Mikrobloggen er lansert

Jeg har hatt lyst til å gjøre dette i snart et år, og nå i sommerferien gjorde jeg det. Jeg lanserte min egen Mastodon-instans. Her er litt om hvordan jeg gjorde det og tanker jeg har om fremtiden til instansen.

For å ta det med en gang, jeg eier ikke Mikroblogen, jeg har opprettet den under Topdogs Sosietetsforening, en forening jeg har drevet med gode venner siden 2006, og det er noen viktige grunner til at jeg har gjort det sånn, det kommer jeg tilbake til. Først litt teknisk om hvordan jeg har laget instansen.

Hvorfor en egen instans?

OK, jeg hopper ikke rett i det tekniske ennå. Hvorfor skulle man ønske å ha en liten Mastodon-instans når det finnes så mange fra før?

Fordi jeg hadde lyst… jeg hadde lyst til å se under panseret, skjønne hvordan det hele fungerer. Jeg hadde også lyst til å ha kontroll på egne data og ikke være avhengig av andre sine regler om hva som kan postes og ikke.

Alternativene

I praksis så jeg for meg tre forskjellige alternativer for å drift en egen instans:

Jeg starter nederst. GoToSocial virker virkelig lovende, jeg har lyst til å teste å kjøre det på en Raspberry Pi 4 hjemmefra, men å kjøre det fra en VPS blir ikke spesielt rimelig og krever endel innsats og risiko selv for å holde løsningen konstant oppdatert.

Wildebeest fra Cloudflare virker veldig lovende. Å ha en instans hostet hos verdens største CDN leverandør føles veldig trygt og godt, samt at de dokumenterer løsningen veldig godt. Løsningen fremstår gratis, men du må ha to andre abonnementer aktive hos Cloudflare for å kjøre løsningen og da snakker vi minst $10 i måneden.

Så jeg endte opp med det alternativet jeg egentlig ikke hadde lyst på, men som fremstår billigst og enklest per nå, nemlig å kjøpe en instans som SaaS hos masto.host.

Masto.host installasjon

Hugo Gameiro, gründeren av masto.host er en portugisisk utvikler som har laget en veldig enkel og fullautomatisert veiledning for å komme igang, du trenger i praksis ingen teknisk kompetanse, kanskje utover å forstå grunnprinsipper rundt DNS og brukeradministrasjon.

Selve serverne til masto.host står hos en fransk PaaS leverandør.

DNS oppsett

Masto.host er ikke en domene registrerar, så domene må du ha fra før, eller kjøpe et annet sted. Jeg kjøper mine domene hos norske Domeneshop. Dermed måtte jeg sette opp en DNS peker fra Domeneshop til masto.host. Guiden til Hugo forklarer dette ganske greit, men Domeneshop har et enda mer forenklet DNS oppsett enn Hugo sin guide, så her er skjermbilde (ikke reel IP-adresse dog):

DNS peker eksempel fra Domeneshop

Vær obs på at DNS pekere kan ta en stund før er virksomme, så etter å ha lagt inn pekeren kan det passe med en do- og kaffepause før du kommer videre.

Det er i praksis det, noen minutter senere har du en instans oppe og går.

Brukeradministrasjon

Det du må gjøre nå, er å opprette en bruker som kan være «owner» av instansen. Personlig vil jeg anbefale å ha dette som en dedikert bruker, ikke den du planlegger å poste fra. Når instansen er helt fersk kan hvem som helst registrere seg på den, så dette bør du gjøre ganske raskt:

  • Opprette en bruker du skal ha som «owner» på instansen din
  • Gå på dashboardet til masto.host og gi denne brukeren «owner» rettigheter (Change User Role)
  • Logge inn på instansen med den brukeren og velge hvordan du vil la brukere registrere seg. Antagelig vil du stenge for brukere til du er fornøyd med instansen, eller ihvertfall sette opp at brukere må søke om tilgang
  • Lage din egen bruker som du skal bruke daglig
  • Som «owner» brukeren, gi din egen bruker «administrator» rettigheter
Masto.host dashboard for Mikrobloggen

Sikkerhet og tofaktor

Både dashboardet til masto.host og instansen din støtter to-faktor. Aktiver det! Både for «owner» brukeren din og din personlige bruker.

Andre tilpasninger

Siden masto.host er en SaaS løsning, så er det begrenset hva du kan gjøre av tilpasninger til instansen din, men du bør ihvertfall laste opp et banner-bildeog legge inn en beskrivelse av instansen. Skal du ha flere brukere på, bør du også lage noen server regler.

Du kan endre utseendet noe ved å legge til din egen CSS kode. Jeg har valgt å bruke Tangerine UI fra den franske utvikleren Niléane fordi det skiller seg litt ut og gir et veldig bra mobilt grensesnitt.

Eksempler på mobil grensesnittet

Nå begynner det som virker som litt uforståelig magi, ventetiden til instansen din fungerer særlig bra med fediverset. Når instansen er helt fersk vil ikke søk fungere særlig bra, du finner for eksempel ingen poster ved å søke på emneknagger og brukersøk funkerer dårlig uten å ta med instansen brukeren du søker etter er på. Du, eller noen andre brukere på din instans må først følge brukere på en instans før federingen begynner å virke, ser det ut til for meg.

En måte å omgå dette på er å bruke «relay» servere. Hvis jeg har skjønt det riktig så vil det potensielt gjøre at din instans begynner å lagre veldig mye data, så bruk dette veldig forsiktig. Jeg har foreløpig kun satt opp en relay server, og det er den norske Babb.no som driftes av noen ansatte hos Universitetet i Oslo.

Alene, eller sammen med andre?

Så jeg har nå en instans helt for meg selv. Det er ikke spesielt billig, totaltkostnaden for å ha din helt egen Mastodon-instans ligger omtrent likt som å ha et Twitter Blue abonnement, eller tre ganger kostnaden for Snapchat+.

Det fornuftige er selvfølgelig derfor å dele kostnaden med andre. Det ønsker jeg på sikt å gjøre og derfor har jeg registrert Mikrobloggen under Topdogs Sosietetsforening.

Tanken min er at de som ønsker seg å være på en norsk instans, tilnærmet fri for regler, hvor du ikke risikerer å bli stengt ute av en vilkårlig moderator og er del av en liten gjeng som har en felles interesse i å ha en aktiv instans fri for reklame, algoritmer og overvåkning, de som dette høres fristende ut, de kan være med og dele kostnadene ved å melde seg inn i foreningen.

Jeg har valgt å sette medlemskontigenten til kr. 200 til å starte med, det tilsvarer kostnaden per person på det ressursnivået jeg ligger på per idag hos masto.host. Jo flere medlemmer foreningen får, så lavere kan kostnaden per bruker bli over tid og jeg kan potensielt skru ned meldemskontigenten.

Jeg ønsker meg et moderatorråd som kan styre modereringen og justere reglene basert på erfaring over tid. Jeg har beskrevet alt dette i reglene til instansen.

Så får vi se da, om det er noen som har lyst til å være med på dette lille eksperimentet kalt Microbloggen 🙂

Legg igjen en kommentar