Bruk ditt eget domene i Bluesky

Så du har lyst til å teste ut Bluesky og ønsker å se proff ut fra første øyeblikk på dette nye sosiale mediet fra skaperne av Twitter? Her er hvordan.

En kul ting ved Bluesky er at du kan «verifisere» brukeren din ved å bruke et domene du eier (eller bedriften du er ansatt i) som brukernavn (handle). Du kan se på min bruker for eksempel at jeg har @gauteweb.net, ikke @brukernavn.bsky.sosial som de aller fleste andre har.

Det er litt teknisk å sette opp, så her har jeg laget et eksempel basert på et av mine domener som jeg har hos norske Domeneshop.

La oss si at jeg nå ønsker å endre brukernavnet mitt til @spillkassetten.no (et domene jeg tilfeldigvis eier).

Da må jeg først gå til Bluesky og gå inn på «Settings». Litt ned i listen finner jeg «Change handle»:

Bluesky - Settings
Bluesky innstillinger

Når jeg velger change handle får jeg denne dialogen, jeg ønsker da å trykke på «I have my own domain»:

Bluesky - Change Handle steg 1.
Velg at du har eget domene

Nå må jeg fylle ut navnet på domene mitt. Resten av teksten som står her skal vi kopiere inn i en dialog hos domeneregistratoren min:

Bluesky - Change Handle steg 2.
Kopier strengen, den trenger du i neste steg

Denne dialogen gjør jeg foreløpig ikke noe med, bare har den åpen i et eget vindu mens jeg går til Domeneshop i et annet vindu og finner frem DNS pekerne til domene mitt.

For å kunne sette en TXT record må jeg trykke på «Vis avanserte innstillinger»:

Domeneshop DNS pekere
Velg «avanserte innstillinger»

Nå kan jeg skrive inn «_atproto» i feltet for vertsnavn, endre RR-type til TXT og selve nøkkelen inn i data-feltet før jeg trykker på det grønne «+» tegnet for å lagre:

Domeneshop TXT felt
Fyll inn strengen fra Bluesky

Det er egentlig det, nå må jeg gå tilbake til den åpne dialogen i Bluesky og trykke på knappen for å verifisere DNS innstillingene.

Det kan ta noe tid før slike DNS innstillinger synes på det store internettet, så dette er et godt tidspunkt for å hente en kaffekopp, ta en dopause eller lignende før du trykker på knappen.

Bluesky - Domain verified!
Ferdig!

Det finnes andre løsninger for å gjøre dette på også, men dette er den enkleste måten så lenge du eier domenet ditt og har tilgang til DNS innstillinger på ditt domene. Jeg har brukt Domeneshop som eksempel her, men du finner lignende innstillinger hos alle domeneregistratorer.

Flere Bluesky-brukere på samme domene?

Skal du ha flere brukere på samme domene, som for eksempel @brukernavn.spillkassetten.no, så kan det også løses ved å skrive «_atproto.brukernavn» i feltet for vertsnavn, sjekk dokumentasjonen til Bluesky.

Det du IKKE skal gjøre, er å kjøpe et domene igjennom Bluesky. Kjøp domenet selv så du har skikkelig eierskap til det og ta den lille jobben med å sette opp verifisering av domenet.

Har du ikke et eget domene, men ønsker å kjøpe et kun for dette formålet? Da trenger du ikke kjøpe et webhotell, bare kjøp domenet med en DNS oppføring som koster deg et par hundrelapper i året avhengig av valgt toppdomene, eventuelt med epost i tillegg (koster kr. 9,- i måneden hos Domeneshop for eksempel).

NB: Du kan endre ditt brukernavn så ofte du vil, men husk da at du også endrer adressen til profilen din, så hvor enn det finnnes en lenke til din profil eller en melding på din profil, så slutter de å fungere.

En kommentar om “Bruk ditt eget domene i Bluesky”

Legg igjen en kommentar