#ukasapp 01/24 – Perplexity AI

Har du prøvd ChatGPT eller Bing chat og stusser over hvor mye tullball disse AI tjenestene kommer opp med? Her er en AI tjeneste som faktisk oppgir referansene sine og stort sett er sannferdig.

Perplexity ble startet opp høsten 2022 og grunnlagt av Daniel Gil og Michael Friedman sammen med en rekke tungvektere fra IT-bransjen. Tjenesten er i praksis en søkemotor med forskjellige Ai-motorer som gir et sammendrag og prøver seg på en konklusjon av søkeresultatet.

I gratisversjonen er det noen begrensninger på hvor mange «Copilot» søk du kan gjøre hver dag, samt at Perplexity kun bruker sin egen AI-motor. Som Pro-abonent kan du i tillegg velge å bruke GPT eller Claude som AI-motor for mer utfyllende svar.

Personlig kjører jeg på Pro-abonnement og har testet både Claude og GPT som AI motor, men har foreløpig endt opp med å beholde Perplexity sin egen motor. Den gir riktigere svar og dikter ikke opp scenarioer slik GPT har en tendens til å gjøre. Claude er også litt mer presis enn GPT, men tidvis veldig treg.

Jeg skulle ønsket meg en lettere måte å bytte AI motor på.

Svarene du får, uansett AI-motor, er fulle av referanser til kilder så du kan alltid (og bør ofte) sjekke ut referansene selv.

Måten jeg har endt opp med å bruke Perplexity på, er å først kjøre et raskt søk, så slå på «Copilot» for utdypende spørsmål. Copilot er kjekk fordi den tar med seg konteksten fra første spørsmål og viser deg stegvis hvordan den har gått frem:

Eksempel på tråd med Copilot

NB: Uten Pro lisens får du kun gjøre fem Copilot-søk i timen. Med Pro lisens kan du gjøre 600 Copilot-søk om dagen.

Tråder og samlinger

Threads (tråder) i Perplexity er samtaler der du stiller spørsmål til Perplexity og får svar. Hver tråd er en separat samtale rundt et tema eller spørsmål

Collections (samlinger) er en funksjon i Perplexity som lar brukere organisere og kategorisere tråder i mapper eller samlinger.du kan opprette samlinger for ulike prosjekter, emner eller andre kategorier, og legge relaterte tråder inn i disse samlingene.

Du kan også dele samlinger med andre og samarbeide om innholdet. Jeg tenker at dette kan være en genial funksjon for kollokviegrupper og lignende.

Eksempel på en samling med tråder.

Her er et eksempel på en samling jeg har laget for å demonstrere hvordan dette fungerer. I dette eksempelet har jeg brukt Claude og som du vil se så gir Claude et ukorrekt svar på det første spørmålet her (hvilke norske Mastodon instanser finnes det?).

Jeg har kjørt samme spørsmål med Perplexity og da får jeg mye riktigere (dog litt utdatert) svar.

App og standard søk

Perplexity finnes som egen app på Android og iOS. Du skal kunne sette den som standard assistent-app på Android, men det er pt ikke mulig på min Pixel 8 ihvertfall, så jeg har istedet satt den som den appen som dukker opp når jeg dobbelt-tapper på baksiden av mobilen. Ganske genialt egentlig.

På PC’en så de en ganske bra Chrome app som du kan bruke i Chrome eller Vivaldi.

Jeg satt Perplexity som standard søkeapp i Firefox. Det var litt klønete å sette opp, men jeg fikk det til ved å bruke en plugin kalt Search Engine Helper. Jeg har også satt opp Perplexity i Webpage Sidebar.

Last ned

Legg igjen en kommentar