2023 – Året i sosiale medier

Dette var året hvor sosiale medier endret seg mye for meg. Jeg drepte X/Twitterkontoen min, stengte Instagram og slettet mye av min Facebook-feed.

Året 2023 føler jeg var året kommersielle amerikanske sosiale medier for alvor fikk et skudd for bauen og folk begynte å bli oppmerksomme på hva disse mediene gjør med dine persondata og hvordan de skreddersyr ikke bare annonser, men en virkelighet som passer dem.

Jeg var en av de første norske som kastet seg på Facebook, og jeg var en av de første norske som kastet seg på Twitter. Jeg har alltid hatt et skeptisk forhold til Facebook, men Twitter elsket jeg i mange år.

Twitter sluttet jeg å bruke i 2022 og 2023 var året jeg slettet kontoen min helt.

Facebook blir jeg ikke kvitt all den tid det norske sosiale samfunnet nærmest er bygget opp rundt Facebook. Uten Facebook får du ikke invitasjoner til arrangementer, du få blir ikke med i diskusjoner med foreldregruppa på skolen og du får ikke med deg at naboen din trenger å låne en pakke med gjær…

Likevel har jeg prøvd så godt jeg kan å begrense min tilstedeværelse på Meta sine plattformer så mye som mulig. Instagram har jeg sluttet helt å bruke og satt hengelås på kontoen min, WhatsApp har jeg egentlig aldri kommet særlig igang med og på Facebook har jeg kraftig redusert aktiviteten min, samt at jeg har prøvd å slette så mye av historikken min der som mulig. Sistnevnte viser seg å være vanskelig, det er kronglete å slette og tror du ikke 50% av det du sletter på magisk vis plutselig er tilbake igjen etter noen timer? Her er det noe mufifins…

Nye sosiale medier

Så hvor henger jeg da? For jeg klarer jo ikke å slutte å være sosial på nett. Hvorfor skulle jeg slutte med det, jeg liker det jo!

Jeg er mest aktiv på det åpne, fødererte og desentraliserte nettverket Mastodon. Her har jeg året 2023 forflyttet meg fra Vivaldi Social til min egen lille instans kalt Mikrobloggen.

Det eneste jeg egentlig savner fra Twitter er et mer aktivt miljø. Det er så og si ikke-eksisterende på Mastodon.

Så er jeg blitt mer aktiv på LinkedIn. Jeg liker retningen Microsoft drar LinkedIn for tiden og finner mye glede i innholdet jeg finner der.

Tilslutt så prøver jeg å være litt mer aktiv på Discord. Jeg elsket IRC i sin tid og mye av sjarmen fra den tiden ligger tjukt i veggene til Discord. Jeg har også her laget min egen Discord-server kalt Mikrobloggen, mest fordi jeg har fått litt dilla på å leke med Midjourney AI og jeg fant fort ut at det mest praktiske da var å gjøre det fra en egen server istedet for Midjourney sinn smått kaotiske server.

Streaming

Jeg har ikke fått noe særlig tid til å dyrke Twitch-kanalen min, og jeg tviler på om det er noe jeg kommer til å ha noe særlig fokus på i 2024 heller. Kanskje jeg skal teste ut å strømme på Discord istedet. Det har jeg null erfaring med, men har lyst til å teste ut.

Tastes vi i 2024?

Har du lyst til å teste ut å endre dine sosiale medie-vaner sammen med meg i 2024? Join meg på Discord eller følg meg på Mastodon da vel!

Legg igjen en kommentar