Veien til Mastodon

Road To Mastodon

Jeg har skrevet endel om den desentraliserte sosiale plattformen Mastodon, så jeg tenkte å lage en samleside her med det jeg tenker kan være greit å lese for de som ikke bruker Mastodon idag, men har lyst til å lære om plattformen.

Mastodon er en del av det såkalte «fødiverset», altså et føderert nettverk av servere og plattformer over protokollen Activitypub. Dette er noe du som bruker egentlig ikke trenger å forholde deg til, så hvis det ikke gav noen særlig mening, glemt det og les videre 😉

Mastodon ser og fungerer på mange måter likt som Twitter og andre «mikroblogging» plattformer. Du poster tekst eller bilder, følger mennesker og har en feed. I tillegg kan du blant annet følge emneknagger og ha lister. Den store forskjellen opp mot de fleste kommersielle sosiale medier er at Mastodon er fritt for reklame og algoritmer. Du får kun opp det du selv velger å følge i feeden og den er kronologisk.

Du kan «booste» andre sine poster (dele dem med dine følgere) svare på poster, og du kan faktisk redigere dine egne innlegg. Det finnes helt basis funksjonalitet for synlighetsbegrensninger og du kan blokkere enkeltpersoner og hele instanser om du ønsker det.

For å lettere forstå hvordan Mastodon er bygget opp har jeg skrevet en bloggpost hvor jeg sammenligner Mastodon med et skoleball.

The Prom Movie, actors looking at a mobile phone

Hver instans av Mastodon driftes av forskjellige personer eller organisasjoner. De har hvert sitt sett med regler for brukerne å forholde seg til og litt forskjellige finansieringsmodeller, men fungerer ellers i praksis helt likt. Siden alle instanser snakker sammen, spiller det sånn sett ingen rolle hvilken du velger å bruke.

Illustrasjon på federering mellom Mastodon instanser.

Når du har litt forståelse av hvordan Mastodon er bygget opp med forskjellige instanser er det på tide å velge en instans. Den største bøygen for å komme igang med Mastodon er å velge hvilken instans du skal registrere deg på.

Ett viktig hovedpoeng er at uansett hvilken instans du velger så kan du følge hvem du vil på tvers av instanser. Så i praksis spiller det ikke så stor rolle hvilken instans du velger utover hvilke moderasjonsregler instansen krever at du følger.

Hvilken instans skal jeg velge?

Det finnes haugevis med instanser rundt omkring i verden og du kan flytte instans, selv om det er litt kronglete. Derfor vil jeg gi tre tips om instanser:

  • Snabelen.no -> Den største norske instansen, her vil du finne mange hyggelige norske brukere. Snabelen driftes av en enkeltperson og baserer driften på frivillige donasjoner fra brukerne.
  • Vivaldi Social -> Antagelig den største instansen drevet av en kommersiell aktør, den norske nettleseren Vivaldi. Fordelen her er stabilitet på plattformen, driftssikkerhet og en profesjonell stab med moderatorer. Vær dog obs på reglene, de håndheves ganske nådeløst (slik det nesten må gjøres på en stor instans).
  • Mikrobloggen -> Instansen jeg driver. En liten instans med få regler og stor frihet, men som krever at du melder deg inn og betaler en årskontingent for å dekke din del av driftskostnadene.

Folk å følge

Mastodon er fullstendig fritt for algoritmer. Stort sett er det en god ting, men det gjør også at før du har en bunke med mennesker du følger, så blir strømmen din ganske tom. Et tips da er å sjekke ut den lokale og den fødererte strømmen til instansen du er på. Du kan også sjekke ut disse strømmene på andre instanser. Personlig er jeg for eksempel veldig glad i den fødererte strømmen på Mikrobloggen. Her finner du mange spennende mennesker å følge.

Emneknagger

Et annet triks for å fylle strømmen din er å bruke emneknagger, både til å finne mennesker å følge og til å fylle strømmen din. Du kan følge emneknagger på samme måte som mennesker, men du kan også finne interessante norske mennesker ved å for eksempel lese deg igjennom emneknaggene:

Nyhets-bot’er

Det er foreløpig få mediehus som offisielt er på Mastodon, men det er noen som har laget bot’er som publiserer nyheter basert på RSS feeds og lignende, så her er noen anbefalinger fra meg å følge (kopier bare adressen inn i søkefeltet):

Mastodon på mobilen

Mastodon har et utmerket grensesnitt for å brukes rett i nettleseren på mobilen, men hvis du ønsker å bruke en app finnes det både en offisiell en og tredjeparts-apper.

Tre mobilklienter, nettleser, Tusky og Ivory

Utviklerne bak Mastodon ønsker tredjepartsapper hjertelig velkommen og derfor er også endel tredjepartsapper vesentlig bedre å bruke enn den offisielle, selv om den offisielle er blitt såpass bra at den nok duger for de fleste (dog mangler den mulighet til å følge emneknagger i skrivende stund).

Personlig foretrekker jeg å bare bruke nettleseren, også på mobil, men hvis jeg skal anbefale en app, så vil jeg for Android anbefale Tusky som den appen jeg synes har et mest brukervennlig grensesnitt kombinert med all funksjonalitet jeg forventer av en god Mastodon-klient.

For iOS så har jeg ingen erfaring, men jeg ser at mange skryter av Ivory.