattformen Mastodon har fått mye vind i seilene etter at Musk kjøpte Twitter. Her er noen forslag til å integrere bloggen din.

Jeg må vel kanskje advare med en gang. Denne bloggposten blir litt i overkant nerdete og omhandler ett tema som antagelig er relevant for svært få, så her er det bare å stramme bukseselene og henge med.

WordPress har foreløpig ingen offisiell støtte for integrasjoner slik de har med de tre store (Facebook, Twitter og LinkedIn), men det finnes gode muligheter likevel, her er hvordan jeg har valgt å gjøre det.

Poste til Mastodon med plugin

Det finnes flere plugins for å poste til Mastodon. Den jeg har valgt å bruke heter Activitypub. denne setter i praksis opp nettsiden din som en Mastodon-server og poster alt du velger at skal legges ut som @forfatter@bloggurl på Mastodon. Fordelen med dette er at folk kan velge å følge bloggen din uten å nødvendigvis følge deg og har du flere forfattere på bloggen din, vil hver forfatter automatisk få hver sin bruker på Mastadon-instansen til nettsiden din. Slik kan et innlegg da bli seende ut:

Post laget av WordPress under bloggens egen instans.
Eksempel på post til Mastodon

En annen fordel med Activitypub plugin’en, er at hvis noen svarer på innlegget på Mastadon, så vil det svaret også automatisk legges inn som en kommentar på bloggposten.

En ulempe jeg har oppdaget med denne løsningen er at tuter ikke kan bygges inn i WordPress på samme måte som vanlige tuter. Usikker på hvorfor.

Poste til Mastodon uten plugin

På samme måte som når jeg lagde en Stream Deck handling, så har jeg brukt IFTTT til å lage en handling som automatisk poster ett innlegg på min Mastodon-konto hver gang jeg legger ut noe. Dette får jeg til takket være feed’en til WordPress.

IFFT RSS handling
Først lage en RSS handling

Jeg fant ut av man ikke kan bruke {{EntryContent}} da Mastodon gir HTTP 422 feil hvis du poster masse html kode og det i {{EntryContent}} følger med mye formateringskode.

Definering av body til Webhook.
Webhook som poster innlegget

Du kan kun poste ren tekst til Mastodon via API’et. Dermed blir statusoppdateringen litt kjedeligere ved denne måten enn med en plugin som Activitypub, men samtidig så får du postet med din egen profil på den instansen du vil. Her er eksempel på samme blogginnlegg:

Mastodon widget (med eller uten plugin)

Hver bruker på Mastodon har sin egen RSS feed. Dette gjør at du enkelt kan bruke den innebygde RSS-widget’en til WordPress til å publisere Mastodon-poster i en liste på bloggen din.

Den innebygde RSS-widget’en er dog litt begrenset i funksjonalitet, så jeg har valgt å bruke en tredjeparts plugin kalt Super RSS Reader. Denne finnes både i gratis-versjon og en Pro-versjon. For mitt bruk holder gratisversjonen helt fint.

Super RSS feed eksempel.
Eksempel på hvordan Super RSS widget’en kan se ut

Din RSS-feed er sånn her (bytt ut url til instans og brukernavn med det du har):

https://[dinmastodoninstans]/users/[dittbrukernavn].rss

Innbygging av «tut»

WordPress klarer til en viss grad å tolke URL’en til en Mastodon-post, men formateringen fungerer foreløpig ikke i det hele tatt.

Heldigvis har Mastadon en iFrameløsning som av en eller annen grunn i skrivende stund ikke er tilgjengelig fra profilsiden din, men må hentes ut fra feed’en:

Velg Bygge Inn fra ... menyen
Bygge inn

Fordelen her, er at du kan justere litt på koden til iFrame’en, som for eksempel å justere bredden til å bedre passe din blogg sitt format:

Redigere iFrame koden i WordPress
Redigere bredden i antall piksler

I eksempelet mitt har jeg justert standard bredden fra 400 til 700 og da blir det blir seende sånn her ut (leser du dette på en mobiltelefon blir bredden uansett justert ned siden designet er responsivt):

Legg igjen en kommentar