Stå opp for jenter som gamer!

Foto: Alena Darmel

Stadig flere jenter gamer, men samtidig opplever altfor mange å hetses når de spiller online. Her er fem ting vi kan gjøre for å støtte jenter som gamer.

Ifølge en internasjonal undersøkelse utført av Lenovo så har 77% av alle kvinnelige gamere opplevd trakassering når de spiller online.

Den verdenskjente norske gameren og YouTube’eren Irene Marie Sørensen (Ircha Gaming) forteller til NRK at hun ofte bruker mannlig alias når hun spiller for å unngå trakassering.

Ircha & msvosch
Irene Marie til venstre og Veronica til høyre

Den kjente norske Twitch-strømmeren Veronica Skogstad Langø (msvosch / NRK LL35) sier til NRK at hun ofte slutter å snakke når hun spiller dårlig, i frykt for å bli hetset.

Jeg har en datter som nærmer seg 10 år og er gamer. Hun har begynt å bevege seg inn i online-spillenes verden med Roblox, Minecraft, Star Stable og Among Us. Jeg har begrenset mulighetene for chat og kommunikasjon med fremmede endel for henne. Kommunikasjon med tale gjør hun foreløpig kun i Star Stable og da via en Discord server kun for inviterte jenter, men det er jo bare et tidsspørsmål før hun også kan møte spillere som ikke vet å oppføre seg.

Hva kan vi (menn) gjøre?

Gameren Kristin Gillespie (Kristabyte) er markedssjef i organisasjonen Femme Gaming og lager mange TikTok-videoer hvor hun snakker om utfordringene jenter møter i gaming-verden og hva som kan gjøres.

Kristabyte på TikTok
Kristabye sin TikTok profil

Her er fire ting Femme Gaming mener mannlige spillere bør gjøre:

Lytt og lær

Alle kan oppleve ting forskjellig, lytt til kvinner som spiller og hva de opplever.

Du kan starte med videoene til @Kristabyte på TikTok.

Sjekk din egen historikk

Har du svin på skogen? Kanskje du har sagt eller skrevet noe som du i øyeblikket ikke tenkte var noe farlig, men som du i ettertid innser at var over streken.

Ta ansvar og rett opp dine egne feil.

Gjør din støtte synlig

Gjør som jeg gjør akkurat nå, sett fokus på problemet i dine kanaler. Vis tydelig at du ikke aksepterer dårlig oppførsel mot kvinner.

Er du med i et spill og hører eller ser kvinnelige medspillere utsettes for trakassering, si ifra. Si ifra i chatten eller kanalen at det ikke er greit.

Inkluder kvinnelige spillere

Ikke gjør antagelser om en spillers nivå eller interesser bare fordi det er en kvinnelig spiller, inviter dem med, spill på lag.

Konklusjon

Det er liten tvil om at de fleste av oss, spesielt vi fedre, ønsker flere jenter i gaming-arenaen. Jentene kommer i hopetall, det er det å få dem til å føle seg trygge og bli som er utfordringen.

Hva vi kan gjøre, er i praksis å lytte, lære og forstå. Stå opp for jentene når vi ser urettferdighet og inkludere dem i våre egne spill.

Jeg tenker også at det er viktig å støtte spillskapere som putter kvinner i hovedrollene. Undersøkelser viser at er det en ting jenter savner i spillverden, så er det flere kvinnelige figurer å spille som de kjenner seg igjen i.

Min karakter i NFS Unbound
Min karakter i NFS Unbound

Har du døtre og spiller selv, velg kvinnelige spillkarakterer når du har mulighet til det så de kan se at det ikke har noe å si om du velger en kvinnelig eller mannlig spillkarakter 😉

Hvorfor spille i det hele tatt?

Til slutt, hvis du nå tenker at; huff… sløse bort livet på dataspill. Det er gjort ganske mye forskning på dette området, her er to gode podcaster om hva som er bra med gaming.

Først en podcast fra Aftenposten Forklart Junior som forklarer hvordan gaming kan gjøre barnet ditt lykkeligere:

Her er oppfølgeren til den forrige podcasten fra Aftenposten Forklart Junior hvor de videre inn går på hvordan gaming ikke bare kan gjøre barna lykkeligere, men også hvordan gaming kan gjøre dem smartere:

En kommentar om “Stå opp for jenter som gamer!”

  1. @gaute Har spilt (PS4) med masse jenter og synes det er super trivelig. Faktisk kjekkere enn mange gutter/menn.Mener det finnes en stor Norsk Discord server kun for jenter og synes det var en bra ide. De fortjener å kunne spille de som alle andre!

Legg igjen en kommentar