Velge en Mastodon instans og hvorfor jeg valgte Vivaldi Social

Den største barrieren for å komme igang med Mastodon har jeg inntrykk av er å måtte velge en instans. Her er noen forslag fra meg.

Siden Mastodon er et desentralisert sosialt nettverk så er det ikke ett sted der alle logger seg inn og det er ikke ett sett med regler å forholde seg til. Les gjerne min forrige bloggpost om hvordan du kan se på Mastodon som et skoleball.

Ett viktig hovedpoeng er at uansett hvilken instans du velger så kan du følge hvem du vil på tvers av instanser. Så i praksis spiller det ikke så stor rolle hvilken instans du velger.

Norske instanser

Det finnes etterhvert flere norske instanser du kan registrere deg på, de tre største såvidt jeg kan se (i skrivende stund) er:

Disse tre instansene har ganske forskjellig fokus, brukere og regler:

Snabelen.no skriver at instansen er «Ein norsk heimstad for den desentraliserte mikroblogge-plattformen«. Så en ganske generell instans for norsktalende.

Oslo.town skriver at instansen er «An online home for the people of Oslo, Norway, but a gateway to the world«. Altså en instans for folk som bor i Oslo.

Fribygda.no skriver at instansen er «ei anarkistisk/venstrelibertariansk bygd ute i fødiverset. Et lite koselig sted for fritt uttrykk, fri utfoldelse og trygge omgivelser«. Så en instans der det forventes at du tilhører en bestemt politisk fløy.

Fellesnevneren for disse tre instansene er at de er dugnadsdrevet av en eller få personer.

Personlig har jeg en bruker på snabelen.no hvor jeg var ganske aktiv et halvt års tid, men den er nå inaktiv. Jeg har støttet Snabelen.no økonomisk og det vil jeg oppfordre alle som bruker disse instansene til å gjøre, støtt din lokale admin 😉

Så kom Vivaldi på banen…

Iløpet av November begynte Elon Musk å gå bananas med Twitter og Mast0don instansene begynte å se ett rush av nye brukere storme til instansene deres. Samtidig så det norske selskapet som utvikler nettleseren Vivaldi sitt snitt til å lansere sin egen instans som de kalte Vivaldi Social, primært for sine brukere, men åpen for alle.

Arven fra Internet Relay Chat (IRC)

Etter å ha tenkt meg om et par uker så flyttet jeg over fra Snabelen.no til Vivaldi Social. Hvorfor gjorde jeg det?

Mitt første møte med sosiale medier var i praksis IRC på slutten av nittitallet. IRC er litt det samme som Mastodon; en desentralisert tjeneste. En tjeneste der det er forskjellige nettverk som snakker sammen. En IRC server kan være driftet av enkeltpersoner, men er ofte driftet av bedrifter eller utdanningsinstitusjoner.

Når Vivaldi da starter opp en egen instans av Mastodon så bringer dette tilbake minner om IRC. Den mest populære norske IRC serveren da jeg var aktiv på IRC var irc.homelien.no som ble driftet av IT-selskapet PowerTech.

Flyttet fra Snabelen.no til Vivaldi Social

All ære til de frivillige som starter opp instanser alene eller som dugnad, men det er en stor risiko ved å drifte en instans med hundrevis, ja kanskje tusenvis av brukere. Det skal driftes, holdes oppdatert, sikret og betales samtidig som du kan få brukere som ikke vet å oppføre seg, har ekstreme holdninger og lignende.

…og hva skjer den dagen de som drifter disse små instansene ikke gidder mer, eller de blir syke eller går bort?

Med dette i tankene, og det at jeg er veldig glad i nettleseren til Vivaldi, gjorde at jeg bestemte meg for å flytte over til Vivaldi Social.

Selve flyttingen var ganske enkel:

  • Lage alias på Vivaldi Social
  • Eksportere de jeg følger til CSV fil på Snabelen.no
  • Sette opp alias på Snabelen.no
  • Importere liste over følgere på Vivaldi Social

Eneste jeg ikke fikk med meg over var historikken min og listene. Patricia Aas har skrevet en detaljert guide på hvordan flytte instans.

Brukeren min på Snabelen.no finnes fortsatt og all historikk er der, så jeg kan bare fjerne aliaset og begynne å bruke Snabelen.no igjen om jeg skulle ønske det. Jeg kan også slette brukeren på Snabelen.no helt, men da havner brukernavnet mitt på en svarteliste og kan aldri brukes igjen på den instansen, samt at historikken min forsvinner.

Gjør Mastodon mer tilgjengelig med Vivaldi

Jeg avslutter med to tips som gjelder uansett hvilken instans du bruker.

Bruker du Vivaldi nettleser på din datamaskin, legg opp Mast0don som et «sidepanel». Dette gjør du ved å stå på din instans sitt «hjem» og trykke på + symbolet i sidepanelet i Vivaldi:

Vivaldi Nettleser - legg til sidepanel

Nå kan du alltid ha Mastodon oppe om du har en bred skjerm, eller ha Mastodon tilgjengelig med kun et museklikk. Det kan da se slik ut, her har jeg Mastodon i sidepanelet og Feedly i hovedvinduet:

Vivaldi Social og Feedly i ett og samme grensesnitt.
Vivaldi Social som sidepanel og Feedly i hovedvinduet

Mastodon som webapp på mobilen

Bruker du Vivaldi som nettleser på mobilen, kan du «installere» Mastodon som en webapp. Personlig synes jeg dette fungerer bedre og raskere enn noen av appene du finner på Google Play ihvertfall.

Dette gjør du ved å åpne «hjem» for din instans i Vivaldi nettleser, trykke på menyknappen og velge å «installér appen» (du kan gjøre dette med andre nettlesere også, men da heter menyvalget noe annet):

Vivaldi Mobile installer webapp

Resultatet blir da slik. Du får varslinger og kan svare rett fra varslingshyllen (ihvertfall på Android), så det både ser og føles veldig likt som en native app, bare raskere.

Vivaldi Social som mobil "webapp"
Min profil på Vivaldi Social

Opplæringsvideo for Mastodon

Trenger du litt gode tips for å komme igang? Heldigvis har Vivaldi også laget en video som går igjennom alt fra hvordan registrere deg og finne folk du vil følge til hvordan lage gode poster.

Så hva venter du på? Uansett hvilken instans du velger å bruke, følg meg gjerne på @gauteweb@vivaldi.net 🙂

2 kommentarer om “Velge en Mastodon instans og hvorfor jeg valgte Vivaldi Social”

Legg igjen en kommentar