Veien til Mastodon

Road To Mastodon

Jeg har skrevet endel om den desentraliserte sosiale plattformen Mastodon, så jeg tenkte å lage en samleside her med det jeg tenker kan være greit å lese for de som ikke bruker Mastodon idag, men har lyst til å lære om plattformen.

Mastodon er en del av det såkalte «fødiverset», altså et føderert nettverk av servere og plattformer over protokollen Activitypub. Dette er noe du som bruker egentlig ikke trenger å forholde deg til, så hvis det ikke gav noen særlig mening, glemt det og les videre 😉

For å lettere forstå hvordan Mastodon er bygget opp har jeg skrevet en bloggpost hvor jeg sammenligner Mastodon med et skoleball.

The Prom Movie, actors looking at a mobile phone

Når du har litt forståelse av hvordan Mastodon er bygget opp med forskjellige instanser er det på tide å velge en instans. Jeg har også skrevet en bloggpost om de største norske instansene og hvilken jeg har valgt å bruke.

Mastodon har et utmerket grensesnitt for å brukes i nettleseren på mobilen, men hvis du ønsker å bruke en app finnes det både en offisiell en og tredjeparts-apper.

Tre mobilklienter, nettleser, Tusky og Ivory

Utviklerne bak Mastodon ønsker tredjepartsapper hjertelig velkommen og derfor er også endel tredjepartsapper vesentlig bedre å bruke enn den offisielle.

App for Android

Jeg har testet mange apper etterhvert og det er en rasende utvikling på mange av dem med ukentlige oppdateringer, så å anbefale kun en er vanskelig. Personlig har jeg brukt Fedilab lenge og faktisk bidratt til å lage den norske oversettelsen av Tooot. Likevel vil jeg nok da anbefale Tusky som den appen jeg synes har et mest brukervennlig grensesnitt kombinert med all funksjonalitet jeg forventer av en god Mastodon-klient.

App for iOS

Jeg er ikke iOS-bruker selv, så jeg har ingen erfaring med noen klienter her unntatt Tooot som finnes for begge plattformer, så dette avsnittet er mest basert på hva jeg har lest og hørt.

Ivory er utviklet av de som lagde den enormt populære Twitter-klienten Tweetbot, og det ser ut til at Ivory holder samme gode kvalitet, selv om den i skrivende stund er i veldig tidlig utviklingsfase og mangler mye funksjonalitet.