#ukasapp 07/24 – Microsoft Edge på alle flater

Av uforståelige grunner er Vivaldi sperret på min arbeidsgivers maskiner. Siden jeg liker å ha samme nettleser på alle flater startet jakten på en ny nettleser. En stund tviholdt jeg på Firefox, men nå er flørten over for denne gang.

For å ta det først som sist: Jeg er stor åpen-kildekode entusiast. Derfor har jeg alltid likt Firefox, det er en nettleser jeg med jevne mellomrom kommer tilbake til og bruker mye. Likevel føles det alltid litt som en «entusiast-nettleser». Det er alltid noen nettsider som ikke fungerer, eller ikke fungerer optimalt på Firefox, og mobilklienten, ihvertfall på Android har en tendens til å henge seg litt opp, og så videre.

Jeg har alltid styrt klar av Microsoft sine nettlesere. Det er noe med historikken til Microsoft. Internet Explorer, ActiveX, Silverlight og diverse tvilsomme «forbedringer» av HTML og andre webstandarder som har gjort Microsoft sine nettlesere til den klysete gutten man ikke ønsker å bli assosiert med.

Men så bestemte Microsoft seg for å lage en helt ny Edge nettleser i 2018. To år senere ble den sluppet til massene og det er den jeg sitter og skriver denne bloggposten med nå.

Det gjør litt vondt i sjela å sette Microsoft sin nettleser som standard, det gjør det! …men se hvor kul den er blitt da:

 • Lynrask, perfekt integrert med alle Microsoft-verktøyene jeg bruker på jobb
 • Hvor lett det er å hoppe mellom jobb og privat profil
 • Den nærmest perfekte sidebar’en
 • Den perfekte synkroniseringen mellom enheter
 • Hvor rask og sexy den er på mobilen
 • Den har faktiske faner på nettbrett
 • Den både finnes OG er bra på Linux

Come on! Har faktisk Microsoft gjort noe bra her? Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal forholde meg til dette. 30 år etter at Mosaic, den første «brukervennlige» nettleseren kom, så har jeg satt Microsoft sin nettleser som standard på alle mine enheter. Det trodde jeg aldri skulle skje.

Tuning av Edge

Det er ikke alt som er så kult med Edge. Jeg liker ikke Bing Søk, så det er noe av det første jeg gjør; Erstatter Bing med DuckDuckGo som standard søkemotor.

Så setter jeg sporings-blokkeringen til maks, slår på «nei til sporing» taggen (bryr noen nettsteder seg om denne?), slår av Microsofts «hjelp til shopping», fjerner alle de sponsede bokmerkene og slår av Copilot.

Utvidelser

Akkurat som Chrome, Vivaldi og Firefox har Edge mulighet for utvidelser, og det finnes ganske mange. Foreløpig har jeg bare funnet behov for, og installert fire stykker:

 • Microsoft Editor
 • Privacy Badger
 • Share to Mastodon
 • Feedly notifier

Det moralske dilemmaet

Men er det egentlig OK å bruke Microsoft sin nettleser som standard? Burde ikke en nerd som meg, vi som jobber med internett-teknologi, burde ikke vi gå foran som forbilder og stå imot at de tre store amerikanske mega-selskapene (Google, Microsoft og Apple) skal få styre hvordan internett konsumeres?

Burde jeg ikke bidra til å holde den lille, men så utrolig viktige motstemmen, Mozilla Foundation og Firefox, i live og relevant?

Jeg burde det, jeg føler at jeg burde det. Likevel velger jeg å bruke den nettleseren som gir meg best brukeropplevelse og en enklest hverdag så lenge min arbeidsgiver nekter meg å bruke Vivaldi, og da velger jeg, dessverre, Microsoft Edge.

Last ned

Legg igjen en kommentar