Mitt Firefox oppsett

Da jeg måtte bytte ut Vivaldi nettleseren så var det naturlige valget Firefox. Her er hvordan jeg har konfigurert den for å få mest mulig lik funksjonalitet som jeg hadde med Vivaldi.

Da jeg nylig byttet jobb så fant jeg til min store irritasjon ut at min nye arbeidsgiver av en eller annen uforståelig grunn blokkerer installasjon av Vivaldi nettleser på PC’en. Så da gikk jeg for det nest beste alternativet, nemlig Firefox.

…og siden jeg hater å operere med forskjellige nettlesere på forskjellige devices, så ble det til at jeg byttet til Firefox på begge mine private PC’er og mobiltelefon.

Hva var det så jeg likte best med Vivaldi? Etter å ha tenkt på det en stund så brøt jeg det ned til fire ting:

  1. Sidebar-funksjonaliteten. Det å kunne ha f.eks. Mastodon i siden.
  2. Privacy. Hvordan Vivaldi automagisk blokkerte alle trackere uten å være en full ad-blocker.
  3. Å skifte automatisk tema basert på tider på døgnet (helt genialt at tema skifter fra grønt til rødt når det er på tide å dra hjem for å hente i barnehagen).
  4. Å ha en innebygget epost-klient i nettleseren.

Firefox utvidelser

Det var en relativt smal sak å finne tre utvidelser for å gjøre de tre første punktene egentlig.

Webpage Sidebar er en enkel utvidelse som lar deg sette opp hvilke URL’er du vil som sidebars. Det fungerer dog best på sider som har et «mobil-grensesnitt». Jeg har bruker den til Mastodon, Bluesky, Facebook og Perplexity.

Webpage Sidebar med Bluesky

Det finnes en hel drøss med forskjellige utvidelser til Firefox for å blokkere reklamer og trackere. Jeg ønsket primært å blokkere trackere, jeg tenker at nettaviser og lignende må få leve av annonser så lenge de ikke sporer meg. Valget falt på Privacy Badger fordi jeg liker konseptet deres med fokus på trackere, ikke å sperre for annonser, automatisk læring istedet for manuell bruker-registrering, at den også fungerer på mobil-klientene til Firefox og at EFF står bak prosjektet.

Privacy Badger på TV2.no

Tilslutt var det dette med å skifte tema. Dette er det jeg måtte lete lengst etter, men så fant jeg automaticDark som gjør akkurat det jeg ønsket meg! Så nå kjører jeg grønt tema fra 08:00 til 15:45 hver dag. Etter det blir det et rødt tema slik at jeg raskt ser at nå er det på tide å pakke sammen sakene.

automaticDark alternativer

I tillegg har jeg lagt til utvidelsen Sidebery som er en flott bokmerke/fane-behandler til å ha i sidebaren, og Mastodon Share som gir meg en knapp for å raskt dele innhold på Mastodon rett fra hovedmenyen i Firefox. Så bruker jeg Feedly Mini for å lagre og dele artikler på mine Feedly samlinger.

Konklusjon

Firefox er minst like god, om mulig hakket vassere enn Vivaldi på synkronisering mellom enheter. Firefox har en litt svakere mobil nettleser enn Vivaldi i mine øyne (fanebehandlingen til Vivaldi er helt enestående) og Firefox mangler helt en innebygget epost-klient.

Ellers må jeg vel si at jeg er riktig så fornøyd med å ha gått over til Firefox. Firefox er en merkbart raskere nettleser enn Vivaldi, spesielt på min gamle Linux-maskin, men jeg merker det litt også på den raskeste gaming-PC’en min faktisk.

Så får det bare være at jeg må bruke Thunderbird ved siden av som epost-klient og at enkelte (heldigvis veldig få) dustesider må brukes i en Chromium-basert nettleser (da bruker jeg Edge, for Chrome vil jeg ikke ha installert).

Legg igjen en kommentar