Denne sommeren klinte jeg til og kjøpte den kraftigste Steam Deck’en. Her er noen tanker om denne bærbare spilledingsen fra Valve.
Vi snakker altså om versjonen med 1TB lagring og en matt OLED skjerm. Siden Valve foreløpig ikke selger Steam Deck offisielt i Norge, så må den kjøpes som gråimport.
I skrivende stund har jeg funnet to butikker som driver med dette, Elkjøp og den relativt mindre kjente GamingButikken.no.
Siden Elkjøp var utsolgt for toppmodellen da jeg skulle kjøpe, så endte jeg opp med å kjøpe fra GamingButikken.no. Dette er en liten nisjebutikk som ser ut til å spesialisere seg på Nintendo Switch og Steam Deck.
Et raskt søk viste at økonomien til sjappa er ganske god og jeg liker godt nisjebutikker, så jeg føler meg ganske trygg i valget. Servicen har ihvertfall vært upåklagelig så langt!
Ikke bruk PostNord 🙁
Jeg var så dum at jeg bestilte med levering av PostNord (jeg kunne valgt Posten, helt min feil). PostNord klarte selvfølgelig å rote bort pakken. Oppfølgningen fra GamingButikken var personlig og upåklagelig selv om det selvfølgelig var lite de kunne gjøre.
PostNord har nektet meg innsikt i hva som har skjedd og har sensurert chatloggen, men basert på det som jeg så i appen og alle pakksedlene som er klistret oppå hverandre på esken, så ser det ut som om pakken hadde følgende rute: Bergen -> Langhus -> Ljabru -> Langhus -> Ljabru -> Langhus -> Bergen -> Langhus -> Ljabru -> Mine klamme hender.
Jeg hadde bestilt levering i pakkeboks på Senter Syd (Mortensrud)… Det tok fire uker før jeg fikk Steam Deck’en utlevert (fortsatt på feil sted). Iløpet av den tiden hadde GamingButikken refundert meg beløpet så jeg ba dem sende meg ny faktura som jeg snart skal betale.
Oppstart og brukeropplevelse 🙂
Nok om prosessen frem til utlevering. Da pakken endelig var kommet frem og jeg satt der med den kliss nye Steam Deck’en var jeg spent på hvor enkel den ville være å sette opp.
All frykt viste seg å være bortkastet. Fra første stund var brukeropplevelsen vært helt fantastisk, det var mye enklere å komme igang enn med for eksempel Nintendo Switch og grensesnittet er griselekkert.
Med Steam appen på mobilen ble jeg innlogget uten å måtte taste inn noe som helst og jeg kunne velge norsk språk på grensesnittet. Så foreslår Steam de spillene jeg allerede eier som er verifisert at virker perfekt på Steam Deck’en.
Jeg kan ikke komme på noe som kunne gjort denne brukeropplevelsen ved oppstart bedre utenom bedre batteritid og mindre varmeproduksjon.
Kompatible spill
Steam Deck er jo en linux-basert enhet. Den kjører Steam OS og derfor fungerer i utgangspunktet kun spill via Steam plattformen, eller spill som er laget for å kunne kjøre på Linux. Av de 62 spillene jeg de siste tre årene har kjøpt på Steam, så er 30 av dem verifisert fra Steam, altså at Valve garanterer at de vil kjøre bra på Steam Deck.
Av de 32 andre, så skal de aller fleste kjøre med noen mindre utfordringer. Alt jeg har kastet på Steam Deck’en så langt har kjørt helt utmerket, selv om jeg i enkelte spill har måttet zoom’e inn for å klare å lese teksten i dialogene.
Selv spill som ifølge Steam ikke fungerer kan fungere. Et godt eksempel er «The Rogue Prince of Persia». Det står oppført som at ikke fungerer, men min erfaring er at det fungerer helt perfekt på Steam Deck uten å trenge å gjøre noen tilpasninger.
Her er en «topp-10» liste over foreløpige favoritter (i tilfeldig rekkefølge):
- Hot Wheels Unleashed 2
- The Rogue Prince of Persia
- Grand Mountain Adventure
- LEGO Star Wars: The Skywalker Saga
- No Rest for the Wicked
- Samurai Shodown
- Pixel Cup Soccer
- Nier Automata
- Wreckfest
- Hades II
Du kan også installere EmuDeck for å emulere all verdens gamle retro-spill du måtte ha liggende digitale kopier av, jeg har dog ikke kommet helt i land med installasjonen av dette ennå.
Konklusjon 😎
Dette er uten tvil det beste gadget-kjøpet jeg har gjort på lenge. Jeg kan spille (nesten) alle favorittspillene mine hvor jeg vil på en dings som holder veldig høy kvalitet og føles eksklusiv og solid.
Batteritiden er dårlig sammenlignet med for eksempel Nintendo Switch, men bruksverdien for meg som har det meste av spillbiblioteket mitt på Steam fra før av, er mye større enn for Switch’en vår.
Siden skjermen er såpass liten (7,4 tommer), så kan du fint spille spillene med litt lavere grafikk-kvalitet og FPS på for eksempel 45fps uten at du i praksis ser noen forskjell. Det vil gi deg noe mer batteritid, men ikke dra på weekend-tur uten å ta med deg en lader!
Jeg ser noen ikke liker den matte skjermen på 1TB varianten, men jeg elsker den. Vegglamper og lignende gir så og si ikke noe gjenskinn og jeg synes OLED-skjermen «popper» kjempebra uansett, men det er en smakssak.
Den kommer også med en flott 2-i-1 bæreveske som er robust og god. Det er en lomme på baksiden som jeg er usikker på hva er ment til, den er for liten til strømforsyningen, men helt perfekt til mine terminalbriller som jeg må ha for å spille på en så liten skjerm…
Selv om det foreløpig er snakk om gråimport så er hele grensesnittet på norsk. Eneste jeg sånn sett har å kritisere på totalpakka, er at ladekabelen er litt i korteste laget for «sofa-spilling». Jeg har endt opp med å bruke en USB-C ledning fra en Lenovo Thinkpad istedet.
Denne dingsen er en slags «lock-in» til Steam, man kan med litt styr spille enkelte spill som ikke er kjøpt hos Steam, men siden dette er en Linux-maskin er det langt fra ideelt. Likevel kunne jeg ikke tenkt meg en tilsvarende Windows-maskin personlig.
Jeg liker at denne dingsen bidrar til å bedre Linux som en OS-plattform for spill og Steam legger her lista for alle andre bærbare spillkonsoller, omtrent som Apple gjør for mobiltelefoner, uten sammenligning forøvrig.
Er den verdt nesten 11.000 kroner? Det er selvfølgelig en sum som er vanskelig å forsvare, men jeg har ikke angret et sekund på investeringen. Enkelte reagerer på den stive prisen når tilsvarende i USA direkte fra Valve bare koster rundt 7.000 kroner. Da må man tenke på at de amerikanske prisene er uten MVA og uten norsk kjøpslov. Det tatt i betraktning synes jeg faktisk prisen er helt grei.
Du kan eventuelt spare noen tusen ved å kjøpe den via eBay, men da mister du i praksis all mulighet for reklamasjoner hvis det skulle være noe galt.
Jeg føler jeg ganske trygt kan anbefale GamingButikken.no, men ikke bruk PostNord, de rotet bort pakka så det tok nesten en måned før den dukket opp.
Bonus: Bruke den som en vanlig PC
Det har jeg helt glemt å nevne, men du kan faktisk også koble mus og tastatur til hvis du ønsker å spille med det, eller for å gå over i «skrivebordsmodus» hvor du blir møtt med ett fullblods linux-vindusmiljø.
Du kan bruke tastatur og mus også, enten ved å koble til med Bluetooth eller en USB-C hub. Jeg har erfart at Bluetooth tastatur blir litt ustabilt, mens en USB-C hub fungerer helt perfekt.
Man kan også kjøpe dockingstasjon og koble den til en ekstern skjerm, det har jeg dog ikke testet selv.
…og husk: aldri, aldri, aldri bestill levering med PostNord!