Matrix – tradisjonell chat på en ny måte

Savner du gode gamle IRC? Finner deg ikke helt til rette på Discord og synes tradisjonelle sosiale medier er for lite interaktivt? Sjekk ut Matrix!

Du ønsker deg rett og slett en real time chat plattform fri for kommersielle interesser, algoritmer og lisensmodeller? Da er Matrix noe å titte på, og nylig startet Fredrik Fyksen opp det som jeg tror er den første norske instansen man kan registrere seg på og bruke.

Det er de som hevder at Matrix er en del av «Fediverse», altså teknologien som står for kommunikasjonen mellom instanser på Mastodon, Pixelfed og andre åpne sosiale platformer, men det stemmer ikke.

Det er likevel mange likehetstrekk med «Fediverse», selv om jeg nok heller vil si at dette er en modernisert utgave av gode gamle Internet Relay Chat (IRC). Matrix er litt som et kjærlighetsbarn mellom IRC og ICQ (tar du den referansen er du en gammel nerd).

Med en brukerkonto på en instans kan du melde deg inn på chatterom på alle åpne instanser over hele verden og du kan ha krypterte samtaler med brukere fra andre instanser.

Unfortunately, no one can be told what the matrix is, you have to see it for yourself.
Morpheus fra filmen The Matrix

Norge.chat

Som jeg skrev, så har Fredrik Fyksen startet en norsk Matrix instans kalt Norge.chat. Tanken er at den skal bli dugnadsbasert etter hvert.

Jeg har allerede startet noen rom der, så hvis du registrerer deg, kom gjerne innom en tur til rommene #Titteboksen, #Gaming og #Sykkelboden.

Hvordan registrere seg?

Du må velge deg en instans og registrere deg på den, jeg anbefaler Norge.chat som du kanskje skjønner.

Jeg syntes registreringsprosessen var litt klønete. For det første er den ikke responsiv, så for guds skyld, registrer deg på en PC, ikke mobilen.

For det andre så gav ikke dialogen særlig info om hva som var galt, bare gjorde tekstboksene røde. Brukernavn må tydeligvis være i kun små bokstaver og passord trenger å være litt avansert uten at de forteller deg hvor avansert…

Når du først har registrert deg, så fungerer klientene som to-faktor, så pass på å være innlogget minst to stedet (for eksempel PC’en og mobilen) for å ikke få problemer senere.

Last ned

Det finnes flere klienter der ute, men Element ser ut til å være de facto standard-klienten både på web, iOS og Android.

Legg igjen en kommentar