Igjen blåser det rundt denne skole-iPaden som veldig mange skolebarn i Norge har, og hva den kan brukes til. Jeg blir litt oppgitt over nivået på debatten, men tenkte å vise hvordan vi styrer tilganger til alle våre barns dingser, inkludert skole-iPaden.
Jeg sitter og leser NRK.no sin sak om at foreldre mener skole-iPaden ikke er trygg nok fordi… barna kan bruke internet! Jeg blir litt skremt over hvor naive endel foreldre er til hva barna klarer å finne ut av selv, og hvor store forventninger de har til at skolen skal styre hva barna kan gjøre utenom skoletiden.
Du trenger ikke noe voldsomt Device Management regime fra skolevesenet for å styre hva barna dine kan og ikke kan hjemme. Du trenger heller ikke låse iPad’en ned i en skuff. De fleste hjemmerutere, atså den dingsen med antenne på som du bruker til å få internett, kan brukes til å styre tilganger. Spanderer du litt mer penger enn å bare bruke den du har fått utdelt av bredbåndsleverandøren din kan du faktisk gjøre svært mye.
Hvordan har vi satt det opp?
Vi har et mesh-nettverk basert på tre Eero 6 Wi-Fi enheter, som du faktisk kan få fra endel norske bredbåndsleverandører. Dette nettverket administrerer jeg via en app. Ideelt sett skulle jeg gjerne fått gjort dette fra en nettleser istedet, men appen er veldig bra, så det er ikke noe stort savn.
Med Eero kan jeg gruppere alle enhetene i huset under forskjellige profiler. Disse profilene kan man så sette opp forskjellige regler mot, enten for QoS (prioritere kapasitet til spill og streaming for eksempel) eller for tilgangsstyring til internett.
Derfor har jeg da laget en profil som heter «Barna». I denne profilen har jeg lagt til begge barnas nettbrett, mobiltelefon, smart-TV’er og ikke minst: skole-iPad’en.
Så har jeg valgt en tidsplan for når de har tilgang på internett. Utenom disse tidene blir barna bare møtt med en beskjed om at internett har tatt pause. Selv på TV’ene de har på rommene sine kommer denne beskjeden opp.
I tillegg har jeg valgt at Eero skal filtrere bort alle websider som inneholder «voksen innhold» (les porno), vold og andre ulovlige aktiviteter. Dette er en svarteliste som vedlikeholdes av Eero, så jeg har ikke tilgang til å se eller styre denne listen, men jeg kan i tillegg blokkere enkelt-nettsider manuelt. Jeg har også slått på at Eero filtrerer Google-søk (og de fleste andre søkemotorer) barna gjør, samt at jeg har blokkert de fleste sosiale medier apper fra å få tilgang til internett.
Jeg har dog ikke valgt å filtrere YouTube selv om det er en mulighet. Jeg har nemlig sett at den filtreringen er litt overdrevet så enkelte av favoritt-youtuberne til eldste datter blir filtrert på hennes dingser, men ikke på TV’en i stua.
Eero er nok litt bedre på dette enn mange av de litt mer billigere nettverksløsningene du kan få kjøpt, men jeg vet at Asus og flere andre leverer lignende funksjonalitet på det litt dyrere utstyret de leverer.
Hva savner jeg?
Det eneste jeg savner fra Eero er egentlig en VPN-løsning. Jeg skulle gjerne satt opp at hvis barna tar med dingsene sine ut av huset, så vil de automatisk kjøre VPN hjem og rute internettilgangen den veien for å beholde reglene jeg har satt opp.
Jeg har forsøkt litt med å sette opp dette med en Raspberry Pi, WireGuard og Duck DNS, men det er litt for manuell oppkobling og ser ut til å redusere internett-hastigheten altfor mye når jeg kjører den på WiFi.
Jeg har dog litt lyst til å kjøpe den nye Raspberry Pi 5 som jeg kobler opp på kabel rett i ruteren og teste litt mer med, men nå blir jeg veldig nerdete her… 🙂
Hva er moralen?
Ikke len deg på at skolen skal sikre ditt barns digitale liv utenfor klasserommet. Invester litt i ditt hjem sin digitale infrastruktur og ta kontroll over hva dine barn (og deres venner) har tilgang til å gjøre på internett når de er hjemme.
Skap et trygt og digitalt hjem uten å stoppe barnas teknologiske lek og utvikling ved å legge skole-iPad’en i en låst skuff av frykt for hva den kan brukes til.