Disk-kræsj og GPU oppgradering

Her om dagen kræsjet gaming-PC’en vår fullstendig. Etter en hel kveld med feilsøking fant vi feilen og bare noen timer senere var nye deler levert på døra.

Datter 1.0 sitt spill hang seg opp. Hun dro ut strømkabelen til PC’en og etter det ville PC’en aldri starte opp igjen. Vi kom bare til «Forbereder automatisk reparasjon». Uansett hva vi gjorde av triksene vi fant på nettet så endte vi opp her. Jeg prøvde å installere Windows på nytt, både fra DVD og USB-pinne, men installasjonen kom aldri lenger enn til en snurrende runding.

Etter flere timer med feilsøking, inkludert oppgradering av BIOS og sletting av TPM nøkler i BIOS, så installerte jeg Fedora Linux, for det gikk overraskende nok helt fint.

Med Fedora fant jeg raskt ut at det var noen skadede sektorer på den sekundære SSD-disken vår, den som er dedikert til lagring av spill. Jeg prøvde å slette partisjonene på den, men da fikk vi bare en lang feilmelding og etter det var disken ikke lenger synlig i Linux, uansett hva jeg prøvde av kommandoer og verktøy… disken var bare borte!

Så da tenkte jeg at nå kan vi kanskje installere Windows? Neida, samme problemet med å boote på Windows installasjonsmedie. Så jeg åpnet opp og skrudde ut den sekundære disken. Da ville Windows la seg installere.

Etter at Windows var installert prøvde jeg å koble til den ødelagte disken igjen for å kjøre noen andre disk-verktøy, men da begynte bare Windows å oppføre seg rart igjen og disken ble aldri synlig i noe verktøy.

Ny disk og nedlasting av spill

OK, så disken er fullstendig FUBAR, vi må bestille ny. Heldigvis er prisene på lagring stupt siden sist jeg bestilte disk, så samme disken kostet nå under halvparten av hva jeg betalte sist. Med PorterBuddy tjenesten så var ny disk levert på døren bare 5-6 timer senere. Fantastisk!

Den nye disken var selvfølgelig en smal sak å koble opp, nå gjenstod det bare å vente i flere timer mens spillene lastet ned fra Steam, Xbox, Epic, GOG og EA.

Nedlasting av spill fra diverse spillbutikker.

Veldig kjekt at alle disse tjenestene har skylagring av spillfremgang, så etter en natt med nedlastinger, så var vi oppe og gikk igjen. Det eneste som ikke var lagret i skyen var verdenene til Datter 1.0 i SIMS4. Litt skuffende så her må jeg tydeligvis finne en løsning, men så lenge hun fikk tilbake DLC’ene sine var hun ganske fornøyd likevel.

Nytt grafikkort, Geforce RTX 4060Ti

Jeg har lenge tenkt på å kjøpe et nyere grafikkort så jeg gjorde det i slengen. Jeg har en stund nå tenkt mye på hvilket kort jeg skal velge. Prisene har begynt å bli greie, konkurransen har økt og tilgjengeligheten er stor.

Utfordringen min er PC’en jeg har fra før. Det er et mini ATX kabinett og en 600W PSU som begge virket mer enn kraftig nok for tre år siden, men som idag er litt for trangt og litt for svakt. Det begrenset dermed utvalget av kort jeg kunne velge imellom.

I praksis stod jeg mellom AMD RX 6700 XT (12GB), AMD RX7600 (8GB), Geforce RTX 3060Ti (12GB) og Geforce RTX 4060Ti(8GB). I praksis grønt lag mot rødt lag og 8 GB mot 12GB.

YouTuber’e, bloggere og andre har alle forskjellige meninger om hva man bør gå for, så jeg følte meg aldri helt trygg på hva jeg skulle velge.

AMD kortene krever i utgangspunktet noe kraftigere PSU enn jeg har og Geforce 3060Ti med 12 GB kortene jeg fant var alle antagelig litt for store for kabinettet mitt.

Så jeg endte opp med et Geforce RTX 4060Ti fra Gainward. En fordel med 4060Ti, bortsett fra at det er svært lite strømkrevende, er at det er stillegående. Vesentlig mer stillegående enn kortet jeg hadde fra før. Alle spillene jeg har installert nå kan jeg lett kjøre på Ultra settings og ha aktivert noe Raytracing, så spillkvaliteten er økt drastisk siden jeg gikk fra et Geforce RTX 2060 OC kort.

Gainward Geforce RTX 4060i Ghost montert i min PC.

Eneste jeg egentlig er litt misfornøyd med på dette Gainward Geforce RTX 4060Ti Ghost kortet er den LED-lysgreia på siden. Ikke lyser selve bokstavene opp, kun rammen rundt, og de lyser kun i et veldig kaldt hvitt lys. Du kan velge en bestemt lysstyrke eller at lyset skal justere seg i styrke basert på temperaturen på GPU’en. Jeg har valgt å bare ha lyset statisk så lavt som mulig uten at det er helt av.

Jeg er fortsatt veldig usikker på om jeg gjorde et riktig valg av kort, men samtidig så ser jeg at om ikke altfor lang tid så må vi ha en gaming-PC til i huset hvis jeg skal få noe tid til å spille for meg selv etterhvert som Datter 1.0 blir eldre, så da tenker jeg at jeg får ta en revurdering av grafikkort når neste gaming-PC skal bygges fra scratch Denne maskinen er uansett god nok for et par år til, minst 😉

En kommentar om “Disk-kræsj og GPU oppgradering”

Legg igjen en kommentar